Anunturi online!

Sifilis Congenital

Sifilisul congenital este determinat de transmiterea infectiei de la mama la copil, tatal putand si el juca un rol, si anume unul indirect daca el a fost acela care a transmis infectia mamei. Transmiterea de la mama la fat a sifilisului este mai probabila daca mama a dobandit boala de curand, mai ales daca ea se afla in primul an de evolutie a sifilisului. Ulterior riscul acesta se reduce. Daca mama a fost infectata in ultimile 2 luni ale sarcinii (deci copilul se va naste inainte ca Treponema palidum, microorganismul ce produce boala sa ajunga in sangele mamei) se poate ca nou-nascutul sa nu prezinte manifestari de boala si el va face un sifilis congenital tardiv (apare dupa doi ani de viata). Femeile aparent sanatoase, cu sifilis mai vechi pot da nastere atat unor copii sanatosi cat si unor copii cu sifilis congenital precoce sau la copii aparent sanatosi care vor dezvolta sifilis congenital tardiv. Pana in luna a 5-a de sarcina se considera ca agentul infectios care produce sifilisul (Treponema palidum) nu poate trece prin placenta, de la mama la fat. De fapt contaminarea fatului este posibila incepand cu a 18-a luna de sarcina. Transmiterea infectiei sifilitice de la tata direct la produsul de conceptie (la viitorul copil) este doar o presupunere teoretica. In momentul in care agentul infectios a ajuns la fat, posibilitatile sunt urmatoarele: sa aiba loc un avort spontan (neprovocat), sa aiba loc moartea fatului in uter, sa se produca o nastere prematura, a unui copil cu sifilis congenital sau sa se nasca un copil sanatos care tardiv va dezvolta sifilis congenital. Practic sifilisul congenital se manifesta precoce la circa 1,5% din cazuri, tardiv la circa 72% din cazuri, iar 26,5% au doar teste pozitive de infectie. Sifilisul congenital precoce determina un prognostic prost pentru copil, deoarece infectia apare intr-o perioada cand organismul acestuia nu si-a dezvoltat inca o imunitate deplina, infectarea facandu-se cu o cantitate mare de microorganisme. Sifilisul congenital precoce este caracterizat prin manifestari de tipul corizei luetice (secretie nazala purulenta sau sangvinolenta ce apare de obicei in saptamanile 2-3 de viata), leziuni osoase si articulare care frecvent nu dau manifestari si care uneori se pot vindeca si fara tratament, si manifestari cutanate si ale mucoaselor-(exanteme localizate mai ales la nivelul mainilor si la nivelul picioarelor si de asemenea in regiunea perigenitala- in jurul organelor sexuale externe) si prezenta ganglinilor fermi, nedurerosi, mobili Sifilisul congenital tardiv este sigur, daca prezinta una din manifestarile:
* nas in sa ( prin prabusirea piramidei nazale datorata distrugerii oaselor de la acest nivel datorita corizei luetice despre care am vorbit mai sus)
* Santurile Parrot- cicatrici usor adanci dispuse sub forma de raze in jurul gurii si orificiilor nazale
* Triada Hutchinson- dinti Hutchinson (incisivi bombati cu baza larga, ascutiti), keratita interstitiala (infectie a corneei) si surditate prin afectarea urechii interne. Problemele foarte severe pe care le poate produce aceasta boala fac sa fie strict necesara cautarea oricarei gravide pentru a se gasi o eventuala infectie sifilitica, mai ales ca sifilisul se poate trata si se poate vindeca oricand pe parcursul sarcinii, si cu cat el este descoperit si tratat mai repede (preferabil inainte de sarcina) sansele de afectare a copilului sunt mai reduse.   SURSA 01  Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala (BTS), cauzata de o bacterie -Treponema pallidum. Daca nu este tratata in stadiul primar, boala evolueaza, afectand sistemul cardiovascular si cel nervos. Daca o femeie bolnava de sifilis ramane insarcinata, bacteria poate fi transmisa fatului prin intermediul placentei, provocand avort spontan, nastere cu fat mort sau sifilis congenital la nou-nascut. Riscul de infectare a fetusilor este mai mare in primele stadii ale bolii. Sifilisul congenital este o boala severa, invalidanta si potential fatala pentru nou-nascut. Aproximativ o jumatate din copii infectati cu sifilis in timpul gestatiei mor la scurt timp de la nastere. Sifilisul congenital este cauzat de contaminarea cu bacteria Treponema pallidum  in timpul sarcinii sau a nasterii si evolueaza in doua moduri. Sifilisul congenital precoce se manifesta in primii 2 ani de viata prin afectiuni ale oaselor, ficatului, splinei, rinichilor, plamanilor, ochilor si pielii. Forma tardiva a bolii se manifesta dupa primii 2 ani si nu este considerata contagioasa.
Tratament si complicatii
Tratament
Toate formele de sifilis se trateaza cu penicilina. Riscul in cazul gravidelor bolnave de sifilis care urmeaza un tratament cu penicilina in timpul sarcinii este mult redus.
Complicatii
- Cecitate
- Surditate
- deformari ale fetei
- anomalii neurologice
Semne si simptome
Simptomele sifilisului congenital precoce:
- iritabilitate
- greutate mica
- secretii nazale apoase
- eruptii cutanate pe palme, sau talpi, apoi si pe fata
- pneumonie congenitala
Simptomele sifilisului congenital tardiv:
- dureri ale oaselor
- umflaturi ale articulatiilor
- anomalii ale dintilor (incisivi conici- dinti Hutchinson)
- leziuni ale pielii localizate pe organele genitale sau anus
- pierderea vederii
- scaderea auzului sau surditate   SURSA 03 Sifilisul congenital este o boala infectioasa cronica, determinata de spirochete (Treponema pallidum) si transmisa la fat inainte de nastere. Simptomele acestei boli pot sa nu devina aparente timp de cateva saptamani sau luni dupa nastere, si in unele cazuri, pot dura ani pana apar simptomele. Sifilisul congenital este transmis la fat de la mama, care a fost infectata inainte sau in timpul sarcinii. Riscul de a dezvolta boala este mai mare cand mama a fost infectata in timpul sarcinii, desi nu este neobisnuit ca boala sa fie transmisa de la mama care a fost infectata inainte de sarcina.
Simptome
Simptomele de sifilis congenital precoce sunt febra, leziuni tegumentare si greutate scazuta la nastere. La sifilisul congenital tardiv, copilul ramane asimptomatic pana la varsta de 2 – 5 ani. In cazuri rare, boala ramane latenta pentru multi ani, aceasta fiind diagnosticata abia la adult.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!