Anunturi online!

Urticaria

Urticaria este o reactie alergica a organismului, exteriorizata pe tegumente, sub forma de placi rosii, reliefate (ca placardele provocate de urzica), pruriginoase (dand mancarimi); sunt insotite de o stare de neliniste, agitatie, insomnie, senzatia de arsura la nivelul tegumentelor. In zilele noastre urticaria este frecvent intalnita si se manifesta ca o maladie reactiva si de avertisment a organismului fata de impactul intern cu diverse substante chimice din alimentatie (pesticide, ierbicide, conservanti, etc), din tratamente polipragmazice cu medicamente de sinteza, din imbracaminte (coloranti, nailon, etc) din cosmetica (vopsele, deodorante, creme, etc), cu mucegaiurile din mediul profesional si de locuit sau din atmosfera. In cazul urticariei se cauta, prin eliminare, sau, eventual, prin testare alergologica, depistarea agentului sau de multe ori a agentilor cauzali, pentru ca sa poata fi inlaturati. Astfel, pacientul trebuie sa se observe foarte bine: in ziua aparitiei urticariei trebuie sa-si noteze tot ce a mancat, ce medicamente a folosit si ce operatiuni casnice si profesionale a efectuat; in acest fel, medicul poate fi orientat pentru ca, dintre factorii posibili declansanti, sa-si poata restrange punctul de testare la cativa, pe care-i poate confirma sau nu ca fiind implicati. Intr-un procent mai mic, sunt cazurile de urticarie care pot fi declansate de alergeni de mediu ca: praful de casa, praful de pe carti vechi, lucruri vechi, hartie si documente depozitate de multi ani, polenurile si mucegaiurile, provenite din procesul obisnuit de fabricatie a unor produse alimentare (branza fermentata, cascaval, branza tip Homorod, vinuri, bere) poluarea cu mucegaiuri a unor alimente (dulciuri, gemuri, branzeturi) sau mucegaiuri aparute in conditii de habitat sau profesionale.
In cazul acestor afectiuni alergice se aplica terapia hiposensibilizanta specifica (aplicarea in dilutii succesive a unui extract din alergenul depistat ca fiind cauza) sau hiposensibilizarea nespecifica (produsi de tipul histamin-globulinei). Cand alergenii nu au putut fi determinati se recurge la tratamente homeopate, fitoterapie si balneoterapie.
Fitoterapie
Se bazeaza pe plantele cu efecte depurative.
* Trei frati patati - se foloseste sub forma de infuzie, in proportie de 20 g la un litru apa, sau ca extract apos 10 %, in doze de picaturi, de 3 ori pe zi.
* Brusturele - se administreaza sub forma de tinctura sau extract (10 - 20 %), in doze de 10 picaturi, de trei ori pe zi; se folosesc numai radacinile proaspete.
* Scoarta de ulm - se administreaza sub forma de decoct concentrat care se prepara astfel: 130 g scoarta (de ulm de la cel putin 2 ani), se fierbe in 2 litri apa pana scade la jumatate; se dau bolnavului 250 g pe zi din aceste remediu in mai multe prize.
* Zgrabuntica - se foloseste sub forma de suc proaspat, obtinut din planta, din care se iau 3-4 linguri pe zi; de asemenea se poate obtine o infuzie din 25 g planta la un litru apa, folosita pentru calmarea pruritului cutanat la bolnavul diabetic.
Tratament homeopatic urticarie
* Apis: unul dintre cele mai bune remedii ale urticariei, avand urmatoarele caracteristici: absenta setei, eruptie urticariana, rosie aprinsa, foarte sensibila la atingere, insotita de senzatia de arsura la nivelul eruptiei; eruptia este agravata de caldura si ameliorata de aplicatii reci; uneori este insotita de febra.
* Chelidonium: indicat mai ales bolnavilor care au boli de ficat sau cai biliare, urticaria avand aspect de pete mici; pruritul (mancarimea) este generalizat; bolnavul are gust amar, balonari, tulburari de tranzit intestinal (constipatii sau diaree).
* Viola tricolor: acest remediu se indica mai mult in cazurile cu eruptii urticariene pe fata, insotite de senzatii de arsura si mancarime intensa.
* Formula "Drenor hepatic": (China, Chelidonium, Taraxacum, Solidago, toate in dilutii D3) da bune rezultate cand este administrata singura sau in asociere cu alte remedii in cazul bolnavilor cu dischinezie biliara, obezitate, constipatie.
* Sulfurul: este bine a se folosi la intervale mari (5 - 7 zile), in dilutii joase sau succesive inalte.
Apis se foloseste in dilutia CH30 la intervale scurte (1-3 prize pe zi), in puseele eruptive acute. Celelalte remedii se folosesc in dilutii joase, la intervale scurte (2-4 pe zi), in tratarea starilor acute si la 2-3 zile, ca tratament de fond.
Regim igieno-dietetic
Se evita toate alimentele conservate cu substante chimic, cele capsulate in cutii metalice, mezelurile, alimentele congelate timp indelungat, ciocolata, capsunile, fragii, branzeturile fermentate. De asemenea se vor evita abuzul de medicamente si imbracamintea din fibre sintetice.
Tratament balnear urticarie
Urticaria beneficiaza de tratament balneo-climateric cu caracter desensibilizant la Baile Herculane, Olanesti, Calimanesti-Caciulata.
Particularitati de tratament
Cand urticaria este insotita si de reactii anafilactice importante (alterneaza stari generale, scaderea tensiunii arteriale), se recurge la terapia alopata; in cazurile obisnuite terapia homeopata da rezultate bune decat fitoterapia; tratamentul cu plante este indicat in special in cazurile de urticarii aparute pe fondul unor tulburari digestive.   SURSA 02 Urticaria solara este o fotodermatoza rara caracterizata de prurit, intepaturi, eritem si formare de papule dupa o perioada scurta de expunere la lumina naturala a soarelui sau la o sursa de lumina artificiala care emite in lungime de unda apropiata. Este localizata pe zonele expuse la soare, desi poate apare pe pielea acoperita de haine subtiri. Urticaria solara dispare in citeva minute pina la ore, fara modificari pigmentare daca expunerea la soare va fi evitata. Aceasta boala poate fi foarte debilitanta si dificil de controlat. Frecvent are un debut brusc, dramatic. Exista putine informatii despre durata si evolutie. Urticaria solara cuprinde doar 4% dintre pacientii cu afectiuni fotosensibilizante. Rata de mortalitate nu a fost determinata. In unele cazuri eruptia pielii este acompaniata de simptome cum este cefaleea, greata, varsatura, bronhospasmul si sincopa. Urticaria solara este cauzata de o reactie antigen-anticorp. Iradierea solara poate induce un antigen in plasma sau serul pacientilor. Injectia intradermica a serului de la un pacient cu urticarie solara pasiva transfera conditia la o persoana sanatoasa.
In cazurile sistemice rare masurile medicale suportive pentru a mentine presiunea singelui si ventilatie adecvata sunt necesare. Se va evita expunerea la soare . deoarece urticaria solara implica degranularea IgE cu eliberare de histamina primul tratament constituie administrarea de antihistaminice . se foloseste si fototerapia cu UV-A, UV-B cu banda lunga sau scurta si fotochimioterapia. Tratamentele de desensibilizare sunt efectuate de obicei primavara. Terapiile sunt de lunga durata iar eficacitatea lor de scurta durata. Urticaria solara este o afectiune cronica. Putini pacienti au experimentat remisia spontana. Administrarea orala continua de antihistaminice poate preveni urticaria si permite un grad de toleranta solara. Ameliorari de lunga durata sunt obsrervate la pacientii care folosesc fototerapia sau fotochimioterapia.
Patogenia si cauzele urticariei solare
Urticaria solara poate fi determinata de o reactie antigen-anticorp. Iradierea solara poate induce formarea unui antigen in serul si plasma persoanelor afectate. Injectarea intradermica a serului unei persoane bolnave transfera conditia la persoana sanatoasa anterior.
S-au propus urmatoarele tipuri de urticarie solara:
- urticarie solara tip I: acest tip este o hipersensibilitate mediata IgE la fotoalergeni specifici generati doar la pacientii cu urticarie solara
- urticarie solara tip II: acest tip este o hipersensibilitate mediata IgE la fotoalergeni nespecifici care se gasesc in urticaria solara si la persoanele sanatoase.
Rezultatele testului de transfer pasiv sunt pozitive la pacientii cu urticarie de tip II, dar pot fi pozitive sau negative la cei cu tip I. Spectrul larg de actiune (290-800 nm) implicat in aceasta conditie poate fi asociat la fotoalergenii specifici si la greutatea sa moleculara. Diversitatea in spectrul de actiune raportat se poate datora diferentelor fotoalergenilor. In plus, spectrul se pare a fi responsabil de inhibarea sau augmentarea reactiei.Apar interactiuni complexe intre lungimile de unda diverse si fotoalergeni. Rezultatul acestor actiuni este degranularea celulelor mastocitare cu eliberarea secundara de histamina. Inafara histaminei, si alti mediatori pot fi implicati. Inhibarea urticariei solare cu lumina supreseaza raspunsul de edem de dupa injectarea intradermica a autologilor fotoacitvati, dar nu supreseaza raspunsul de eritem si edem aparut la compusul 48/80.
Diagnostic
Studii de laborator:
-efectuarea de teste serologice pentru anticorpi antinucleari, Ro si La pentru a exclude bolile tesutului conjunctiv.
-efectuarea de teste pentru a exclude cauzele metabolice:porfiria.
Fototestarea confirma diagnosticul, identifica spectrul de actiune si stabileste doza minima de urticarie pentru posibilele interventii terapeutice si monitorizare. Urticaria solara are un spectru de actiune larg. Se efcetueaza teste cu UV-B, UV-A si lumina vizibila. Cei mai multi pacienti cu urticarie solara au undele provocatoare in raza vizibila UV-A, mai laes verde si albastru. Durata expunerii la lumina vizibila trebuie sa fie sub o ora. Tipic lumina emisa de un proiector este cea utilizata. Trebuie luate masuri pentru a evita caldura excesiva eliberata de sursa de lumina pentru a elimina posibilitatea unei urticarii induse de caldura sau colinergica si nu a celei solare. Se foloseste un filtru de apa in fata sursei de lumina pentru a absorbi caldura.
Examenul histologic
Modificarile histologice gasite in derm cuprind vasodilatatia, cresterea ratei de permeabilitate a endoteliului vascular si edem. Infiltratul eozinofilic si depozitele de granule proteice eozinofilice in derm sunt proeminente in stadiile initiale ale leziunii. Neutrofilele sunt gasite in numar crescut in jurul vaselor dermice. Celulele mastocitare dermice pot creste in numar. Dupa 24 de ore infiltratul dermic este predominant compus din leucocite mononucleare. Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: dermatita Berloque, fotosensibilitatea indusa de medicamente, protoporfiria eritropoietica, lupus eritematos acut, eruptia polimorfa la lumina, urticaria acuta, urticaria colinergica.
Semne si simptome
Este important un istoric medical atent asupra urticariei solare datorita naturii tranzitorii a eruptiei. Pacientii nu prezinta adesea leziuni evidente. Pacientii pot raporta prurit, eritem si formare de papule gigantice de grade variate dupa o expunere scurta sub 30 de minute la soare. Ca si in alte fotodermatoze leziunile pielii in urticaria solara pot apare pe zone neexpuse chiar daca pielea a fost acoperita de haine subtiri. Fata si zona dorsala a miinilor, care sunt expuse cronic la soare sunt mai putin afectate fata de alte parti ale corpului, poate datorita aclimatizarii si a pielii dure. Implicarea mucoasei (limba sau umflarea buzelor) a fost raportata. Alte simptome cum sunt cefaleea, greata, varsatura, bronhospasmul si sincopa au fost raportate dar sunt considerate rare. Dupa incetarea expunerii la soare eritemul incepe sa dispara in citeva minute pina la citeva ore si rar dureaza peste 24 de ore. Disparitia rapida a eritemului dupa incetarea expunerii la soare este esentiala pentru diagnosticul urticariei solare. Se vor cauta urmatoarele aspecte pentru a exclude alte diagnostice diferentiale:
-administrarea de medicamente orale (clorpromazina), care poate cauza o reactie fotoindusa similara
-administrarea curenta de agenti topici (creme SPF, parfumuri) care pot cauza dermatita de fotocontact
-un istoric familial de fotosensibilitate, cum poate apare in unele porfirii
-istoric medical asupra altor sisteme si organe pentru a detecta o cauza a manifestarilor (boli ale tesutului conjunctiv) .
Examenul fizic
In timpul apisodului acut semnele vitale sunt de obicei neafectate, simptomele sistemice care sa acompanieze eruptia cutanata au fost raportate. In cazuri rare frecventa cardiaca si respiratorie creste iar presiunea sanguina scade. Wheezing-ul poate fi auscultat cind este prezent bronhospasmul. Examinarea pielii in episodul acut poate arata leziuni cu macule eritematoase, leziuni care se deosebesc greu de cele din urticaria acuta secundara altor cauze. Eruptiile au o fotodistributie modificata dupa tipul de haine care au fost purtate la momentul expunerii. Leziunile pot fi prezente in zone acoperite de haine in functie de lungimea de unda cauzativa. Zonele mucoase, cum sunt limba si buzele pot fi umflate si edematoase. Reactia nu lasa modificari reziduale ale pielii. Consecutiv, examinarea pielii dupa eruptia acuta nu lasa nici o urma a conditiei.
Tratament
In cazurile sistemice rare tratamentul medical suportiv urmareste mentinerea presiunii sanguine si a ventilarii adecvate in cazul suprafetelor cutanate extinse afectate. Tratamentul pentru urticaria solara poate fi frustrant. Este necesara o combinatie intre diferite modalitati, dar succesul acestor metode este foarte variabil. Se vor lua masuri pentru a evita sau minimaliza expunerea la soare. Deoarece urticaria solara implica o degranulare a mastocitelor mediata IgE cu eliberare secundara de histamina prima linie de tratament consta in blocantii receptorului histaminic H1, nesedative cu actiune lunga. Frecvent acesti agenti ating un factor protectiv de peste 10. Utilitatea fiecaruia depinde de severitatea bolii insesi. Un pacient care necesita 10 minute de expunere la soare pentru a manifesta urticarie va prezenta mai multe beneficii. Antihistaminele par a bloca raspunsul inflamator si minimizeaza pruritul dar nu elimina complet reactia eritematoasa. Aceasta tendinta trebuie explicata pacientului. Exemple de antihistaminice utile: cetirizine, fexofenadine, loratadine desloratadine. Antimalaricele sunt folosite pentru a trata anumite eruptii fotosensibile incluzind urticaria solara. Eficacitatea este imprevizibila. Exemple: hidroxicloroquina. Antihistaminicele H2 sunt administrate concomitent cu cele H1: ranitidina. Fototerapia cu UV-A, UV-B de unda scurta si lunga si fotochimioterapia cu metoxsalen oral plus UV-A sunt eficiente pentru a trata urticaria solara. Tratamentele de desensibilizare sunt de obicei efectuate primavara. Din pacate, toleranta indusa de aceste metode este de scurta durata iar terapia de mentinere este necesara. Se foloseste un numar de protocoale de tratament pentru diferitele surse de lumina mentionate, dar protocolul optim nu este inca stabilit. Trebuie determinata doza minima de eritem. Daca aceasta initial este foarte mica este dificil de a incepe imediat tratamentul pacientului cu metoxsalen oral si fotochimioterapie. Expunerea initiala la UV-A singura poate fi efectuata pina cind doza minima de eritem este crescuta la un nivel la care fotochimioterapia poate fi inceputa. Fototerapia si fotochimioterapia au mecanisme de actiune inca nucunoscute complet. Cresterea pigmentarii pielii si a ingrosarii epidremei dupa terapie pot fi factori importanti dar nu sunt mecanismele de baza din spatele inducerii tolerantei. Terapia cu UV-A si psoralen poate determina ameliorarea bolii sau remisia pentru citeva luni. In functie de cazurile evidente este probabil tratamentul principal pentru pacientii care nu pot fi ajutati cu antihistaminice. Terapia de schimb a plasmei poate fi eficienta in unele cazuri, mai ales la pacientii cu un factor circulant in ser demonstrat de un test intradermic pozitiv. Totusi terapia a fost raportata ineficienta in unele centre. Pina la noi studii trebuie rezervata ca ultima solutie.
Profilaxie
Expunerea la soare trebuie evitata sau minimalizata deoarece este agentul cauzal principal. Pacientii trebuie informati asupra masurilor practice cum sunt purtatul de haine protective, aplicarea de creme SPF, folosirea de ecrane solare mecanice deasupra ferestrelor. Unii pacienti cu urticarie indusa de lumina vizibila sau UV-A pot folosi lotiunile de autobronzare cu dihidroxiacetona.
Prognostic
Urticaria solara este de obicei o conditie cronica. Putini pacienti experimenteaza remisia spontana. Administrarea continua de antihistaminice orale poate preveni edemul si permite un grad de toleranta pentru soare. Ameliorari mai semnificative si de lunga durata s-au observat la pacientii care urmeaza fototerapie sau fotochimioterapie.    SURSA 03 Urticariile sunt afectiuni alergice caracterizate prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite si pruriginoase (mancarimi). Pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si talpile. Vindecarea se poate face prin ingrijirea adecvata a leziunilor, monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub medicatie. Se recomanda prezentarea in serviciile de Urgenta in caz de reactii amenintatoare de viata care cuprind wheezing, scurtarea timpilor respiratori si sincopa (lesin).
Semne si simptome
Papulele cutanate (umflaturi mici) sunt pruriginoase (mancarimi) si au urmatoarele caracteristici: se umfla si produc leziuni de culoare roza sau rosie, denumite popular "bubite dulci". Acestea au margini bine delimitate si au varful plat. Au un diametru de 1 cm pana la 5 cm. Ele se unesc rapid si formeaza placi intinse, plate (arii mai extinse de leziuni tumefiate, cu modificarea de culoare ale pielii). Bubitele si placile isi schimba forma, dispar si reapar in minute sau ore. Aceste modificari rapide se intalnesc doar in urticarii.
Cauze
Uneori cauzele urticariei sunt necunoscute. Printre cele mai frecvente cauze sunt urmatoarele:
- medicamente - la unii copii, aproape toate medicamentele pot provoca urticarie
- intepaturi de insecte
- infectii virale
- boli autoimune
- disproteinemii
- expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui
- cancere, leucemii
- contactul cu animale, in special pisici
- consumul de oua, fructe, alune, nuci si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti)
- coloranti si conservanti alimentari (posibil)
Factori de risc
Printre factorii de risc se numara:
- stresul
- teren alergic (antecedente persoanale de alergii)
- un istoric familial de alergii
Diagnostic si complicatii
Odata ce a fost identificata cauza urticariilor, aceasta trebuie evitata. Diagnosticul de urticarie necesita observarea de catre pacient a simptomelor, anamneza si examenul fizic efectuate de un medic specialist (medicul de familie, medicul dermatolog), teste cutanate pentru alergie si desensibilizare (uneori). Una dintre posibilele complicatii includ tumefierea laringelui si incapacitatea de a respira. Urticaria poate fi primul semn al anafilaxiei amenintatoare de viata. In acest caz, va fi urmata de prurit (mancarime), rinoree (secretii nazale abundente), wheezing, paloare, transpiratii reci si hipotensiune arteriala (tensiune arterila scazuta). Fara un tratament prompt, pot aparea coma si stopul cardiac. Pentru a preveni urticariile, odata ce a fost identificata cauza urticariilor, aceasta trebuie evitata.
Evolutie
Evolutia este de obicei imprevizibila, depinzand de cauza. Daca de aparitia urticariei este responsabila o infectie virala sau un medicament, ea va disparea, de obicei, in cateva ore sau zile. In unele cazuri, ea poate deveni cronica si sa dureze luni sau ani. Cel mai frecvent apare o remisiune spontana - chiar daca nu s-a identificat cauza.
Tratament
Ingrijirea la domiciliu
Instructiuni pentru pacientii cu urticarie:
- evitarea medicamentelor (inclusiv aspirina, laxative, sedative, vitamine, antiacide, analgezice sau siropuri de tuse) eliberate fara prescriptie medicala
- evitarea lenjeriei intime stramte - orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade
- evitarea bailor sau dusurilor fierbinti
- aplicarea de comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului
Tratament medicamentos
Tratamentul urticariei poate contine:
- antihistaminice
- Efedrina
- Terbutalina
- medicamente cortizonice pentru indepartarea pruritului si a rash-ului (rosetii)
- sedative sau tranchilizante pentru anxietate
- injectii cu Epinefrina pentru simptome severe
Sfaturi
Se recomanda o activitate fizica diminuata pana la cateva zile de la disparitia uricariei si trebuie evitata transpiratia. Daca alimentele sunt suspectate ca fiind cauza urticariei, trebuie facut un jurnal al alimentatiei care sa ajute identificarea agentului cauzal. Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi ce contin cafeina. Acestea pot declansa episoadele de urticarie. Activitatea zilnica poate fi reluata cand apetitul alimentar a reaparut si starea de bine permite.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!