Anunturi online!

Indulcitorii Artificiali

Competitia dintre zaharul natural si inlocuitorii sai artificiali devine din ce mai acerba, mai ales in tarile care resimt efectul bolilor datorate consumului mare de zahar. Corpul uman si, in special creierul, a fost proiectat sa foloseasca rezervele de zahar din sange in beneficiul sau. Fara zahar, nu ar fi viata cu siguranta. Pentru a functiona insa optim, corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de zahar, care variaza intre 0.70 si 1.10 g/l. Ce se intampla cand depasim aceasta cantitate sau cand nu primim destul zahar din alimentele pe care le consumam este prea bine stiut. In fiecare zi au loc seminarii, prelegeri peste tot in lume (poate totusi nu in Thailanda si Pakistan, tari in care consumul de zahar creste anual cu 13%) care sa ne convinga sa ne alimentam sanatos, altfel...Si ni se dau atatea contraexemple infioratoare, incat ne-am obisnuit sa le ignoram si sa ne intoarcem la rontaitul unei ciocolate la micul dejun. Nu spun ca este bine sa ne pastram obiceiurile daunatoare sanatatii, dar nici nu poti trai intr-un cocon de matase intr-o lume care ne bombardeaza in fiecare zi cu noi oferte de produse dulci, tocmai bune de degustat. Indulcitorii artificiali, mult mai dulci decat zaharul natural, au rezolvat si aceasta problema. Este cunoscut faptul ca aspartamul, sau E951, cum mai apare pe produse, cel mai cunoscut si controversat indulcitor, este de aproape 200 de ori mai dulce decat zaharul. La consumul anual european de 2000 de tone de aspartam ar mai fi nevoie de inca o jumatate de milion de tona de zahar pentru a genera acelasi gust! Pentru a avea acest gust, aspartamul contine doi amino acizi, acidul aspartic si penilalanina. Alti indulcitori cunoscuti sunt zaharina si stevia, care este indulcitor natural. Pana la urma, nevoia de dulciuri pe care o simtim multi dintre noi pe perioada unei zile de lucru - exceptie fac cazurile cand nivelul scazut al zaharului din sange isi spune cuvantul- este explicata mai mult psihologic. Pentru ca omul chiar nu are nevoie de zahar in stare pura. Aceasta e opinia celui mai cunoscut nutritionist din lume, suedezul Martin Brunnberg, care le-a explicat si romanilor pe 27 ianuarie, intr-un seminar sustinut la Bucuresti, efectele negative ale obiceiurilor alimentare deficitare. "In mod normal corpul nu are nevoie de zahar. Oricum, coprpul primeste zahar din amidonul din alimente, pentru ca amidonul este zahar. Deci, cea mai buna solutie este sa mananci carbohidrati cu o rata de absorbtie mica pentru a nu lasa totusi nivelul zaharului din sange sa scada. De asemnenea, proteinele mai sunt bune, pentru ca sunt transformate in zahar in ficat si acest proces este foarte lent si asta inseamna ca nivelul glucozei din sange ramane la acelasi nivel". De unde luam acesti carbohidrati atat de necesari procesarii zaharului in organism? Brunnberg spune ca mazarea, lintea, painea cu seminte, fasolea si pastele- acestea intr-o cantitate mica- precum si musli facut in casa in loc de fulgii de porumb, sunt alimentele perfecte. Daca vrei sa testezi daca un aliment simplu cum e cartoful fiert are zahar in el, tine in gura timp de jumatate de ora o bucata mica si vei simti un gust dulce. Sfatul nutritionistului! Dar ce te faci in cazul in care poftele isi spun cuvantul? Sa fie indulcitorii artificiali o solutie? Multi oameni sunt inca derutati daca sa apeleze linistiti la produsele light, care sunt dietetice pentru ca au in componenta tocmai acesti indulcitori. La nivel mondial se duce o lupta intre asociatiile de prevenire a cancerului sau a diabetului care sustin ca indulcitorii artificiali dauneaza organismului si cele care sustin tocmai contrariul. "Nu este dovedit inca daca sunt sau nu periculoase, dar zaharul s-a dovedit a fi si ca el poate cauza cancer. Cred ca indulcitorii pot fi o alternativa, dar opinia mea este sa nu folosesti nici una dintre ele, pentru ca gustul dulce stimuleaza apetitul. Daca eviti zaharul pentru cateva zile, apetitul revine la normal. In cazul meu, eu mananc foarte repede, sunt un mancacios, dar nu simt niciodata nevoia de zahar, asa ca mi-e greu sa inteleg aceasta dependenta de alimentele dulci", mai spune Martin Brunnberg. Studii recente ale organizatiilor importante din domeniu demonstreaza ca indulcitorii artificiali si, in special, aspartamul, nu au nici o legatura cu dementa, cancerul, tulburarile de comportament, pierderea parului si alte boli invocate pe cateva site-uri. Agentii internationale cum sunt Agentia de Standardizare a Alimentelor, Autoritatea Europeana de Standardizare a Alimentelor si Administratia privind Drogurile si Alimentele, au ca responsabilitate monitorizarea concordantei dintre produse si sanatatea umana atunci cand se ceeaza anumite controverse privind un produs. Inca din 1988, adica la 6 ani dupa inventarea sa de Compania GD Searle, condusa de Monsanto, aspartamul a reusit sa convinga Comitetul Stiintific European privind Alimentele ca este un produs sigur. In 2002, din cauza numeroaselor controverse publice, Comitetul a mai condus un studiu, care a cumulat mai mult de 500 de rapoarte. In urma cercetarilor biochimice, clinice si de comportament asupra subiectilor, a reiesit ca o doza zilnica de 40 mg/kg de aspartam este sigura, fiind o exceptie doar in cazul persoanelor care sufera de fenilcetonurie. Un adult isi poate lua doza zilnica de aspartam din aproximativ 10 cani de bautura indulcita artificial.
Ajuta aspartamul in lupta cu kilogramele?
In majoritatea tarilor vestice zaharul asigura aproximativ 10% din totalul de calorii. Daca ar fi inlocuit de indulcitorii non-calorici cum este aspartamul, atunci obezitatea ar putea fi de domeniul trecutului. Asimilam cam 5 grame de aspartam anual, echivalent cu un kilogram de zahar, ale carui 4000 de kcal ar putea duce la ingrasarea cu jumate de kilogram. Dar inca nu a fost dovedit clar daca aspartamul are vreun rol in lupta cu kilogramele.
Avantajele aspartamului si al indulcitorilor artificiali
Gust asemanator cu al zaharului
Nu afecteaza dintii si nu produc carii
Intensifica aroma fructelor, folosite in prajituri si in bauturi
Sunt indicati persoanelor cu diabet
Pot fi folositi in diete
Produse care contin aspartam
In general, majoritatea dintre cele aproape 6 000 de produse care contin aspartam sunt cunoscute publicului, mai ales ca au pe ambalaj mentiunea: "No sugar/ Nu contine zahar". Insa, exista si cateva produse care nu ne dau de banuit, cum ar fi:
Cerealele
Mentosanele
Iaurtul de baut
Guma de mestecat
Pudra de ceai rece
Bomboanele tari, care se sug
Cacao Instant
Budinca la plic
Aspartam versus zahar
O 1/2 cupa de inghetata fara zahar contine cu 60 de calorii mai putin decat 1/2 cupa de inghetata cu zahar.
O felie de branza light te salveaza de 100 de calorii, in comparatie cu o felie de branza grasa.
227 de grame de iaurt light are cu 130 de calorii mai putin decat aceeasi cantitate de iaurt normal cu fructe.
O cana de aspartan are cu 774 mai putine calorii decat o cana de aceleasi dimensiuni de zahar!!
O sticla obisnuita de suc dietetic contine cu pana la 150 de calorii mai putine decat un suc obisnuit.
Cu toate aceste avantaje, nu este de mirare ca mai mult de 200 de milioane de oameni la nivel mondial au ales sa consume aspartam in locul zaharului!   SURSA 02 Zaharul a devenit o parte importanta a dietei noastre zilnice, fiind folosit in cantitati din ce in ce mai mari. Consumat in exces, acesta poate fi daunator, deoarece mareste numarul de calorii si determina cresterea in greutate.  De aceea numeroase persoane opteaza pentru indulcitori artificiali –denumiti si inlocuitori de zahar sau edulcoranti cu putine calorii.
Ce sunt indulcitorii artificiali?
Indulcitorii artificiali sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii. Intrucat indulcitorii sunt mult mai dulci decat zaharul, este nevoie de o cantitate mult mai mica pentru a obtine acelasi efect. Asa se face ca produsele care contin indulcitori artificiali au mai putine calori decat cele cu zahar. Indulcitorii artificiali fac deseori parte din dietele ce au drept scop slabirea sau controlul greutatii.
Diabeticii pot folosi indulcitorii artificiali deoarece indulcesc mancarea fara sa creasca glicemia. Dar nu uitati ca daca suferiti de diabet, unele produse ce contin indulcitori artificiali, precum iaurtul  fara zahar, pot influenta glicemia datorita altor glucide sau proteine. In plus, unele produse al caror ambalaj indica “fara zahar" –ca prajiturile sau ciocolata fara zahar –pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, ce contin calorii si pot influenta astfel glicemia. Unele produse fara indulcitori pot contine faina, care are ca efect cresterea glicemiei.
Tipuri de indulcitori
Federatia Americana a Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) a aprobat cinci indulcitori cu putine calorii pentru a fi utilizati intr-o diversitate de alimente. FDA a stabilit o “doza zilnica acceptabila", pentru fiecare indulcitor. Aceasta doza reprezinta cantitatea maxima de indulcitor ce poate fi ingerata zilnic, de-a lungul intregii vietii, fara riscuri. Doza zilnica este de 100 ori mai mica decat cantitatea minima ce poate provoca probleme de sanatate.
Indulcitori artificiali -Doza zilnica* - Echivalentul dozei** -Poate fi folosit la gatit?
Aspartam (NutraSweet, Equal)-- 50 miligrame (mg) pe kilogram (kg)-- 15 cutii de suc dietetic –Nu
Zaharina (Sweet'N Low, SugarTwin)   -- 5 mg pe kg  -- 8.5 pachete de indulcitori  -- Da
Acesulfam K (Sunett, Sweet One)  --  15 mg pe kg  --  25 cutii de suc dietetic -- Da
Sucraloza (Splenda)   -- 5 mg pe kg  --  5 cutii de suc dietetic --  Da
*FDA a calculat doza zilnica pe kilogram de greutate corporala.
* Echivalentul consumului pentru o persoana de aprox. 70 kg.
Riscurile pentru sanatate
Indulcitorii artificiali sunt prezentati in presa populara sau pe internet drept cauza unor probleme de sanatate, printre care cancerul. Potrivit Institutului Oncologic al Statelor Unite (National Cancer Institute), nu exista dovezi stiintifice care sa confirme ca vreun indulcitor artificial aprobat de Statele Unite poate cauza cancer. Numeroase cercetari confirma faptul ca indulcitorii artificiali nu sunt periculosi pentru populatie. In schimb, indulcitorul aspartam este contraindicat persoanelor care sufera de fenilcetonurie, o boala ereditara rara. Pe ambalajul produselor ce contin aspartam trebuie sa existe o avertizare pentru aceasta categorie de bolnavi.
Lupta impotriva caloriilor
Simpla renuntare la zaharul din prajituri si bomboanele de ciocolata nu inseamna ca acestea au un continut scazut de calorii si grasimi.
Daca mancati prea multe, riscati sa consumati prea multe calorii si prea putine substante nutritive. Spre deosebire de fructe, legume si cereale integrale, bauturile acidulate fara zahar, bomboanele si dulciurile ofera putine –sau deloc –nutriente benefice. Folositi indulcitorii artificiali cu moderatie. Puteti inlocui sucurile normale cu cele dietetice, cu conditia ca acestea din urma sa nu fie singurile lichide pe care le consumati.   SURSA 03 Indulcitorii artificiali au fost creati pentru persoane care nu pot consuma zahar din cauza unor afectiuni. In timp, acesti indulcitori artificiali au inceput sa fie folositi si de persoanele care doreau sa reduca numarul de calorii provenit din dulciuri. Desi au fost creati de multi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este in continuare controversata. Exista doua tipuri de astfel de indulcitori: cei fara calorii (care nu aduc aport glucidic) si cei de natura polialcoolica (care contin aproape acelasi numar de calorii ca si zaharul si sunt adaugati la gumele de mestecat si la bomboane). Indulcitorii fara calorii sunt comercializati pe piata sub numele de aspartam si zaharina iar cei calorici sunt cunoscuti ca sorbitol si manitol. Studii clinice care sustin folosirea acestor substante, au aratat ca ambele tipuri de indulcitori reduc incidenta cariilor dentare. Altele care combat existenta acestor compusi pe piata explica amanuntit si coreleaza structura indulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza. De exemplu, ca si structura aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanina si metanol. La 36 de grade Celsius, metanolul se transforma in aldehida formica si acid formic. Este stiut faptul ca metanolul este o neurotoxina periculoasa (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine in procesul de replicare al ADN si cauzeaza defecte fetale. Acidul aspertic reprezinta 40% din compozitia aspartamului. In anumite conditii, acest acid poate cauza modificari oftalmologice si endocrine. De asemenea, este un neuro-excitant deoarece afecteaza sistemul nervos central, provocand hiperactivitate. Alte reactii adverse provocate de prezenta acidului aspartic in exces: migrena, oboseala, dureri abdominale, greata, insomnie, atacuri de panica sau depresie. Al treilea component al aspartamului este fenilalanina (50%). Prea multa fenilamina cauzeaza importante modificari plasmatice, blocheaza serotonina si astfel da nastere la sindromul premenstrual, produce insomnie si uneori modificari comportamentale. Unele studii clinice au ajuns la concluzia ca aspartamul da dependenta si ca unii pacienti au dificultati mari in incercarea de a renunta la bauturile carbogazoase de tip light. In loc de aspartam sau alti indulcitori artificiali se recomanda mierea sau Sucanatul, un indulcitor organic granulat obtinut prin evaporare.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!