Anunturi online!

Infectia cu toxoplasmoza in timpul sarcinii

Comunitate
Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in alimente crude, la pisicile care se hranesc cu carne cruda si care isi ingera fecalele.
Toxoplasmoza congenitala
Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala.
Care sunt simptomele toxoplasmozei?
- umflarea ganglionilor limfatici
- durere de cap
- greata
- oboseala marcanta
- febra, dureri musculare, gat iritat.
- si atentie: uneori nu exista nici o simptoma.
Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va va feri de a face boala din  nou.
Toxoplasmoza si sarcina
Aproximativ o treime din femei au avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii dar unele cercetari  sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie ceea ce inseamna aproximativ 1400 in Marea Britanie in fiecare an. Toxoplasmoza este foarte comuna in tarile calde si umede. In Franta, acesta infectie este destul de des intilnita, datorita obiceriurilor gastronomice care includ multa branza si carne gatita mai putin.
La aproximativ 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, infectia trece la copilul nenascut. Riscul este corelat cu stadiul graviditatii la care gravida contracteaza boala. Riscul este mai mare in cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, in timp ce in graviditatea precoce doar 15% dintre copii vor fi infectati.
Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita si mai departe poate afecta viiorul copil cauzand probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate.
Daca se descopera ca o femeie are toxoplasmoza in timpul sarcinii, i se va face o echografie pentru a cauta semnele de infectie la copil. Dupa 20 saptamani de gestatie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sange din cordonul ombilical.
In timp ce riscul infectarii intrauterine a fatului creste o data cu inaintarea in varsta a sarcinii, efectele asupra fatului sunt cu atat mai severe cu cat infectarea survine mai devreme. Aproximativ 10% din infectiile prenatale sunt urmate de avort sau moartea fatui la nastere. Alti 10 - 23% din nou-nascutii infectati prenatal, manifesta semne clinice de toxoplasmoza la nastere. Aproximativ 12 - 16% din acesti nou-nascuti mor datorita bolii. Copii care supravietuiesc sufera de retard mental progresiv sau de alte deficiente neurologice si necesita cel mai adesea includerea intr-un sistem special de educatie sau institutionalizare.
Daca transmiterea parazitului survine intr-un stadiu mai avansat al sarcinii, efectele asupra fatului sunt mai putin severe, majoritatea copiilor infectati in timpul trimestrului trei fiind asimptomatici la nastere. in total, infectia la aproximativ 67 - 80% din copiii care au dobandit boala prenatal, este subclinica la nastere si poate fi diagnosticata doar folosind determinari serologice sau alte investigatii de laborator.
Manifestarile consecintelor la copii afectati cu toxoplasmoza congenitala
Semne posibile ale infectarii congenitale, aparute in timpul copilariei sau mai tarziu in viata: anemie, chorioretinita, convulsii, surditate, febra, crestere incetinita, cresterea in volum a ficatului si a splinei, hidrocefalie, icter, dificultati de invatare, adenopatie, retard mental, microcefalie, afectarea vederii. S-a estimat ca aproximativ o treime din copiii infectati prenatal vor dezvolta o deficienta a vederii, mai tarziu in viata.
Prevenirea toxoplasmozei
Desi toxoplasmoza este o afectiune serioasa atunci cand apare, asa dupa cum se observa din cifrele de mai sus, este destul de rara.
Femeile care au pisici nu trebuie sa scape de ele atunci cand raman insarcinate, este doar necesar sa se ia anumite precautii. Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita. Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda, si de asemenea spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Carnea cruda si preparatele gatite ar trebui sa fie asezate pe farfurii separate. Daca este posibil, rugati pe altcineva sa curete vasul de hrana al pisicii sau folositi manusi si spalati-va pe maini dupa aceea. Intotdeauna folositi manusi atunci cand va ocupati de gradinarit si spalati-va pe maini dupa aceea.
Reguli de lupta impotriva toxoplasmozei
- Gatiti  bine carnea la temperaturi inalte
- Fiti sigure ca consumati doar carne care a fost bine gatita
- Spalati-va pe maini, spalati suprafetele si ustensilele de gatit dupa ce preparati mancare cu carne cruda
- Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma
- Evitati lapte crud, nepasteurizat de vaca sau capra
- Purtati manusi in timpul gradinaritului
- Rugati pe cineva sa schimbe toaleta pisicii sau purtati neaparat manusi daca sunteti in situatia de a o face dumneavoastra
- Schimbati  toaleta pisicii in fiecare zi

SURSA 02

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii (T.gondii). Parazitul poate infecta o varietate mare de specii, gazdele definitive fiind felinele, in mod special pisicile.
Infectia cu T. gondii se manifesta sub doua forme: toxoplasmoza dobandita (atunci cand este contactata in afara sarcinii si este de obicei asimptomatica) si toxoplasmoza congenitala (atunci cand infectia are loc in timpul sarcinii, aceasta conducand la infectarea fatului, cu consecinte grave asupra acestuia).
1. Cum se poate contacta toxoplasmoza ?
Transmiterea parazitului la om se poate face prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, consum de lapte nepasteurizat, apa contaminata, contactul cu fecalele pisicilor infectate cu acest parazit sau cu solul in care se afla chisti eliminati de pisici (prin maini murdare, gradinarit, legume si fructe nespalate), prin transfuzii de sange sau transplant de organe sau transplacentar, de la mama infectata la fat.
2. Cum se manifesta toxoplasmoza ?
In mod normal, la adultii imunocompetenti infectia cu T.gondii este asimptomatica. In unele cazuri ea se poate manifesta ca o infectie virala usoara prin marirea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), durere de cap, oboseala, febra, dureri musculare, simptomele durand aproximativ o luna.
In general, persoanele care au contactat infectia la un moment dat in viata dezvolta imunitate la toxoplasmoza. La indivizii imunodeprimati ca bolnavii de SIDA, cancer sau cei ce urmeaza tratamente imunosupresoare, infectia cu T.gondii se manifesta prin simptome grave ce pot afecta creierul, sistemul nervos, ochii si alte organe. Scaderea imunitatii organismului in care infectia este latenta determina reactivarea acesteia.
3. Care sunt riscurile contactarii infectiei in timpul sarcinii ?
Daca infectia cu toxoplasma a avut loc cu 6-9 luni inainte de a ramane insarcinata, organismul a dezvoltat imunitate la ea si de regula nu exista riscul de a o transmite la fat decat daca mama are un sistem imunitar slabit si astfel poate dezvolta o noua infectie activa.
Daca infectia cu toxoplasma se produce in timpul sarcinii, exista riscul ca aceasta sa fie transmisa prin placenta la fat. Se apreciaza ca numai la 30-40% dintre femeile care contacteaza toxoplasma in timpul sarcinii are loc trecerea infectiei la fat. Riscul infectarii fatului si a manifestarii bold depind de momentul in care a avut loc infectia mamei in timpul sarcinii, gradul de imunitate al mamei si varsta fatului in momentul in care a avut loc transmiterea infectiei la fat (seroconversia).
Severitatea simptomelor fatului cauzate de infectia cu Toxoplasma este invers proportionala cu varsta gestationala la care a avut loc transmiterea parazitului.
Daca infectarea mamei are loc in primul trimestru de sarcina, transmiterea infectiei la fat se produce in cazuri rare insa efectele asupra fatului sunt severe, producandu-se fie avort, fie moartea nou nascutului. In cazul in care fatul supravietuieste, acesta poate prezenta malformatii grave sau retard mintal. Riscul de a transmite infectia fatului este mai mare in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. In acest caz efectele asupra fatului sunt mai putin severe, iar copii sunt de regula asimptomatici la nastere, manifestand simptomele bolii pe parcursul vietii .
Desi aproximativ 90% dintre copii infectati sunt aparent normali la nastere, 55-85% dintre ei dezvolta simpomatologia clasica de toxoplasmoza congenitala dupa cateva luni sau ani.
Manifestarile clinice sunt de natura sechelara si au loc in mod deosebit la nivelul ochilor (strabism, orbire), urechii (surditate), ficatului (icter, hepatosplenomegalie) si sistemului nervos (hipotonie, convulsii, hidrocefalie, retard mintal).
4. Ce teste se pot efectua pentru depistarea infectiei ?
Izolarea parazitului: in culturi de celule sau inoculare subcutanata sau intraperitoneala la soarece.
Diagnosticul imunologic: se bazeaza pe evidentierea anticorpilor specifici in sange sau alte lichide biologice.
Cele mai utilizate metode sunt:
- Reactia de imunofluorescenta indirecta (RIF) prin care pot fi evidentiati anticorpii IgG si IgM
- Reactia ELISA: evidentiaza anticorpii de tip IgG, IgM si IgA
- Antigenemia: prezenta numai in infectiile acute
- IDR cu toxoplasmina: evidentiaza starea de hipersensibilitate intarziata
Diagnosticul molecular: consta in evidentierea prin tehnica PCR (polymerase chain reaction) a ADN-ului parazitar din proba biologica. Tehnica PCR este cea mai utila, mai ales in stabilirea diagnosticului de infectie acuta.

SURSA 03

Genul Toxoplasma cuprinde mai multe specii de paraziti, din care specia Toxoplasma gondii prezinta importanta in patologia umana.Raspandirea parazitului este dependenta de zona geografica, statutul socio-economic si obiceiurile alimentare.
Toxoplasma gondii este un protozoar din clasa sporozoarelor, unicelular, cu o lungime de 6-8 ľ, cu o forma a corpului usor alungita,unul din capete fiind rotunjit, iar celalalt ascutit.
Toxoplasma gondii este un parazit intracelular, care se inmultuteste prin diviziune binara, cunoscuta si sub denumirea de schizogonie. Ciclu schizogonic se realizeaza in celulele intestinale , ciclul complet ( probabil exclusiv) fiind realizat in intestinul pisicilor.Formele chistice rezultate sunt eliminate prin fecale.
Exista trei cai de infectare si anume, una directa prin ingestia de alimente infestate, apa, care au fost contaminate de catre extrementele pisicii, una indirecta prin consumarea de carne infectata si insuficient preparata termic sau infectarea congenitala.a fetusului.
Ingestia parazitilor poate conduce, in anumite conditii, la proliferarea exploziva a acestora in celulele gazda, lizandu-le. Diseminarea in circulatie, via sistemul limfatic, poate sa determine infectarea oricarui tip de celula. In muschi si creier, chisturile formate sunt sferice si au un diametru de 5-100 ľm.
Exista doua forme clinice de toxoplasmoza si anume toxoplasmoza dobandita si toxoplasmoza congenitala.
Toxoplasmoza dobandita poate imbraca o forma acuta cu miocardita, encefalita, hepatita sau o forma subacuta cu hidrocefalie si tulburari oculare.
Toxoplasmoza congenitala este o infectie grava, care are ca simptomatologie hidrocefalie sau microcefalie, calcificare intracraniana si corioretinita cronica.
Infectiile cu Toxoplasma gondii cauzeaza rar toxoplasmoza si de obicei boala este asimptomatica, probleme serioase aparand in cazul in care organismul este imunosupresat si la fetusi.
Numai laboratorul poate stabili un diagnostic de certitudine. Cea mai uzuala metoda de identificare a parazitului este dozarea serologica a anticorpilor Ig M si Ig G din serul uman.
Dat fiind faptul ca toxoplasmoza congenitala este o boala grava, testarea gravidelor pentru aceasta zoonoza a devenit deja rutina. Este bine ca acest test sa se faca chiar inainte de a fi insarcinata.
Ceea ce este bine sa stiti este ca determinarea cantitativa a anticorpilor Ig M se realizeaza pentru confirmarea unei infectii acute, iar dozarea anticorpilor Ig G se efectueaza in vederea decelarii unei infectari mai vechi. Infectia acuta contactata in timpul sarcinii poate fi periculoasa sau fatala pentru fetus, de aceea este important ca acest lucru sa fie cunoscut. De notat este si faptul ca in mai mult de 98 % din cazuri absenta anticorpilor Ig M exclude probabilitatea unei infectari recente.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO
Anunturi noi, Stiri, Reduceri de pret, Jocuri pentru copii, Poze, Albume foto, Videoclipuri si Informatii utile
Update Framework: Februarie 2017
Nicolae Balcescu, nr 60, 04000, Bucharest, Romania

Motto - De peste 10 ani alaturi de tine
Website realizat in memoria scumpilor mei bunici

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!