Anunturi online!

Incrustatii dentare: inlay si onlay

Ce sunt incrustatiile?
Incrustatiile reprezinta restaurari realizate in laboratorul de tehnica dentara cu care pot inlocuii cu succes obturatiile de compozit sau coroanele dentare. Avantajul incrustatiilor este acela ca necesita o slefuire mult mai conservativa a dintilor fata de o coroana si au o rezistenta mai mare decat obturatiile realizate in cabinet.
Cum se realizeaza incrustiatiile (inlay)?
Realizarea incrustatiilor presupune doua vizite la medicul dentist. In prima vizita sunt indepartate tesuturile carioasa si este preparat dintele. Apoi medicul relizeaza o amprenta a dintelui preparat si aplica o obturatie provizorie pentru a proteja dintele pe perioada realizarii incrustatiei in laborator. Amprenta este apoi trimisa la laborator impreuna cu culoarea aleasa iar tehnicianul realizeaza incrustatia astfel incat sa corespunda cu aspectul dintiilor vecini. In urmatoarea vizita incrustatia se cimenteaza definitiv.
Ce este un Onlay dentar?
Un onlay este realizat atunci cand dintele este mai distrus si trebuie reconstituiti unul sau mai multi cuspizi. Cu ajutorul unui onlay se poate evita realizarea unei coroane dentare care necesita slefuirea mai agresiva a dintilor.
Din ce material se realiza incrustatiile?
Cand este vorba de aspectul dintriilor dumneavoastra doriti ca acestia sa arate cat mai natural posibil. De aceea portelanul este cel mai indicat pentru astfel de reconstituiri - dintele este preparat astfel sa nu se vada nicio diferenta intre structura dentara naturala si incrustatie. Incrustatiile de portelan pot fi folosite si la inlocuirea vehiilor obturatii de amalgam. Un alt material indicat pentru realizarea incrustatiilor este compozitul de laborator care este mai rezistent decat cel aplicat direct in cabinetul stomatologic.   SURSA 02 Atunci cand va confruntati cu aparitia unei carii, nu inseamna neaparat ca aveti nevoie de o plomba obisnuita. Consultati-va intai cu medicul dentist, caci acesta va poate propune ca alternativa la obisnuita plomba o solutie mai moderna si mult mai buna, incrustatia. Incrustatiile sunt obturatii (plombe) turnate in laboratorul dentar. Cunoscute ca obturatii indirecte, reprezinta o metoda traditionala de restaurare a dintilor, dar care nu este chiar asa frecvent aplicata in cabinetele stomatologice in zilele noastre. Atunci cand suprafata de ocluzie a dintelui a suferit daune iar plomba obisnuita nu este adecvata, incrustatiile ofera posibilitatea de a completa crapaturile ori de a repara o vatamare mai severa dintelui.
Ce sunt de fapt incrustatiile?
Incrustatiile dentare sunt reprezentate de inlay-uri si onlay-uri. Inlay este o piesa de reconstructie, care poate reface 1-2 pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, este fabricat in laborator din materiale ce asigura aceeasi rezistenta cu tesutul dentar si aceeasi dilatare termica cu acesta, cu aceeasi culoare si aspect ca al dintelui pe care se aplica.
Un inlay dentar este mai mare decat o plomba obisnuita insa mai mic decat o coroana dentara. Este aplicat si cimentat in cavitatea curatata in prealabil. Este similar cu o plomba, insa este pozitionat intre cuspizii dintelui (“damburile" de pe suprafata de ocluzie) . Onlayul reface, spre deosebire de inlay, si un perete lateral vestibular sau oral al dintelui acoperind astfel 2-3 maxim 4 din cei 5 pereti ai dintelui. Rezistenta mare face ca acesta sa fie ultima solutie inainte de coronare pentru un dinte vital.
Un onlay este mai mare decat un inlay si acopera mai multi cuspizi dentari, cunoscuta din acest motiv ca si coroana partiala. In felul acesta, acopera mai mult din suprafata de ocluzie a dintelui, insa nu integral precum fac coroanele dentare.
Rolul
Pastreaza si refac punctele de contact al dintelui cu dintii vecini, protejeaza papila interdentara de presiuniile masticatorii.
Acestea sunt necesare in cazuri precum:
1. dinti cu carii proximale (interdentare) cu distructii mai intinse de 1mm;
2. cavitati proximale cu acces dificil pentru obturatii cu compozit;
3. punct de contact lipsa sau greu de creat;
4. carii in oglinda (pe doi dinti invecinati) pe dinti vitali;
5. papila afectata de fortele masticatorii ce trebuie refacuta;
6. distrugerea a maxim 60% din coroana unui dinte vital.
Indicatii
Ele pot fi utilizate in majoritatea situatiilor in care se pot realiza obturatii, cand dintii au suferit leziuni prin carie sau fractura iar dauna produsa nu este suficient de mare pentru a necesita coronare dentara. De obicei incrustatiile sunt preferate atunci cand pierderea de tesut dentar este mare si medicul doreste protejarea tesuturilor dentare restante.
Materiale
Incrustatiile dentare pot fi confectioante din portelan, rasini de compozite si chiar din metal pretios (aur). Deoarece acestea pot fi realizate din materiale ce imita culoarea naturala a dintelui, inlay-urile si onlay-urile sunt preferate de pacienti epntru a inlocui plombe inestetice, in scopul obtinerii unui aspect mult mai natural. Portelanul ramane materialul preferat in cosmetica dentara datorita aspectului estetic natural si a multiplelor sale calitati: este durabil, rezistent si este identic cu structutile dentare naturale. Nu exista diferente intre incrustatiile metalice si cele ceramice cu exceptia esteticii. De retinut este faptul ca la pacientii cu carioactivitate scazuta (putine carii) si igiena bucala buna, incrustatiile din aliaje nobile pot avea o longevitate de chiar 25 – 40 de ani. Tipul de material folosit depinde de urmatorii factori: estetica, rezistenta, durabilitate si cost.
Tipuri de incrustatii
In functie de tehnica de confectionare si metoda de aplicare incrustatiile pot fi de doua tipuri:
- directe – acestea sunt realizate in cadrul cabinetului dentar si montate in cadrul unei singure vizite stomatologice
- indirecte – sunt confectionate in laboratul de tehnica dentara si necesita cel putin doua vizite pentru a incheia restaurarea.
Tipul ales depinde de integritatea structurii dentare (cat a mai ramas din dintele vatamat) si de aspectul dorit in urma procedurii
De cate sedinte este nevoie pentru o incrustatie?
Pentru o incrustatie directa este necesara o singura sedinta (cabientul stomatologic trebuie sa detina aparatura speciala pentru a putea prelucra pe loc incrustatiile) . Pentru a obtine o incrustatie indirecta sunt necesare cel putin doua sedinte de tratament. In prima sedinta medicul pregateste cavitatea si ia amprenta pe care o trimite in laborator. Tehnicianul toarna modelul primit si modeleaza incrustatia. Iar a doua sedinta este dedicata cimentarii incrustatiei sau bondingului dentar.
Riscuri
Incrustatiile se pot desprinde in cazul in care cimentul este erodat sau se combina cu saliva in momentul in care este aplicat.
Incrustatiile confectionate din rasini compozite sau portelan se pot sparge daca exista anumiti factori de natura sa exercite o presiune prea mare asupra dintilor sau are loc contactul cu particule foarte dure. Longevitata unui incrustatii depinde de materialul din care este confectionat, de rezistenta si stabilitatea dintelui vatamat, suprafata de ocluzie care este supusa restaurarii si cooperarea pacientului de a mentine o igiena orala corespunzatoare si de a face examinari periodice.
Avantaje:
Incrustatiile reprezinta o alternativa mai buna decat obturatiile din compozit sau amalgam. Iata care sunt principale avantaje ale incrustatiilor dentare:
* Adaptare marginala superioara (compatibilitate cu tesutul gingival) ;
* Refacerea perfecta a formei anatomice a dintelui prin modelarea in laborator;
* Refacerea perfecta a punctelor de contact interdentar (etanseitate maxima fata de o obturatie cu compozit) ;
* Spre deosebire de obturatiile din amalgam si chiar cele metalice, incrustatiile nu coloreaza dintele;
* Rezistenta la uzura superioara oricarui tip de obturatie;
* Estetica deosebita in cazul incrustatiilor din ceramica (aspect natural) ;
* Nu necesita timp de adaptare, nu creeaza diconfort : senzatia de natural se instaleaza inca de la inceput;
* Culoarea obtinuta nu se modifica, cum se intampla in cazul refacerii dintelui cu materiale compozite;
* In unele cazuri incrustatia asigura protectia tesuturilor dentare ramase in urma indepartarii cariei;
* Prin refacerea perfecta a conturului dintelui, incrustatia contribuie la intretinerea sanatatii gingiei;
* Sacrificiul dentar redus comparativ cu cel necesar pentru aplicarea unei plombe clasice, fie din amalgam, fie din materiale compozite;
* Contribuie la eliminarea sensibilitatii dentare;
* Determina o abraziune redusa sau deloc supra dintilor opusi sau adiacenti restaurarii;
* Previn pierderea dintilor;
* Dintii pot fi mult mai usor curatati si intretinuti din punct de vedere al igienei orale;
* Intaresc structura dintelui (cu aproximativ 75 %) ;
* Risc minim de aparitie a cariei secundare (datorita inchiderii marginale optime) ;
* Spre deosebire de plombele din metal pretios, inlay-urile si onlay-urile nu se contracta si nu se dilata la schimbarile de temperatura, actiune care slabeste dintele si poate cauza o ruptura sau fractura a acestuia;
* Longevitatea unor astfel de restaurari este de pana la 30 de ani (datorita rezistentei materialelor si metodei de confectionare) ;
* Rezistenta lor este superioara si duritatea apropiata de cea a dintelui ;
* Capacitatea de restaurare optima : un onlay poate reface 3, 4 cincimi dintr-o coroana a dintelui, amanand astfel un timp indelungat prepararea acestuia pentru coronare dentara, daca dintele este vital.
* Unul dintre cele mai mari beneficii in salvarea dintelui vatamat il reprezinta evitarea unor tratamente extensive de restaurare dentara (coroane, punti, implanturi) .
Dezavantaje:
In conditii de cimentare uscata pe dinti vitali, acestea nu reprezinta dezavantaje din punct de vedere al rezistentei, esteticii si functionalitatii.
* Pe dintii nevitali insa, incrustatia poate actiona ca o pana, fracturand dintele
* Costul ridicat ale acestui tip de resturare se datoreaza in principal costurilor de fabricare a inlay-ului/ onlay-ului in laboratorul de tehnica dentara.
Alternative:
* Singura alternativa este coroana dentara.
Cum se procedeaza:
Anterior procedurii, se efectueaza o anestezie locala sau se administreaza un sedativ pacientului pentru a-l ajuta sa se relaxeze pe durata desfasurarii interventiei. Tesutul cariat este inlaturat, dupa care se prepara in mod adecvat suprafata dentara.
Incrustatiile directe
Dupa pregatirea dintelui, se va aplica un material din compozite pentu a fi modelat in locul ce a fost supus curatarii. Apoi incrustatia este indepartata si intarita intr-un cuptor special. Sub aceasta forma este din nou plasata in locul corespunzator si cimentata de catre medicul dentist si apoi slefuita si lustruita pentru a capata un aspect natural.
Incrustatiile indirecte
Spre deosebire de cele care sunt fixate si cimentate in aceeasi zi, incrustatiile indirecte presupun efectuarea a doua sedinte. In prima sedinta este indepartata caria si se realizeaza un mulaj al dintelui vatamat si ai celor adicenti, iar dintelele primeste o plomba temporara. Mulajul cuprinde dintele vatamat, dintii vecini acestuia si dintele opus (pentru a asigura o ocluzie corecta) .
In cea de-a doua sedinta, dupa indepartarea plombei temporare si curatarea dintelui se va atasa incrustatia prelucrata in laborator dupa mulaj. Dupa slefuire se fac ultimele ajustari pentru ca noua restaurare sa se integreze complet si natural in ansamblul dentar si sa nu cauzeaze o o ocluzie deficitara sau incorecta. Dupa finalizarea procedurii, pacientul se poate intoarce la activitatile sale obisnuite, resimtind doar o usoara sensibilitate in zona tratata.
4 argumente de baza pentru a alege incrustatiile dentare ca metoda de restaurare dentara:
1. Incrustatiile dentare sunt mult mai usor de curatat si intretinut decat coroanele dentare sau plombele obisnuite.
2. Acestea asigura un neobisnuit tratament de prevenire a aparitie cariilor.
3. Acestea se integreaza perfect in armonia cavitatii bucale : sunt fixate atat de bine si de natural incat va asigura cele mai longevive si estetice restaurari dentare.
4. Sunt ideale pentru a repararea cavitatilor aparute intre dinti (cariile ce au afectat peretii laterali ai doi dinti adiacenti) .
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!