Anunturi online!

Sarcina prelungita cronologic

Sarcina prelungita sau suprapurtata este o forma rara de terminare anormala a sarcinii. Definirea exacta a starii de sarcina prelungita este extrem de dificila, datorita controverselor asupra duratei normale a unei sarcini, datorita necunoasterii exacte a datei fecundatiei, precum si datorita variatiilor individuale ale duratei ciclului menstrual. In mod practic trebuie facuta o deosebire intre o sarcina prelungita cronologic (anamnestic), din care rezulta un fat fara semne de suprapurtare si o sarcina prelungita patologic, din care rezulta un fat postmatur, cu semne caracteristice. Durata normala a sarcinii poate oscila intre 266 si 294 de zile, numarate din prima zi a ultimei menstruatii. Dupa saptamana a 42-a, sarcina este considerata prelungita. Frecventa sarcinii prelungite oscileaza intre 2,4 si 3,68%. Datorita incidentei mici s-a pus problema daca exista sau nu sarcina prelungita, dar realitatea prezentei sale este demonstrata prin actiunea nefasta asupra fatului, care poate deceda inainte, in timpul, sau dupa nastere.
Cauze
S-a descris o frecventa mai mare a sarcinilor prelungite la femeile cu un ciclu menstrual mai lung de 28 zile, precum si o predispozitie individuala (o femeie care a avut o sarcina suprapurtata are de 3-4 ori mai multe sanse de a repeta accidentul). Alimentatia deficitara poate favoriza suprapurtarea, deoarece fatul are nevoie de un timp mai lung pentru a ajunge la maturitate.
Stari obstetricale patologice ca disgravidiile si afectiunile cardio-vasculare ar putea favoriza prelungirea sarcinii.
Semne si simptome
Nerecunoasterea unei sarcini prelungite poate duce la moartea unui fat care ar fi usor de salvat, iar pe de alta parte, diagnosticarea sa prea frecventa, poate expune gravida la interventii inutile sau periculoase, dand nastere unor copii prematuri. Cauza principala a suferintei fetale intrauterine in sarcina prelungita este hipoanoxia (nivelul scazut de oxigen), fapt demonstrat atat de aspectul fatului postmatur, cat si de leziunile constatate. Hipoanoxia fetala se datoreaza degenerarii (imbatranirii) placentare cu insuficienta functionala ca efect, proces natural in apropierea termenului care, accentuat, devine patologic.
Tratament
Conduita medicala consta in supravegherea atenta a vitalitatii fetale, incepand din saptamana a 42-a de sarcina si declansarea nasterii imediat ce apar semne de suferinta fetala. Terminarea nasterii prin sectiune cezariana este indicata in caz de esuare a tentativei de declansare medicamentoasa a travaliului, in caz de aparitie sau agravare a suferintei fetale in travaliu, si la femeile in varsta care se afla la prima nastere.   SURSA 02 Sarcina prelungita cronologic (suprapurtata, postmaturata, partus serotinus, post-date-labour) reprezinta sarcina care are o durata mai mare decat durata normala a sarcinii. Durata normala a unei sarcini la om este de 280 de zile din prima zi a ultimei menstruatii, 270 de zile dupa un contact sexual unic si de 266 de zile de la ultima ovulatie. Durata maxima a unei sarcini normale este de 294 de zile. Legislatia mentioneaza durata maxima a unei sarcini ca fiind de 300 de zile.
Cauze
In etiopatogenia sarcinii prelungite cronologic sunt implicati factori materni, fetali si anexali. Factori materni – durata ciclului menstrual mai mare de 28-32 zile, cicluri anovulatorii ce preced sarcina, ovulatii tardive, factori genetici, alimentatia deficitara, multiparitatea, malformatii uterine, in special cele ale zonei cervico-istmice, inertia uterina primara, dezechilibre hormonale, insuficienta tiroidiana materna intarzie dezvolatarea fatului, tulburari hisdroelectrolitice (tulburari ale concentratiei calciului si magneziului) si stressul matern, acesta putand determina pe de o parte avortul si nasterea prematura si pe de alta parte prelungirea duratei sarcinii. Factori fetali – prezentatii anormale, anencefalia fetala, sexul fetal – 79% din copii obtinuti prin sarcina prelungita sunt de sex masculin. Factori anexali – hidramniosul cronic, prezenta de membrane rugoase aderente la polul inferior, insuficienta placentara cronica.
Nasterea in sarcina prelungita cronologic
Riscurile si mortalitatea fetala sunt cu atat mai mari cu cat varsta gestationala este mai prelungita, varsta mamei mai inaintata, paritatea mai mare, greutatea fatului la nastere mai mica, asocierea cu prezentatii anormale sau cu alte stari morbide materne. Gravida necesita reechilibrari metabolice repetate cu administrare obligatorie de oxigen precum si o monitorizare atenta a dinamicii uterine.
La nastere trebuie precizata prezenta sindromului BALLANTYNE RUNGE – CLIFORD caracterizat prin:
- semne generale: lungimea fatului 53-54 cm, par mare, maini de spalatoreasa;
- semne biologice: hipoglicemie, hiponatremie, hipocalcemie, acidoza, cresterea hematocritului;
- semne cutanate: descuamarea tegumentelor, palme si plante incretite, fata de batran;
- semne nervose : fatul prezinta hipotermie, hipertonie, este agitat cu privire vie, cianotic si poate prezenta crize convulsive.
Dupa punerea diagnosticului pozitiv conduita in sarcina prelungita cronologic poate fi de doua tipuri: conservatoare, cand se asteapta declansarea spontana si activa (atitudinea clasica), in care se incearca declansarea nasterii. Aceasta se poate face prin mai multe metode:
1. administrarea de oleum de ricin
2. administrarea de calcitonina
3. estrogenizarea prin administrarea de 8-12 fiole de sintofolin/zi
4. administrarea de ocitocice fie sub forma de tablete, fie  sub forma de perfuzie lenta
5. administrarea de prostaglandina este metoda cea mai indicata.
Travaliul trebuie atent monitorizat cu urmarirea dinamicii uterine si batailor cordului fetal iar operatia cezariana se indica ori de cate ori mai exista o alta indicatie sau daca gravida a mai prezentat feti morti prin sarcina prelungita cronologic.
Diagnostic
1. Anamneza – din anamneza se retine data ultimei menstruatii, data la care a miscat
pentru prima oara fatul, daca gravida prezenta cicluri menstruale regulate sau neregulate, daca a avut un raport sexual unic, date dupa care se calculeaza varsta sarcinii. Deasemenea trebuie mentionata varst sarcinii la luarea in evidenta a gravidei.
2. Examenul clinic al mamei – gravida cu sarcina prelungita cronologic veritabila
prezinta un fals travaliu la data termenului, dispare dispneea si disconfortul din etajul abdominal superior intensificandu-se disconfortul pelvin; segmentul inferior este bine format, colul este copt, fatul este agitat la palpare, iar craniul fetal depaseste simfiza. Miscarile active fetale devin dureroase.
3. Semne clinice fetale – pentru a confirma diagnosticul de sarcina suprapurtata examenul clinic al fatului dupa nastere are o importanta deosebita. Astfel, 60% din feti sunt eutrofici dar foarte sensibili, cu o lungime de peste 53 cm. Ţesutul adipos este slab reprezentat pana la disparitia lui completa, privirea nou-nascutului este vie, deschisa (semnul vigilentei WOLF KIEL). Cliford descrie nou-nascutul dintr-o sarcina suprapurtata ca pe un mic om batran (LITTLE OLD MAN), cu "maini si picioare incretite, de spalatoreasa ca si cum ar avea haine de imprumut".
Exista trei grade de postmaturitate (sindromul fetal BALLANTYNE RUNGE):
- gradul I, in care sarcina depaseste 300 zile. Copilul este lung, slab, fara vernix; lichidul amniotic este in cantitate scazuta dar incolor, opalescent;
- gradul II, in care durata sarcinii depaseste 305 zile. Fatul este lung, slab, zbarcit, impregnat cu meconiu; prezinta hipoglicemie si uneori detresa respiratorie. Lichidul amniotic este putin, vascos, colorat cu meconiu;
- gradul III, in care sarcina depaseste 310 zile. Fatul are tegumente galben verzui, macerate, prezinta detresa respiratorie cu atelectazie pulmonara. In unele cazuri suferinta fetala poate duce pana la moartea fatului.
Diagnosticul paraclinic
1. Diagnosticul insuficientei placentare se face prin : amnioscopie, determinarea
fluxului placentar (debit placentar care daca este foarte scazut poate determina moartea intrauerina a fatului).
2. Diagnosticul functiei placentare se face prin teste farmaco-dinamice: testul la
atropina (nu da tahicardie datorita placentei imbatranite), testul de efort matern induce tahicardie fetala, proba la ocitocina.
3. Echografia
4. Radiografia fetala
5. Examenul citohormonal si dozarile hormonale sunt orientative
6. Amniocenteza
7. Investigatii enzimatice – ca urmare a citolizei cresc transaminazele  din serul matern la valori de ordinul sutelor (TGO – 220UI, TGP – 93 UI).
Modificarile fetale
Reducerea debitului placentar duce la hipoxie fetala si in consecinta la acidoza fetala. Raspunsul fetal la acidoza este reprezentat de cresterea hematocritului si hemoglobinei fetale. Suferinta fetala manifesta poate duce pana la moartea fetala.   SURSA 03 Sarcina prelungita chronologic, denumita si sarcina postmatura este reprezentata de sarcina care are o durata mai mare decat cea normala. Astfel, durata normala a unei sarcini la specia umana este de aproximativ 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau 40 de saptamani, 266 de zile de la ultima ovulatie , respectiv 270 de zile de la contactul sexual care a generat sarcina. Durata maxima acceptata ca normala este de 294 de zile, respectiv 42 de saptamani de la ultima menstruatie.
Sarcina prelungita poate fi impartita in doua tipuri:
Primul tip este reprezentat de sarcina considerata prelungita ca urmare a declaratiilor mamei care declara medicului ca nu a mai avut menstruatie de mai mult de 42 de saptamani. Acest tip este cel mai frecvent si este foarte important deoarece frecvent femeia insarcinata nu stie exact luna de sarcina in care se afla iar varsta sarcinii poate fi aproximata destul de greu de medic daca pacienta se prezinta la control cand sarcina este deja in trimestrul III. In schimb varsta exacta a sarcinii (chiar in zile) poate fi determinata usor in saptamanile 5-7 de sarcina prin ecografie. Problemele generate de acest tip de sarcina prelungita sunt datorate faptului ca acest diagnostic este pus frecvent pe afirmatiile mamei iar daca aceasta se inseala se poate intampla sa se nasca un copil care de fapt nu era nici macar la termen si care poate fi prematur. Adoilea tip de sarcina prelungita este de fapt sarcina prelungita veritabila- ea reprezinta doar 30-35% din sarcinile considerate prelungite.
Factori ce pot fi implicati in aparitia unei sarcini prelungite:
Factori materni :
* durata ciclului menstrual peste 28-32 de zile
* cicluri anovulatorii ce preced sarcina
* factori genetici (au mai fost cazuri in familie)
* ovulatii tardive
* alimentatia deficitara
* mama care a mai avut multe sarcini
* malformatii uterine
* dezechilibre hormonale
* stressul matern (poate determina si avort sau nastere prematura)
Factori ce tin de fat:
* prezentatii distocice (prezentatia reprezinta felul in care este asezat fatul in timpul travaliului)
* anenecefalia fetala (malformatie caracterizata prin lipsa creierului)
* sexul fetal- e mai frecventa la baieti
Factori anexiali:
* insuficienta placentara cronica (placenta nu e capabila sa isi desfasoare functia la parametrii normali)
Sarcina prelungita poate pune probleme importante mai ales pentru fat deoarece lichidul amniotic (care inconjoara fatul ) incepe sa se reduca foarte mult in cantitate odata cu trecerea timpului ceea ce duce la suferinte fetale si in plus placenta imbatraneste si nu mai este capabila sa satisfaca necesarul nutritional al fatului, acesta fiind alt motiv de suferinta fetala. Mortalitatea in uter a fatului este crescuta de doua ori fata de normal daca sarcina ajunge la 43 de saptamani si ajunge sa fie de trei ori mai mare decat normal la 44 de saptamani. Unul din testele ce poate oferi informatii importante despre starea fatului este reprezentat de amnioscopie care reprezinta in fapt vizualizarea sacului amniotic si a fatului cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin colul uterin - se poate observa un fat cu tegumente galben-verzui , macerate sau un lichid amniotic laptos datorita descuamarii tegumentelor fetale. Daca sarcina se prelungeste si exista semne de suferinta fetala, in absenta semnelor de incepere a travaliului este necesar fie sa se declanseze controlat travaliul sau sa se faca operatie cezariana.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!