Anunturi online!

Nodulii tiroidieni - umflaturi in glanda tiroida

Nodulii tiroidieni sunt excrescente anormale sau umflaturi care apar in glanda tiroida. Majoritatea nodulilor nu sunt cancerosi (sunt benigni) si nu ridica probleme deosebite. Unii dintre ei chiar nu necesita tratament.
Doar aproximativ 5% dintre nodulii tiroidieni sunt cancerosi. Acestia vor fi indepartati prin interventie chirurgicala.
In cazuri rare, nodulii tiroidieni cauzeaza probleme glandei tiroide . Atunci cand un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni si in consecinta glanda tiroida devine prea activa sau functioneaza intr-un ritm prea rapid poate sa apara hipertiroidismul.
Care sunt semnele si simptomele nodulilor tiroidieni?
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu–si semnalizeaza prezenta in nici un fel. Ocazional acestia se pot mari incat sa fie simtiti la atingere sau chiar vazuti ca o umflatura la baza gatului mai ales in timpul barbieritului – la barbati – sau in timpul machiajului – la femei. Barbatii isi dau seama de aparitia nodulilor doar cand gulerul camasii devine stramt.
Unii hormoni produc prea multa thiroxina, un hormon secretat de glanda tiroida. Excesul de tiroxina poate cauza simptome ca:
- Scaderi bruste in greutate
- Nervozitate
- Puls rapid sau neregulat ( palpitatii )
Desi nodulii tiroidieni sunt rareori cancerosi, un astfel de nodul poate fi malign daca:
- Se dezvolta repede si este dur
- Vocea devina ragusita, apar dificultati la inghitit si la respirat
- Duc la aparitia unor noduli limfatici mari sub maxilar sau la gat
Care sunt tipurile de noduli tiroidieni?
Nodulii tiroidieni pot fi simpli sau multipli. O glanda tiroida care are noduli multipli se numeste gusa multinodulara. Daca nodulul este plin cu lichid sau sange se numeste chist tiroidian. Daca nodulul produce hormoni tiroidieni la intamplare – fara legatura cu necesitatile organismului nodulul se numeste autonom. Acest tip de noduli poate cauza semne si simptome ca acelea care sunt prezente in cazul excesului de hormoni tiroidieni – hipertiroidia. Ocazional se pot produce prea putini hormoni si in acest caz este vorba de hipotiroidie. Acest lucru se intalneste atunci cand hipotiroidia apare din cauza tiroiditei Hashimoto, o boala inflamatorie, autoimuna a glandei tiroide.
Cel mai intalnit tip de noduli tiroidieni simpli, necancerosi, sunt nodulii coloidali sau adenoame foliculare. Doar cateva tipuri de noduli sunt cancerosi. Nodulii cancerosi sunt clasificati dupa tipul de celula maligna pe care il contin. Aceste tipuri de celule sunt: papilare, foliculare, medulare sau celule prost diferentiate ( anaplaste ). Sansele pacientului depind mult de tipul de celule si de cat de mult s-a imprastiat cancerul in momentul descoperirii.
In plus fata de cancerul tiroiodian al celulelor mentionate, nodulii tiroidieni pot contine limfoame, in acest caz fiind present un cancer al sistemului imunitar. Cancerul localizat in alte parti, ca de exemplu la sani sau la rinichi se poate de asemenea exinde la glanda tiroida ( metastaza ).
Cauza aparitiei majoritatii nodulilor tiroidieni nu este cunoscuta. In unele cazuri lipsa iodului din alimentatie poate determina glanda tiroida sa produca noduli. Sunt de asemenea si unele gene care par sa fie implicate in aparitia nodulilo.r
Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni ( necancerosi ) aproximativ 10% din ei contin celule canceroase. Deci prima grija in evaluarea nodulilor tiroidieni este sa aflam daca sunt prezente celule canceroase.
Nodulii tiroidieni cresc odata cu varsta si apar la aproape 10% din populatia adulta. 95% dintre nodulii solitari sunt benigni si deci doar 5% dintre noduli sunt maligni. Tipuri comune de noduli tiroidieni benigni sunt: adenoamele ( cresterea excesiva a tesutului “normal" tiroidian ), chisturile tiroidiene si tiroidita Hashimoto. Tipuri neobisnuite de noduli tiroidieni apar in cazul tiroiditei sub-acute, tiroiditei nedureroase, agenezia unilaterala a unui lob. Din procentul de 5% de noduli cancerosi, 60% sunt carcinoame papilare, 12% sunt carcinoame foliculare - iar 6% sunt varianta foliculara a carcinomului papilar. Aceste tipuri diferentiate de cancer sunt vindecabile dar trebuie descoperite in stadii incipente ale bolii. Un mod sigur si eficient de a determina natura nodulilor este efectuarea unei biopsii cu un ac fin.
Cancerul tiroidian se prezinta ca un nodul solitar dominant care poate fi simtit la palpare sau chiar poate fi observat ca o umflatura la gat. In timp ce istoricul aparitiei, examinarea de catre doctor, testele de laborator, ecografia si tomografia computerizata a tiroidei ne dau informatii asupra nodulului tiroidian, singura metoda de diferentiere a unui nodul benign de unul malign este biopsia ( aceasta inseamna prelevarea unei mostre de tesut si examinarea la microscop a celulelor ). Tesutul in cazul cancerului tiroidian nu este diferit din acest punct de vedere de alte tipuri de tesuturi din organism. Singura cale de afla daca un tesut este canceros este biopsia. Tesutul tiroidian este usor accesibil asa ca este simplu sa se preleveze tesut cu un ac si sa se examineze . Aceasta metoda se numeste biopsia prin aspirare cu un ac fin.
Ce este nodulul "rece"? Celulele tiroidei absorb iodul astfel incat sa-l poata prelucra in hormoni tiroidieni. Cand se introduce in corp iod radioactiv, pe radiografie apare imaginea in forma de fluture, desenand conturul tiroidei. Daca un nodul este compus din celule care nu secreta hormoni tiroidieni (nu absorb iodul) - acesta va aparea “rece" pe film adica fara iod; un nodul care produce prea multi hormoni va aparea mai inchis la culoare si va fi numit “cald"
Evaluarea unui nodul tiroidian va trebui sa contina intotdeauna istoricul aparitiei si examinarea de catre medic. Anumite aspecte din istoric sau din rezultatele examinarii vor sugera connditia benigna sau maligna. Dar biopsia ramane aceea care da verdictul.
Care sunt caracteristicile unui nodul benign?
Urmatoarele caracteristici indica un nodul tiroidian benign:
- istoricul familial de tiroidita Hashimoto
- istoricul familial de tiroida benigna sau gusa
- simptome de hiper sau hipotiroidie
- durere sau sensibilitate asociate nodulului
- prezenta unui nodul mobil, moale, neted
- gusa polinodulara fara prezenta dominanta a unui nodul ( mai multi nodului – nu doar unul principal )
- prezenta nodulului “cald" la scanarea tiroidei ( produce cantitate normala de hormoni )
- prezenta unui chist simplu la ecografie
Care sunt caracteristicile unui nodul malign?
Urmatoarele caracteristici maresc suspiciunea de nodul malign:
- varsta sub 20 de ani
- varsta peste 70 de ani
- barbat
- dificultati la inghitit
- voce ragusita
- existenta iradierii in zona gatului in copilarie
- nodul dur, neregulat si fix
- prezenta limfadenopatiei cervicale ( noduli limfatici inflamati, duri la gat )
- antecedente de cancer tiroidian
- prezenta unui nodul rece la scanare ( ceea ce inseamna ca nodulul nu produce hormoni )
- evidentierea unui nodul solid sau complex la ecografie
Examinari si teste clinice
Primul pas in diagnosticarea nodulilor tiroidieni este anamneza si examenul clinic. Nodulii tiroidieni sunt gasiti adesea la un examen clinic, in timpul unei scanari CT sau a unei ecografii a gatului, pieptului sau capului. Majoritatea pacientilor nu-si depisteaza singuri nodulii tiroidieni pentru ca nu se simt doar la atingere si nu cauzeaza neplaceri.
Daca medicul curant va gaseste un astfel de nodul tiroidian va va trimite la un endocrinolog pentru teste suplimentare si pentru tratament.
Cele mai obisnuite teste pentru pacientii cu noduli tiroidieni sunt:
- Testul hormonului care stimuleaza tiroida (TSH). Se face analiza sangelui pentru a vedea cat de bine functioneaza glanda tiroida.
- Biopsia glandei tiroide. Acest test evidentiaza natura nodulului – malign sau benign. Biopsia inseamna indepartarea unui mic fragment din nodulul tiroidian , cel mai adesea cu un ac. Aceasta este o procedura simpla si se poate face in cabinetul doctorului.
Alte teste care se pot face:
- Testul hormonilor tiroidei. Acesta este o analiza a sangelui si evidentiaza daca nodulul cauzeaza producerea de prea multi sau prea putini hormoni tiroidieni
- Testarea calcitoninei. Acest test verifica nivelul unui hormon numit calcitonina care indica prezenta celulelor maligne. Acest test va va fi indicat in cazul in care aveti in familie persoane diagnosticate cu cancer tiroidian sau cu alt tip de cancer al sistemului endocrin
- Scanarea tiroidei. Acest test foloseste material radioactive si o camera de luat vederi pentru a vedea cum functioneaza glanda dumneavostra si pentru a vedea daca e vorba de hipertiroidism
- Ecografia. Aceasta analiza foloseste unde reflectate ale sunetului pentru a crea o imagine a organului examinat si a altor structuri din organism Ultrasunetele nu pot determina prezenta celulelor maligne dar pot ajuta doctorul:
      - Sa confirme prezenta nodulilor tiroidieni daca alte teste nu au fost relevante
      - Sa vada ce se intampla cu nodulii care nu se retrag de la sine
      - Sa gaseasca nodulul in timpul biopsiei facute cu un ac
Nivelul hormonilor tiroidieni este de obicei normal in prezenta unui nodul iar nivelul hormonilor tiroidieni normali nu diferentiaza nodulii benigni de cei maligni.
Totusi prezenta hipertiroidiei sau hipotiroidiei inclina balanta spre existenta unui nodul benign.
85% din noduli sunt reci. 10% sunt calzi si 5% sunt fierbinti. Amintiti-va ca 85% din nodulii reci sunt benigni, 90% din nodulii calzi sunt benigni si 95% din nodulii fierbinti sunt benigni. Desi o scanare a tiroidei poate da indicatii asupra tipului canceros sau necanceros al nodulului nu putem trage concluzii cu exactitate doar in urma acestei analize si nu se poate recomanda tratament sau interventie chirurgicala doar in urma unei scanari.
Biopsia prin aspirare cu ac fin este singura metoda nechirurgicala care poate direfentia un nodul benign de unul malign – in majoritatea cazurilor dar nu in toate. Se introduce acul in nodul de cateva ori si se aspira celule din tesut intr-o seringa. Celulele se pun pe o lamela de microscop si sunt examinate de catre un medic anatomopatolog. Nodulul este apoi diagnosticat astfel: fara diagnostic, benign, suspicios, malign.
Biopsia prin aspirare cu ac fin este prima analiza care se face si in majoritatea cazurilor, singurul test necesar pentru evaluarea unui nodul tiroidian solitar. ( O analiza TSH este de asemenea necesara pentru evaluarea functionarii tiroidei ). Ecografia si scanarea nu sunt necesare de obicei in evaluarea unui nodul solitar. Desi un astfel de nodul de poate mari sau micsora in timp, cercetarile au dovedit ca in realitate majoritatea nodulilor se schimba foarte putin.
Tratament
Daca aveti un nodul necanceros ( benign ) care nu va creaza probleme medicul va supraveghea doar indeaproape evolutia lui.
Daca acest nodul creeaza probleme glandei tiroide ( hipertiroidie ) medicul va recomanda o doza de iod radioactiv care va distruge orice tesut tiroidian care impiedica glanda sa functioneze normal. Inainte de aceasta s-ar putea ca medicul sa va prescrie pastile antitiroidiene timp de cateva saptamani care sa scada nivelul de hormoni tiroidieni la normal.
Daca nodulul tiroidian este canceros sau atat de mare incat va deranjeaza la inghitit sau respirat – acesta va trebui indepartat chirurgical. S-ar putea de asemenea sa aveti nevoie de tratament cu iod radioactiv care sa distruga orice urma de celula canceroasa. Daca va trebui indepartata toata glanda tiroida va trebui sa luati medicamente de substitutie a hormonilor tiroidieni toata viata.
Complicatii
Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni acestia pot cauza destule complicatii uneori. Nodulii mari sau gusa polinodulara pot cauza dificultati la inghitit sau la respirat si mai grav - pot induce hipertiroidia.
Hipertiroidia – afara de pierderea in greutate, slabirea muschilor, intoleranta la caldura, nervozitate si iritabilitate – poate cauza si:
- Complicatii ale sistemului cardiac: puls rapid, fibrilatie atriala, congestia inimii – conditie in care inima ajunge sa fie prea slaba pentru a asigura circulatia unei cantitati suficiente de sange pentru buna functionare a organismului.
- Oase slabe, fragile ( osteoporoza ). Calitatea sistemului osos depinde in parte de cantitatea de calciu si alte minerale prezenta in oase. O cantitate prea mare de hormoni tiroidieni interfereaza cu capacitatea organismului de a asimila calciu pentru sistemul osos. De fapt hipertiroidia afecteaza adesea oasele inainte de a avea orice semn de dereglare. Acest lucru este mai evident la femeile aflate in perioada post–menopauza care au oricum un risc crescut de osteoporoza.
- Crize tireotoxice. Acest lucru inseamna o intensificare brusca a simptomelelor ce pot pune in pericol viata pacientului. Este nevoie de ingrijire medicala de urgenta.

SURSA 02

Glanda tiroida este localizata in partea din fata a gatului, mai jos de "marul lui Adam". Aceasta are forma unui fluture cu aripile in jurul traheii. Un nodul tiroidian poate aparea in orice parte a glandei, astfel, unii pot fi simtiti destul de usor, iar altii sunt adanc ascunsi in tesuturile tiroidei sau sunt localizati in partea de jos a gatului unde sunt foarte greu de simtit.
Prevalenta nodulilor tiroidieni si a cancerului
In prezent, datorita imaginilor moderne, a studiilor cu ultrasunete, tomografii computerizate sau imagini obtinute prin rezonanta magnetica, din ce in ce mai multi noduli tiroidieni sunt descoperiti accidental, deci, nodulii sunt descoperiti in timpul investigatiilor de orice tip. Se estimeaza ca 4-8% din femeile adulte si 1-2% din barbatii adulti au noduli tiroidieni, aceasta fiind cea mai comuna problema endocrina.
In cele mai multe dintre cazuri nodulii tiroidieni sunt afectiuni benigne, adica nu sunt cancerosi, numai aproxitamiv 10% dintre cazuri noduli fiind cancerosi.
Simptomele nodulilor tiroidieni?
Cea mai mare parte a nodulilor nu provoaca simptome. Daca celulele din noduli functioneaza si produc hormoni tiroidieni numai pentru ei, atunci pot aparea semne si simptome de existenta a prea multi hormoni tiroidieni (hipotiroidism). O mica parte dintre cei afectati se plang din cauza durerilor in zona unde se gaseste nodului, sau de faptul ca acesta se deplaseaza spre ureche sau spre maxilar.
Daca nodulul este de dimensiuni mari poate presa esofagul sau traheea si cauzeaza dificultati la inghitire sau scurteaza respiratia. In cazuri mai grave, din cauza presarii laringelui persoana in cauza poate ragusi sau se poate confrunta cu dificultati de vorbire.  
Tipurile de noduli tiroidieni
- simpli;
- multipli;
- chist tiroidian, daca nodulii contin sange sau lichid;
- autonomi, daca produc necontrolat (fara sa tina seama de necesitatile organismului) hormoni tiroidieni.
Ocazional, persoanele cu noduli tiroidieni pot avea prea putini hormoni tiroidieni, adica, au hipotiroidism. Aceasta situatie este des intalnita impreuna cu tiroidita Hashimoto, o afectiune autoimuna, inflamatorie a glandei tiroide.
Cele mai comune tipuri de noduli noncancerosi simpli sunt nodulii coloidali sau adenoame foliculare. Nodulii cancerosi sunt intr-un numar mic si sunt clasificati in functie de tipul de celule maligne tiroidiene pe care le contin - celule papilare, foliculare si pe cele slab diferentiate. Astfel, diagniosticarea depinde de celulele mentionate si daca nodulii tiroidieni contin limfom (lymphoma), un cancer al sistemului imunitar.
Cauzele aparitiei celor mai multi dintri nodulii tirodieni inca nu sunt cunoscute. In unele cazuri, lipsa iodului din alimentatie poate determina glanda tiroida sa produca noduli, insa si in aceste cazuri trebuie sa existe gene care trebuie sa fie implicate in dezvolatrea nodulilor.
Tratamentul nodulilor tiroidieni
Din cauza dificultatilor de distingere intre adenoamele foliculare si cancerele foliculare, persoanele care au orice tip de nodul trebuie sa infrunte sala de operatie daca sanatatea generala le permite acest lucru.
Majoritatea cancerelor de tiroida sunt curabile si numai in cazuri rare sunt o amenitare pentru viata. Orice nodul depistat trebuie examinat atent la fiecare 6/12 luni.
Controlul poate implica o examinare fizica si una cu ultrasunete sau pe ambele. Ocazional, medicul va incerca sa contracte nodulul folosind doze de hormoni tiroidieni, deoarece acestia cred ca prin supunerea nodulilor la  terapia cu hormoni tiroidieni, posibilitatea ca acesti noduli sa devina benigni scade. Daca in urma acestui tratament nodului se mareste treptat, operatia este inevitabila.
Daca nodului cauzeaza hipotiroidism, de obicei acesta este benign. Tratamentul urmareste sa previna semnele si simptomele hipertiroidismul: insuficienta cardiaca, osteoporoza si ritm cardiac crescut. Tratamentul include distrugerea glandei prin folosirea iodului radioacvtic si prin blocarea producerii hormonilor tiroidieni cu ajutorul medicamentelor.

SURSA 03

Nodulii tiroidieni reprezinta o modificare in structura glandei tiroide, de cele mai multe ori fiind formatiuni necanceroase, care se vindeca dupa un tratament corect.
In Romania, din cauza reliefului se inregistreaza un deficit major de iod. Acest lucru are repercusiuni pentru 30% din populatia tarii, lipsa iodului afectand glanda tiroida. Astfel, compensator apare gusa, care reprezinta tiroida crescuta in volum.
Nu toti oamenii din zonele cu deficit de iod fac gusa. "Cresterea tiroidei este direct proportionala cu aportul de iod, la care se adauga si alti factori gusogeni (alimentatia, poluarea, deficitul proteic)“, afirma prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon“. Tipuri
Gusile pot fi uniforme, de consistenta egala, elastica, mobile cu inghitirea. Altele se pot nodulariza cu noduli unici (gusa nodulara) sau noduli multipli (gusa polinodulara). Prof. dr. Constantin Dumitrache precizeaza: "Ca structura, nodulii pot fi chistici sau solizi. Ultimii sunt benigni sau maligni. Cei mai periculosi sunt nodulii unici, acestia determinand cea mai mare frecventa a malignitatii. 8-10% din nodulii unici sunt maligni, plus 5-10% la limita malignitatii“. Nodulii chistici nu sunt periculosi.
Tratament
Prof. dr. Constantin Dumitrache spune: "Tratamentul este individualizat in functie de tipul de nodul, de rezultatul punctiei bioptice cu ac subtire, de diferentierea celulara si consta in cura chirurgicala, urmata de radioiovaterapie si bineinteles substitutie hormonala continua“.
Investigatii pentru diagnosticarea nodulilor
Ecografia tiroidiana este o metoda de vizualizare prin care se determina diferenta dintre nodulii solizi si chisturi.
Scintigrafia consta in administrarea de iod radioactiv si observarea modului de asimilare a acestuia de catre tiroida.
Tomografia zonei cervicale evidentiaza prezenta nodulilor, consistenta lor si eventualele compresii in zona respectiva.
Punctia si examenul anatomopatologic – Institutul "Parhon“ este singura unitate medicala care efectueaza acest examen, cu rezultat imediat.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!