Anunturi online!

Varicocelul - dilatare a venelor ce dreneaza de la nivelul testiculului

Comunitate
Partenerul dumneavoastra sufera citeodata de tulburari de erectie? Incercati fara succes sa ramineti insarcinata? Ei bine, uneori toate aceste probleme, aparent atit de "grave" se pot datora unei afectiuni banale a partenerului.
Este vorba despre varicocel, o afectiune intilnita la aproximativ 20% din populatia masculina, in special cu virste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Este o afectiune asemanatoare varicelor si reprezinta in mare, o dilatare a venelor din canalul seminal.
Problema cea mai importanta legata de varicocel este incidenta crescuta a acestei afectiuni la barbatii infertili, ceea ce face o asociatie de tip cauza-efect. Nu se cunoaste exact cum anume prezenta varicocelului altereaza structura, functia si productia spermei, dar se presupune ca este vorba de afectarea termoreglarii la nivelul scrotului (trebuie sa stiti, ca pentru a se produce sperma “de calitate", temperatura la nivelul testiculelor trebuie sa fie mai scazuta decit cea a corpului).
Ce este varicocelul?
Varicocelul reprezinta o dilatare a plexului venos pampiniform si a venelor spermatice interne. Plexul pampiniform este acea retea de vene care insoteste cordoanele spermatice, adica “tuburile" care transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor la prostata si apoi mai departe in uretra, unde se elimina in timpul ejacularii sub forma de sperma. Daca aceste vene ale plexului pampiniform devin dilatate si rasucite, asa cum sint varicele la nivelul membrului inferior, discutam despre varicocel.
Tipuri de varicocel
- Primitiv - se observa in special la tineri (15 - 35 de ani), predominant cu localizare stinga, dar putind fi localizat si pe partea dreapta sau bilateral.
- Secundar - poate aparea la barbati la orice virsta, rezultat al compresiei din afara, asupra axului venos, cel mai frecvent datorat unei tumori renale sau pararenale.
Apare frecvent pe partea stinga!
Boala se manifesta mai frecvent pe partea stinga datorita unei particularitati anatomice, si anume faptul ca vena spermatica stinga nu are valve si se varsa perpendicular in vena renala stinga si nu direct asa cum se intimpla pe partea dreapta, favorizind stagnarea singelui in vena si aparitia dilatatiei acesteia.  Din acest motiv de cele mai multe ori este afectat doar un singur testicol.
Cum se manifesta?
De cele mai multe ori varicocelul nu prezinta nici un fel de simptom, el fiind diagnosticat in momentul in care barbatii se prezinta la medic pentru tulburari de dinamica sexuala sau de fertilitate.  
Ocazional pot acuza o senzatie de greutate sau chiar de durere pe partea stinga a scrotului. Obiectiv, la examinare, scrotul apare mai alungit, asimetric. La palpare se pot percepe dilatatiile venoase neregulate ce dau senzatia unui ghem de vene. De cele mai multe ori varicocelul apare la persoane ce prezinta si hemoroizi sau varice la nivelul membrelor inferioare, adica au o predispozitie genetica pentru a dezvolta boli varicoase.
Varicocelul debuteaza de obicei in adolescenta si trebuie tratat cit mai repede deoarece este o leziune evolutiva, care duce in timp la infertilitate. Este recomandat ca boala sa fie descoperita cit mai devreme, pentru a fi tratata din timp, motiv pentru care toti barbatii tineri ar trebui sa se autopalpeze, macar o data la sase luni. Orice modificare de volum intre cele doua pungi scrotale sau senzatia de ghem de vene dilatate, ar trebui sa fie urmata de o vizita la medicul urolog.
Simplu si de efect!
Tratamentul depinde de stadiul in care se afla varicocelul in momentul diagnosticului.
Daca este vorba despre un varicocel mic sau moderat, se poate folosi o metoda conservatoare ce presupune folosirea unui suspensor, fizioterapie sau infiltratii locale cu novocaina.
Daca medicul descopera dilatatii varicoase importante, singurul tratament curativ este cel chirurgical. Dar vorbim despre o interventie chirugicala simpla, de mica amploare care nu afecteaza cu nimic evolutia ulterioara a bolnavului. Practic in doua zile bolnavul isi poate relua activitatea obisnuita, iar viata sexuala poate fi reinceputa fara nici un fel de probleme la o saptamina de la interventie.
Varicocelul, poate fi lipsit de simptome ani de zile, iar barbatii se pot obisnui sa traiasca fara sa fie deranjati, de diferenta de volum dintre cele doua testicole. Dar este bine sa fie avertizati, ca aparent banala, aceasta afectiune duce in timp la infertilitate si la tulburari de dinamica sexuala. O interventie chirurgicala minima si extrem de simpla, rezolva aceasta problema fara repercusiuni ulterioare asupra vietii sexuale.

SURSA 02

Varicocelul reprezinta dilatatia ortostatica a venelor din plexul pampiniform, secundara refluxului venos reno-spermatic.
ETIOPATOGENIE
Varicocelul poate imbraca doua forme clinice: ricocelul primitiv si ricocelul simptomatic.
Varicocelul primitiv este frecvent la tanar, mai ales intre 15-35 ani, predominand pe stanga, rareori fiind pe dreapta.
Frecventa cea mai mare a ricocelului primitiv de partea stanga se explica prin faptul ca vena spermatica stanga, care este alvulata se rsa in vena renala in unghi drept creand un deficit hidrostatic, spre deosebire de vena spermatica dreapta, care este lvulata si se rsa in unghi ascutit in vena ca inferioara (4).
Varicocelul simptomatic se poate intalni in ambele parti - dreapta si stanga - fiind datorat unui obstacol pe intoarcerea venoasa.
EPIDEMIOLOGIE
Varicocelul clinic se gaseste pe partea stanga in 70-l00% din cazuri, bilateral in 0,23% si pe partea dreapta in 0,99% din cazuri.
1. Populatia generala - incidenta ricocelului a fost studiata pe esantioane din unitati militare si
scolare (12). in unitatile militare frecventa ricocelului a fost gasita intre 4-30% dintre subiectii examinati, in populatia scolara rezultatele sunt mai omogene (14,6-l6,2%) cu o crestere a frecventei pornind din pubertate, de la 15-l6 ani. in general pentru populatia generala se retine o cifra de 14-l5%.
2. Populatia care se consulta pentru sterilitate. Incidenta ricocelului este superioara cifrelor
din populatia generala la cei cu sterilitate.
3. Memento anatomic.
Drenajul venos al testiculului se realizeaza prin-tr-o retea profunda si una superficiala.
- reteaua profunda cuprinde un grup venos anterior sau plexul pampiniform, un grup venos posterior sau plexul cremasterian; venele funiculare si venele deferentiale;
- reteaua superficiala este formata din venele scrotale anterioare si posterioare;
- anastomoze - exista anastomoze importante intre sistemul venos profund si cel superficial la nivelul scrotului si inelului inghinal superficial
Anastomozele venelor spermatice sunt multiple interesand' sistemul venos renal, plexurile perirahi-diene si rahidiene, venele ureterale, venele micului bazin, sistemul port (in special venele colice).
ANATOMIE PATOLOGICA
Dilatatiile venoase cuprind initial grupul sper-matic anterior determinand modificari ale peretelui venos asemanatoare ricelor membrelor superiore. Ulterior se produc leziuni asociate: atrofia muschilor dartos si cremaster, alungirea scrotului, staza in circulatia sangvina a testiculului, care duce la tulburari de spermatogeneza (18).
VARICOCELOGENEZA, MECANISM DE
ACTIUNE A REFLUXULUI VENOS
RENO-SPERMATIC
1) Varicocelogeneza
Acest termen desemneaza ansamblul de factori etiologici care pot juca un rol in formarea rico-celului.
Cunoasterea mecanismului fiziopatologic primar prin care ricocelul altereaza spermatogeneza si mobilitatea spermatozoizilor este capitala pentru silirea unui tratament specific.
a) Rolul refluxului venos reno-spermatic. Acest rol pare a fi fundamental si a fost dovedit experimental:
- La caine si maimuta este posibila creearea unui ricocel printr-o ligatura partiala a venei renale, si obtinerea de modificari ale spermo-gramei si biopsiei testiculare asemanatoare cu cele constatate la omul purtator de ricocel.
- La om, flebografia a demonstrat clar prezenta fluxului retrograd reno-spermatic asociat ri-cocelului.
b) Mecanismul refluxului. Studiile pe cadavru si flebografiile in vitro au aratat ca refluxul poate exista fara deficiente lvulare ale venei sperma-tice, prin intermediul colateralelor venei renale. Conditiile anatomice ale refluxului venos reno-spermatic sunt prezente in unul din doua cazuri pe stanga iar, a celui cavo-spermatic, in unul din trei cazuri, pe dreapta. in aceste conditii este dificil de admis rolul izolat al competentei lvulare.
Printre factorii favorizanti ai refluxului reno-spermatic (in special pe stanga) se noteaza:
- diminuarea factorilor favorizanti ai intoarcerii venoase: presiunea intratoracica, diastola ventriculara;
- forta de gravitatie are efect predominant pe stanga datorita unei presiuni hidrostatice superioare in vena spermatica stanga ce este mai lunga;
- slabiciunea invelisului muscular al cordonului spermatic. Cremasterul formeaza, din punct de vedere functional, o pompa pentru venele plexului pampiniform. Examenul histologic al cordonului a
aratat, in caz de ricocel, o atrofie si o transformare fibroasa a cremasterului.
S-a obsert in egala masura un proces de scleroza venoasa, care se poate opune actiunii cremasterului;
- compresiunea venei renale in pensa aortico-mezenterica, care antreneaza staza in vena renala stanga. Este aderat faptul ca fluxul retrograd in vena spermatica stanga poate reprezenta o alternati pentru fluxul venos renal, cand alte sunturi sunt absente sau insuficiente.
2) Mecanisme de actiune ale refluxului venos reno-spermatic
Consecintele refluxului pot fi zute sub doua apsecte, fizico-chimic si biochimic, in care ambele trebuie sa tina seama de atingerea leydigiana si sertoliana, de alterarile spermatogenezei si ale mobilitatii acestora care decurg de aici.
Aspectul fizico-chimic include:
- tulburari ale termoreglarii la nivel scrotal si testicular;
- hipoxie germinata;
- hiperpresiune venoasa. Tulburarile termoreglarii
Este vorba despre una dintre ipotezele cel mai frecvent discutate. Influenta termoreglarii in spermatogeneza a fost bine demonstrata, atat la animal cat si la om.
Numeroase studii au permis masurarea la omul normal a temperaturii testiculare scrotale si evidentierea unui gradient termic abdomino-scrotal, a carui loare este divers apreciata (0,6°C - la 3,3°C).
Mentinerea acestui gradient necesita o termore-glare, a carei origine este esential sculara, datorita organizarii speciale a scularizatiei testiculare. Raportul strans intre venele plexului pampiniform si artera spermatica realizeaza un sistem de schimb termic in contracurent, racind sangele arterial si permitand temperaturii centrale a testiculului sa ramana inferioara celei din cavitatea abdominala.
Alti factori participanti, intr-un grad ce mai mic, la procesul de termoreglare sunt:
- activitatea muschiului dartos si a cremasterului, care apropie sau departeaza testiculul de sursa de caldura, reprezentata de corp;
- caracteristicile pielii scrotului.
La purtatorii de ricocel exista o slabiciune a schimbului in contracurent si o pierdere a gradien-tului termic abdomino-scrotal. in acelasi timp, in majoritatea studiilor, chirurgia de reflux nu a fost capabila sa corecteze complet aceasta problema.
- Hipoxia tesutului germinai
Se poate presupune ca ectazia venoasa si fluxul sangvin retrograd antreneaza o staza venoasa si o hipoxie testiculara responsabile de depresia spermatogenezei.
De fapt, flebografia arata absenta stazei, sangele venos fiind drenat catre axul iliac. Masuratorile pH-ului, a PO2, a PCO2, a lactatului si pirutului in vena spermatica sunt normale.
- Hiperpresiunea venoasa in vena spermatica nu a fost demonstrata.
Aspecte biochimice. De cand McLeod in 1965 a sugerat ca modificarile chimice testiculare pot sta la originea perturbatiilor spermatogenezei constatate in ricocel, a fost evocat rolul a numeroase substante. De origine renala, suprarenaliana sau testiculara, aceste substante sunt susceptibile de a avea efecte nefavorabile asupra spermatogenezei si functiei epididimare.
- Renina - cu rol inca nedemonstrat.
- Cortisolul - rolul posibil al acestuia a fost evocat datorita alterarilor histologice constatate sub corticoterapie, dar concentratia de cortisol in vena spermatica la purtatorii de ricocel este inferioara celei din sangele periferic. La fel si pentru dehidro-epiandrosteron si androsteron.
- Testosteronul: poate avea o actiune toxica asupra spermatogenezei prin cresterea concentratiei sale locale. La maimuta Rhesus, cand se creeaza chirurgical un ricocel, se pune in evidenta o crestere a concentratiei de testosteron in vena spermatica. Un rezultat asemanator nu a putut fi regasit la om.
- Catecolaminele: o serie de autori au gasit, la concentratii periferice egale, o concentratie de ca-tecolamine mai mare, in vena spermatica, la purtatorii de ricocel. Acesti autori au formulat ipoteza ca aceste substante suni responsabile de o so-constrictie testiculara cronica, precum si de tulburari functionale epididimare.
- Serotonina: concentratia crescuta a acesteia in vena spermatica a fost gasita la nivele crescute atat la caine cat si la om, purtatori de ricocel. Se stie ca serotonina inhiba in vitro sinteza androge-nilor. Ca sa aiba loc o spermatogeneza corecta, serotonina trebuie sa fie inactita de monoaminooxi-daze, a caror activitate se afla sub controlul FSH.
CLINICA
Varicocelul clinic este obisnuit asimptomatic. Uneori un ricocel voluminos determina o jena cu senzatie de greutate scrotala si exceptional dureri inghinale.
Cel mai frecvent, examenul clinic cauta prezenta ricocelului prin inspectia si palparea pacientului in ortostatism.
1. Inspectia. Varicocelul apare ca o ingrosare, o tumefactie ricoasa a cordonului mai mult sau mai putin voluminoasa, neregulata, indolora, mobila, moale, uni sau bilaterala cu sediul in partea superioara a scrotului. Numeroase ricocele pot fi decelate la inspectie.
2. Palparea. La palpare aceasta tumefactie este impulsi la tuse si la eforturile de expiratie cu glota inchisa (manevra Valsal). O presiune lejera este suficienta pentru a goli venele dilatate. Testiculul de partea ricocelului este frecvent de dimensiuni inferioare si mai moale decat testiculul controlateral, sacul scrotal descinde frecvent mai jos de partea afectata.In decubit venele dilatate se golesc si tume-factia dispare pentru a reapare in ortostatism. Trebuie bine silita originea primiti sau secundara a ricocelului. Aparitia brusca a unui ricocel mai ales de partea dreapta la un adult impune explorarea rinichilor si a spatiului retroperitoneal.
EXAMENE PARACLINICE
Daca ricocelele importante nu pun dificultati de diagnostic, ricocelele mici sunt mai dificil de afirmat, fapt care impune urmatoarele examene complementare:
1. Flebografia - ramane metoda de referinta care permite studiul anatomo-patologic al drenajului venos si diagnosticul de ricocel. in acelasi timp autorizeaza un tratament nechirurgical al ricocelului prin scleroza sau embolizarea venei sper-matice (1).
2. Explorarea Doppler. Efectul Doppler este utilizat de multi autori pentru punerea in evidenta a unui reflux venos. Acest examen pune in evidenta refluxul in venele spermatice in timpul efortului (manevra Valsal). Este vorba de un examen neinziv.'care furnizeaza informatii foarte precise.
3. Termografia. Varicocelul se traduce printr-o zona calda localizata la nivelul unui hemiscrot sau in partea lui superioara. Cresterea termica este de minim 1°C.
4. Angiografia izotopica. in caz de ricocel, radioactivitatea creste in partea hemiscrotului interesat. Este vorba de o extindere a diagnosticului de ricocel prin metoda dezvoltata de Nadei in 1973 pentru diagnosticul de torsiune testiculara.
EXPLORARI HORMONALE
Nu exista un profil hormonal specific ricocelului nici pentru testosteron nici pentru FSH, LH sau testele pentru LH-RH. Se poate face dozarea diferentiata a testosteronului periferic de testosteronul din vena spermatica sau testosteronul tisular. Varicocelul poate produce alterari testiculare si alterari seminale (oligoastenospermie).In caz de ricocel cu anomalie a spermato-genezei exista mai frecvent o disociatie intre FSH usor crescut si LH normal. Acelasi lucru se obser la raspunsul FSH la LH-RH. Nu exista o relatie intre aceste tulburari si marimea ricocelului.
Aceste rezultate diferite pot traduce:
- o atingere scrotala cu scaderea inhibinei, cresterea FSH si raspuns la testul LH-RH;
- atingerea leydigiana care se poate manifestaIn trei moduri diferite:
- testosteron plasmatic scazut, LH normal;
- testosteron normal, LH crescut;
- testosteron scazut, LH crescut.
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL
Aparitia recenta a unui ricocel la un barbat adult trebuie sa ne faca sa eliminam in primul rand un reflux reno-spermatic martor al unui proces neoplazic pelvian sau intraperitoneal care se opune intoarcerii venoase (13).
Examenul clinic distinge ricocelul clinic de:
- hidrocelul transiluminabil;
- chistul de cordon, chisturile epididimare;
- herniile inghinale sau scrotale;
- nodulii ricosi ai ligamentului inghinal;
- hemangiomul scrotal;
- lipomul de cordon;
- tumorile testiculare.
EVOLUTIE
Cresterea in volum a ricozitatilor este extrem de lenta. in cazul ricocelelor mari bolnavul acuza dureri locale, uneori greu suporile, insotite de tulburari trofice testiculare si ale tegumentului scrotal. Pot apare flebita spermatica si chiar tromboze cu actiune nefavorabila asupra viabilitatii testiculului.
TRATAMENT
Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor in care dilatatiile venoase ating un volum important insotite de fenomene subiective accentuate. Unii bolnavi cu ricocel prezinta tulburari psihosociale pe care le considera secundare acestei afectiuni si solicita interventia chirurgicala. Tehnicile chirurgicale sunt numeroase: operatii radicale, operatii asa zis "patogenice" si operatii de corectare. Scopul majoritatii metodelor chirurgicale este supresia refluxului venos reno-spermatic (9). in 1918 Inissievich si Gregoire au descris o interventie care realizeaza ligatura inalta retroperitoneala a venelor sperma-tice. Alte tehnici difera mai mult prin calea de abord a pediculului spermatic intrucat nivelul de ligatura ramane intotdeauna subepigastric.
Unii autori propun plastii musculo-aponevrotice sau anastomoze micro-chirurgicale ale venei sper-matice la vena safena. Microchirurgia a fost propusa pentru mai buna identificare si conserre a venei spermatice.
Hanley si Harison nu realizeaza ligaturarea venei spermatice, ci a venei cremasteriene pe cale scro-tala. Acesti autori considera ca refluxul nu se produce la nivelul plexului pampiniform, ci in venele cremasteriene (10).
Rezultate: sunt riabile, cuprinse intre 20-l00% foarte bune.
Esecul se poate manifesta la 4-6 saptamani cu persistenta leziunii clinice: cel mai frecvent a fost neglijata o colaterala de volum mare. Pentru scoala lui Hanley esecurile se explica prin faptul ca cel mai frecvent nu venele spermatice sunt dilatate ci venele cremasteriene.
Complicatiile chirurgicale sunt rare si sunt reprezentate de aparitia unui hidrocel ginal si de infectii parietale.
Tratamentul ricocelului simptomatic beneficiaza de cel al cauzei care l-a provocat, neand o terapeutica proprie.

SURSA 03

Varicocelul este o afectiune ce provoaca dilatatia permanenta a venelor spermatice care dreneaza sangele testiculului, antrenand in acest organ o diminuare a circulatiei venoase. Valvele din interiorul venelor aflate in jurul cordului spermatic nu functioneaza adecvat iar aceasta functionare defectuoasa impiedica curgerea normala a sangelui. Varicocelul apare mai frecvent la nivelul testiculului stang, datorita unor particularitati anatomice. In functie de dimensiunile pe care le ia, varicocelul poate fi:
- mare (poate fi identificat chiar de catre bolnav)
- mediu (se identifica prin palpare fara ajutorul manevrei Valsalva)
- mic (poate fi identificat numai prin manevra Valsalva, adica pacientul este pus sa tuseasca, presiunea intraabdominala aparuta in timpul tusei determinand o crestere in volum a varicocelului).
Simptome
Varicocelul apare frecvent la barbatii intre 15 si 25 de ani. Aparitia brusca a varicocelului la barbatii in varsta poate fi determinata de o tumora renala care a afectat vena renala, alternand astfel, curgerea normala a sangelui prin vena spermatica (aparitia spermei rosiatice). In general, aceasta boala evolueaza lent si adesea fara sa prezinte vreun simptom. Uneori poate exista durere locala si senzatia de greutate. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca "le-a crescut ceva" in scrot iar intre cele doua testicule exista o diferenta importanta de volum. La palpare, medicul va simti o formatiune tumorala de consistenta scazuta (moale) ca un fel de "punga cu viermi", situata de-a lungul cordonului spermatic.
Tratament
Tratamentul se impune in situatiile in care varicocelul devine foarte mare si deranjant sau in cazul in care provoaca sterilitate. Legatura dintre varicocel si sterilitate se presupune ca ar fi data de afectarea termoreglarii la nivelul scrotului (pentru a se produce sperma "de calitate", temperatura la nivelul testiculelor trebuie sa fie mai scazuta decat ce a corpului - de aceea moda blugilor foarte stramti nu este prea sanatoasa). In aceste cazuri, tratamentul consta in ligaturarea venelor spermatice prin chirurgie conventionala sau endoscopica, de asemenea se mai practica embolizarea prin cateterism. Interventia nu este de mare amploare iar tehnicile moderne permit externarea pacientului la 2 zile de la operatie. Un timp, dupa operatie, pacientul va folosi gheata pentru reducerea inflamatia zonei si un suport scrotal (suspensor). La o saptamana de la operatie, pacientul isi poate relua activitatea sexuala iar dupa doua saptamani isi poate relua si activitatea sportiva, inclusiv antrenamentul de forta (dupa un control medical in prealabil).
Sportul si varicocelul
Antrenamentul cu greutati nu determina aparitia varicocelului insa, daca acesta exista intr-o forma incipienta, antrenamentul de forta poate accelera evolutia bolii prin cresterii presiunii intraabdominale.
Complicatii
Posibilele complicatii pe care le-ar putea suferi un pacient afectat de varicocel sunt hematomul (formarea unui cheag de sange), infectia sau leziuni ale scrotului sau a arterei care iriga testiculul.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO
Anunturi noi, Stiri, Reduceri de pret, Jocuri pentru copii, Poze, Albume foto, Videoclipuri si Informatii utile
Update Framework: Februarie 2017
Nicolae Balcescu, nr 60, 04000, Bucharest, Romania

Motto - De peste 10 ani alaturi de tine
Website realizat in memoria scumpilor mei bunici

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!