Anunturi online!

Masurarea carbohidratilor necesara la femeile cu diabet zaharat gestational

Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational.
Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive.
Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial.
Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei.
Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si repartizarea acestora corespunzator la fiecare masa. Carbohidratii influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive.
Aceste substante nutritive, care sunt esentiale pentru organism, includ:
- fructele si legumele dulci
- laptele si produsele derivate din lapte
- fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul)
- dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri).
Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea valorii glicemiei.
Alimentele care au in compozitie zahar au de obicei pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele), ca de exemplu painea. Contrar informatiilor vehiculate persoanele cu diabet zaharat gestational pot consuma alimente care contin zahar. Cu toate acestea daca in dieta unei persoane cu diabet zaharat predomina alimentele cu concentratie crescuta de carbohidrati, probabil ca acea persoana nu consuma de ajuns alte alimente mai bune din punct de vedere nutritiv.
Indicatii
Masurarea carbohidratilor ajuta la cunoasterea cantitatii de carbohidrati din alimentele consumate in timpul unei mese. Cu cat se consuma mai multi carbohidrati la o masa, cu atat mai mult nivelul glicemiei va creste postprandial. Masurarea carbohidratilor este de ajutor si in urmatoarele situatii:
- la persoanele care isi administreaza insulina inaite de masa, la care medicul specialist nutritionist doreste sa adapteze doza de insulina la numarul de grame de carbohidrati consumati in timpul mesei
- chiar si la persoanele care nu sunt in tratament cu insulina pentru echilibrarea diabetului, este necesara masurarea carbohidratilor pentru a cunoaste cantitatea de carbohidrati necesara la fiecare masa si pentru a preveni nivelul ridicat al glicemiei postprandial
- cand medicul specialist recomanda unui pacient doze de insulina cu actiune rapida corespunzatoare cantitatilor de carbohidrati consumati la fiecare masa. (Deseori, medicul specialist recomanda femeii insarcinate cu diabet zaharat administrarea unei 1 unitati de insulina cu actiune rapida pentru fiecare 10 grame de carbohidrati)
- se recomanda consumul unei cantitati de carbohidrati pe zi stabilite de medicul specialist si repartizarea acesteia corespunzator numarului de mese dintr-o zi, pentru a mentine nivelul glicemiei in limite de siguranta, prevenind astfel hipo sau hiperglicemia, care pot cauza urgente medicale.
Nivelul crescut al glicemiei favorizeaza aparitia complicatiilor care pot afecta atat sanatatea femeii insarcinate cat si a fatului.
Metode
In continuare sunt enumarate metodele care ajuta la masurarea carbohidratilor din alimentele consumate si repartizarea acestora de-a lungul intregii zile:
- mese la intervale regulate
- cel putin 3 mese principale pe zi, care sa contina o cantitate crescuta de carbohidrati.
- aceste mese trebuiesc planificate la aceeasi ora in fiecare zi. Pentru mai multe sugestii de dieta poate fi consultata cartea de bucate, putandu-se astfel stabili mesele principale (ca de exemplu cina). Se pot prepara cantitati mai mari de mancare, iar mancarea ramasa poate fi pastrata la frigider pentru mesele urmatoare. Se poate face chiar o lista cu meniul dintr-o zi si aceasta sa fie expusa pe frigider.
Masurarea carbohidratilor
Masurarea carbohidratilor si respectarea unei diete echilibrate prin:
- sfatuirea cu un nutritionist. Nutritionistul poate ajuta persoana cu diabet zaharat sa isi stabileasca cantitatea totala de carbohidrati pe zi precum si numarul de carbohidrati consumati la fiecare masa sau gustare
- folosirea unei carti in care este prezenta lista alimentelor si continutul acestora in carbohidrati
- consumarea unor unitati glucidice (UG) de carbohidrati din alimente. Fiecare portie sau unitate glucidica (UG) contine aproximativ 15 grame de carbohidrati.
Alimentele care contin carbohidrati nu trebuie cantarite sau masurate de fiecare data, insa la inceput cantarirea sau masurarea alimentelor care contin carbohidrati ajuta la deprinderea persoanei cu cantitatea din fiecare aliment care reprezinta o unitate glucidica (UG) de carbohidrati.
- calcularea fiecarui gram sau portie de carbohidrati. In cazul unei glicemii crescute postprandial, persoana cu diabet poate ajusta cantitatea de carbohidrati, eliminand sau scazand o parte din gramele de carbohidrati consumati in timpul acelei mese
- consumul unor portii standard de alimente care contin proteine. Alimentele care contin proteine (carnea si branza), nu contin o cantitate importanta de carbohidrati, astfel incat nu e necesar sa fie masurati carbohidratii din componenta alimentelor proteice; cu toate acestea, este necesara consumarea unei cantitati corespunzatoare de proteine. Fiecare pacient trebuie sa consulte medicul specialist nutritionist pentru a stabili cantitatea de proteine ce pot fi consumate
- restrictia consumului de grasimi. O dieta echilibrata contine o cantitate redusa de grasimi, in special la persoanele cu obezitate. Este necesar consultul unui nutritionist pentru a stabili cantitatea de grasimi ce pot fi consumate.
Sfaturi
Alte sugestii folositoare pentru masurarea carbohidratilor sunt:
- citirea etichetelor de pe alimente pentru a cunoaste continutul acestora in carbohidrati. Trebuie citite cu atentie etichetele alimentelor pentru a stabili ce cantitate din aliment contine o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- verificarea nivelului glicemiei si tercerea acesteia intr-un caiet de autocontrol. La vizitele periodice efectuate la nutritionist sau la educatorul in stabilirea dietei, sau oricand persoana cu diabet zaharat considera ca are nevoie de o ajustare a dietei trebuie consultat caietul de autocontrol.
Pentru informatii suplimentare sunt puse la dispozitia persoanelor interesate carti si brosuri care ajuta la masurarea carbohidratilor, cantarirea si masurarea alimentelor precum si interpretarea etichetelor de pe alimentele. Cu toate acestea, este necesar consultul unui nutritionist sau a unui educator pentru stabilirea dietei adaptate nevoilor fiecarei persoane.
Etapa urmatoare
In urma informarii din carti, brosuri, internet sau alte materiale educative persoana respectiva este pregatita sa stabileasca numarul de mese si gustari pe zi, orarul acestora si cantitatea totala de carbohidrati pe zi. Pentru acestea trebuie consultat medicul specialist de nutritie si boli metabolice sau educatorul specializat in stabilirea dietei (acest rol ii revine asistentei medicale de specialitate). In cazul in care pacientul in urma informarii despre dieta are unele nelamuriri trebuie consultat medicul.
In cazul in care apar probleme in masurarea carbohidratilor sau in planificarea meselor trebuie cerut sfatul unui specialist. Daca in caietul de autocontrol sunt notate informatii suplimentare privind alimentele consumate si cantitatea la fiecare masa, se recomanda prezentarea acestuia medicului.

SURSA 02

Ce este diabetul gestational?
Diabetul gestational este o tulburare a tolerantei la glucoza,manifesta prin hiperglicemie, de severitate variabila,care este descoperita in timpul sarcinii.Diabetul gestational apare spre sfarsitul celui de-al doilea sau in al treilea trimestru. Acesta se manifesta printr-o crestere a glucozei in sange numai in timpul sarcinii. Diabetul gestational se intalneste in 5-6%  din sarcini si poate afecta atat mama cat si copilul.Diabetul gestational dispare dupa nastere in 90% din cazuri.Cu alte cuvinte, in aproape toate cazurile, diabetul gestational nu este cunoscut inainte de sarcina si dispare dupa nastere.
Care este mecanismul de producere a diabetului gestational?
In timpul sarcinii apare cresterea secretiei de hormoni placentari(organul care face legatura intre fat si mama prin intermediul cordonului ombilical si care serveste la schimbul de substante nutritive), care determina impiedicarea actiunii insulinei de reglare a cantitatii de glucoza din sange. (“rezistenta la insulina")
In prima parte a sarcinii, organismul mamei se adapteaza prin cresterea productiei de insulina.In a doua parte a sarcinii,se produce cresterea secretiei de hormon placentar lactogen,care stimuleaza cresterea placentei si eliberarea unei cantitati mai mari de hormoni placentari. Pancreasul mamei "nu poate tine pasul" ,adica nu poate sa isi creasca productia de insulina, la un nivel suficient, determinand o crestere anormala a glucozei in sange.
Care sunt factorii de risc?
Exista situatii in care se poate presupune ca diabetul va aparea in timpul sarcinii:
-Antecedentele (istoric) familiei: persoane cu diabet zaharat sau obezitate in familia mamei
-Greutatea mamei mai mare cu 20% decat greutatea ideala, indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25
-Varsta mamei peste 35-40 de ani
-Greutatea la nastere a mamei mai mare de 4000 g sau mai mica de 2,500 g
-Diabet gestational in timpul unei sarcini anterioare
-Copii cu greutate la nastere mai mare de 4000 g  (macrosomi) sau cu Cresterea in greutate peste 4 kg(fat macrosom). In cazul copiilor cu greutate mare,nasterea este dificila,travaliul este mai lung si mai traumatizant pentru copil,angajarea umerilor la nastere este dificila(distocie).
-In timpul sarcinii, pancreasul copilului se obisnuieste cu un nivel ridicat de glucoza. Dupa nastere,laptele contine foarte putin zahar,astfel exista riscul de hipoglicemie ceea ce poate duce la Pierderea constientei si convulsii.
- Diabetul creste riscul de nastere prematura,iar la fatul prematur poate apare boala membranelor hialine, (deoarece dezvoltarea completa a plamanului se produce in ultimele saptamani de sarcina)
-Alte complicatii sunt: icter prelungit,afectiuni cardiace (cardiomiopatie), policitemie (prea multe celule rosii in sange), hipocalcemie (nivel scazut de calciu in sange), malformatii congenitale , moartea fatului in uter.
-De asemenea apare riscul ca fatul sa dezvolte diabet zaharat de tip 2 sau diabet gestational (daca este  fata) ,legat in principal de transmiterea unei gene ce favorizeaza aparitia diabetului.
Complicatii pentru mama
-Cele mai frecvente complicatii pentru mama sunt legate de greutatea mare a copilului ceea ce duce la o nastere dificila,cu risc crescut de ruptura de perineu sau epiziotomie, extractie instrumentala(aplicare de forceps) si cezariana.
-In cazul in care cantitatea de glucoza din sange nu este controlata exista un risc crescut de complicatii infectioase (infectii urinare frecvente).
-Un alt risc, mai putin frecvent,este legat de asocierea frecventa a diabetului zaharat cu hipertensiunea arteriala.
-Utilizarea dupa sarcina a contraceptivelor orale,poate duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2 , prezent la menopauza in randul femeilor cu diabet gestational (pentru a reduce acest risc este important sa se ajunga la menopauza cu o greutate normala).
Mai multe metode sunt utile pentru diagnosticul diabetului gestational:
- Determinarea glicozuriei (cantitatea de glucoza din urina) este o metoda simpla si obligatoriu de efectuat in timpul sarcinii. Un rezultat pozitiv se obtine atunci cand cantitatea de glucoza din sange este foarte mare(depaseste pragul renal de excretie).
- Glicemia "a jeun" (pe nemancate) nu este o modalitate buna de diagnostic, pentru ca glicemia " a jeun" poate fi normala in timp ce nivelul de glucoza este anormal de mare dupa masa. Valorile normale ale glicemiei "a jeun" sunt mai mici decat la femeile gravide decat la femeile care nu sunt insarcinate. De aceea, orice  valoare a glicemiei "a jeun" mai mare de 0.90 g / l este anormala la femeile gravide.
- Glicemia dupa masa(postprandiala) depinde foarte mult de cantitatea de carbohidrati din alimentatie. Pentru a fi utila aceasta determinare este necesar un regim alimentar echilibrat.
- Testul screening O'Sullivan este o varianta a testului de toleranta la glucoza orala simplificata:dozarea unei singure glicemii la o ora dupa inghitirea a 50 g de glucoza, in orice moment al zilei, dar dupa un post(fara a manca nimic) de trei ore. Acest test este mai bun decat glicemia "a jeun, dar uneori da rezultate fals negative sau fals pozitive.Daca glicemia este mai mare de 1.30 g / l,se  face testul de toleranta la glucoza orala. Cu toate acestea, daca glicemia este mai mare de 2 g / l, testul de toleranta la glucoza orala este inutil.
- In cazul testului de toleranta la glucoza orala (TTGO) se administreaza 75 g de glucoza.Se vor recolta 2 probe de sange pentru dozarea glicemiei: imediat inainte de administrarea glucozei si dupa 120 minute.  Rezultatele sunt influentate de viteza de golire a stomacului.
- Hemoglobina glicozilata si fructozamina nu sunt utile pentru diagnosticul diabetului gestational.
In timpul sarcinii
In general, stabilirea unui plan personal este suficient pentru a asigura controlul glicemiei. Alimentatia echilibrata si un stil de viata sanatos (odihna,activitate fizica regulata) sunt in general suficiente pentru a controla diabetul in timpul sarcinii. Daca glicemiei ramane  mare, este nevoie de insulina (injectabil).Sulfonilureea sau metforminului, utilizate in terapia diabetului de tip 2, nu sunt indicate in sarcina din pricina efectelor daunatoare asupra fatului.
In timpul nasterii
Cand incep contractiile,se opreste tratamentul cu insulina. In timpul nasterii, se va monitoriza glicemia si se va alege tratamentul in functie de valoarea acesteia. In ceea ce priveste copilul,glicemia acestuia va fi, de asemenea, controlata dupa nastere timp de cateva.
Dupa nastere
Diabetul de sarcina dispare dupa nastere in majoritatea(90%) cazurilor. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii ani creste, mai ales daca greutatea nu se mentine in limite normale. Pentru a evita dezvoltarea diabetului de tip 2 mai tarziu, se recomanda ca femeile sa isi monitorizeze greutatea si aiba activitate fizica.
Mai mult  se recomanda masurarea glicemie cateva luni dupa nastere, pentru a vedea daca aceasta revine la normal. Inainte de a avea o alta sarcina, consultati-va cu medicul dumneavoastra.In cazul tuturor sarcini,daca mama poate,se recomanda sa alapteze.

SURSA 03

Tratarea diabetului zaharat gestational (DZG) in perioada sarcinii poate reduce riscul copilului de a deveni obez, sustin datele unui studiu care afost publicat in numarul din septembrie al revistei de specialitate Diabetes Care.
“Diabetul gestational este asociat cu o rata crescuta a obezitatii copiilor, cu deteriorarea tolerantei la glucoza si cu diabet zaharat tip 2 la urmasi" scrie Dr. Teresa A. Hillier de la Center for Health Research, Kaiser Permanente Northwest din Portland. Echipa ei a cautat sa determine daca cresterea glicemiei are legatura cu obezitatea din perioada de copilarie a urmasilor.
In perioada 1995 – 2000 screeningul diabetului gestational s-a facut in doua mari regiuni folosind un test oral de toleranta cu 50 g glucoza. Pentru diagnosticul diabetului zaharat gestational au fost folosite criteriile National Diabetes Data Group, testul oral de toleranta la glucoza efectuandu-se cu 100 g glucoza. La o data ulterioara, 5 – 7 ani mai tarziu, a fost masurata greutatea copiilor si in functie de rezultatele pozitive ale mamei la testul oral de toleranta s-a obtinut o tendinta pozitiva pentru dezvoltarea diabetului la copil (P < .0001). Acest trend s-a mentinut si dupa ce au fost facute ajustarile pentru diferiti cofactori ca de exemplu: castigul in greutate al mamei in perioada de sarcina, varsta mamei, paritatea, etnia, greutatea copilului la nastere.
Urmasii mamelor care au fost diagnosticate cu diabet gestational si care au urmat tratament in perioada de sarcina au avut un risc mai scazut pentru obezitate in perioada copilariei in comparatie cu mamele care au avut un grad de hiperglicemie mai scazut si nu au urmat tratament.
“Rezultatele noastre sugereaza faptul ca hiperglicemia din sarcina se asociaza cu cresterea riscului de obezitate la copil", precum si faptul ca tratarea DZG poate scadea acest risc, fapte care ofera un motiv in plus pentru efectuarea screeningului pentru DZG la gravide, au notat autorii studiului.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!