Anunturi online!

Sindromul Capgras

Sindromul Capgras se prezinta ca un delir straniu in care persoana afectata crede ca  un membru al familiei sale, sotie, frate sau fiu, sau un prieten apropiat este un impostor, si ca acesta a fost schimbat cu o persoana care seamana identic cu ea, deci cu sosia sa, de a carei existenta  este mai mult decat convins. Boala este clasificata ca un sindrom de incapacitate de identificare a unor persoane, locuri sau obiecte ce poate fi de natura acuta, tranzitiva sau cronica (numita generic agnozie) .
Simptome: principalul simptom este ceea ce se numeste prosopagnosia (incapacitatea de a recunoaste fetele) asociata cu lezarii girusului occipitotemporal (fusiform).
Cauze: poate fi asociata cu schizofrenia sau dementa, ca un simptom, dar poate surveni si in urma unor leziuni cerebrale ca un sindrom de sine statator. In cazuri extreme, poate fi un efect advers al administrarii diazepanului.
Tratament: sunt cazuri care au fost tratate cu succes cu 8 mg/zi de pimozid, in rest, exista la fel de multe sanse de tratament ca si in cazul schizofreniei cu aceeasi medicatie. Prima mentiune a afectiunii din 1923 a fost realizata de catre  psihiatrul francez Joseph Capgras, care intr-o lucrare in care a fost co-autor si Reboul-Lachaux, a studiat cazul unei femei care pretindea ca sotul ei a fost inlocuit de un dublet. In prezent, este intalnit in cultura populara in varii filme  precum Spider sau Empire of the Wolves, in romane precum Human Croquet de Kate Atkinson sau in serii faimoase ca Star Wars, folosita in contextul futuristic adecvat, cand cavalerii Jedi sunt cuprinsi de aceasta boala.
  SURSA 02 Acest sindrom il face pe bolnav, sa creada ca unul din apropiatii lui, a fost inlocuit de o copie.
De regula, apare la pacientii care sufera de schizofrenie, dar a fost gasit si la cei care sufera de dementa. In unele cazuri, pacientul renunta la anturajul persoanei “inlocuite".
Prosopagnozia
E un sidrom similar lui Capgras, prosopagnozia afecteaza capacitatea unei persoane de a recunoaste caracteristicile faciale. Cei care sufera de acest sindrom, nu pot recunoaste oamenii. Pot recunoaste diverse obiecte, dar fetele umane, nu se fixeaza in memoria lor. Acest sindrom e cauzat de regula de traumatisme craniene, dar studiile recente, par sa indice faptul ca unii oamenii se nasc cu el
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!