Anunturi online!

Glanda pituitara

Mica glanda endocrina (care secreta hormoni) legata de partea anterioara a creierului.
Descriere
Hipofiza este situata sub hipotalamus, de care este suspendata printr-o mica tija, tija pituitara (sau hipofizara). Deasupra si in fata hipofizei se gaseste chiasma optica, continand fibrele nervoase venite de la cele doua retine. Structura interna a hipofizei se compune din doua portiuni, separate una de alta, functionand independent: antehipofiza in fata si posthipofiza in spate.
Functionare
Antehipofiza produce 5 hormoni: tireotrofina (tsh), corticotrofina (A.C.T.H.), gonadotrofinele (FSH si LH) si somatotrofina (STH), responsabila de crestere la copil. Acesti hormoni se mai numesc si stimuline. Aceste secretii sunt la randul lor comandate de catre hormonii hipotalamusului. Antehipofiza secreta, de asemenea, prolactina (responsabila de lactatie la femeie). Posthipofiza serveste drept loc de stocare provizorie a doi hormoni ai hipotalamusului, hormonul antidiuretic, sau ADH (care impiedica eliminarea apei de catre rinichi atunci cand ea nu se afla in destula cantitate in organism), si ocitocina (care stimuleaza contractiile uterului la femeie in timpul nasterii).
Examene
Pentru a studia hipofiza, se practica dozari sangvine ale hormonilor si examene radiologice (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica). O radiografie a craniului poate pune in evidenta o marire a seii turcesti, semn al unei tumori.
Patologie
Hipofiza poate fi sediul tumorilor, in general benigne (adenom hipofizar, craniofaringiom). O tumora poate secreta in mod exagerat hormoni (hiperprolactinemie cu secretarea laptelui de catre san, acromegalie datorata somatotrofinei - cu hipertrofierea organelor; si invers, o tumora, prin neproducerea secretiilor (adenom cromofob), poate provoca o diminuare a secretiilor hormonale normale - ceea ce se numeste un hipopituitarism - sau o insuficienta antehipofizara, cauza a intarzierilor de crestere si a deficitelor in hormoni sexuali. Hipofiza, atunci cand este sediul unei tumori, poate, de asemenea, sa comprime chiasma optica si sa provoace o hemianopsie bitemporala: subiectul nu mai are vedere a partilor laterale, ca si cum ar avea ochelari de cal. Tratamentul tumorilor hipofizare este hipofizectomia (ablatia hipofizei), pe cale transcraniana sau transnazala, si radioterapia.
Sinonim: hipofiza.
  SURSA 02 Glanda Pituitara este "glanda endocrina conducatoare" a carei functii de baza este de a regla activitatile corpului prin controlarea echilibrului hormonal. Ea coopereaza cu Tiroida pentru a regla consumul de energie din corp. Daca Glanda Pituitara este suprastimulata, temporar poate sa suprastimuleze si Tiroida (si glandele suprarenale de la nivelele mai joase), producand valuri de energie si senzatia de exaltare. Aceasta dezechilibreaza corpul si daca continua pentru mai mult timp, se pot produce arderi ale suprarenalelor sau oboseala cauzata de stres. De asemenea, se poate produce o istovire fizica extrema atata timp cat Tiroida se misca intre hiper si hipo activitate, intr-o incercare de reglare a fluctuatiilor energetice ale corpului. Poate de asemenea sa produca depresie si anxietate, iar chimicalele creierului precum serotonina sunt de asemenea dezechilibrate. Ca rezultat, individul poate experimenta simptome fizice si emotionale extreme, cat timp corpul cauta sa faca fata la acest nou Val al energiei evolutive care creaza corpul Cristalin ca pe un vehicul clar pentru inalta constienta a Ingerului Uman. Trebuie sa subliniem ca, corpul uman este un organism autoreglabil uluitor care intotdeauna cauta sa se echilibreze. In acest proces al evolutiei bio-energetice, lupta sa va asiste la gasirea acelui echilibru cat mai repede posibil, asa incat sa puteti sa va bucurati de puterea si energia noului corp cristalin. Rasplata va fi longevitatea sporita, sanatatea perfecta si energia nelimitata. Dar problema chiar acum pentru multi dintre voi este deseori ca modul in care traiti nu permite corpului sa faca ajustarile de care are nevoie. Deci asa cum glanda Pituitara simte stimularea sporita, tot asa veti avea nevoie sa va linistiti. Daca nu o faceti, corpul o va face pentru voi. De aceea atat de multi oameni experimenteaza boala atata timp cat corpul lor ii forteaza sa se linisteasca si sa permita recalibrarea sau ajustarea sistemului bio-energetic hormonal sau Endocrin. Este mult mai bine sa dati atentie instructiunilor corpului de a va linisti. Daca va simtiti stresati sau obositi, odihniti-va. In timp ce va odihniti, Sinele vostru Superior va lucra ca sa creeze echilibrul in sistemul vostru Spiritual/Endocrin pentru a-ti permite sa manuiesti nivelele sporite de vibratie ale energiilor care intra.
  SURSA 03 Glanda endocrina asociata acestei chakre este glanda pituitara sau hipofiza cum i se mai spune. În medicina aceasta glanda este descrisa astfel: Glanda pituitara este o structura mica la baza creierului situata in interiorul unei sei osoase protective. Ea este cea mai importanta glanda din sistemul endocrin (hipotalamus, glanda pituitara, glanda pineala, glanda tiroida si paratiroidele, pancreasul, suprarenalele, glandele de reproducere - ovarele si testicolele) . Mai i se spune si glanda maestru (conducatoare) pentru ca isi produce proprii hormoni, dar influenteaza de asemenea secretia hormonala a altor glande. Aceasta glanda influenteaza intestinele, vezica, uterul, stomacul si splina.
Ca dimensiune ea nu este mai mare decat un bob de mazare. Glanda pituitara este formata din:
· lobul anterior
· lobul posterior
Functiile glandei pituitare
Fiecare lob al glandei pituitare produce hormoni.
Lobul anterior (Hipofiza posterioara este conectata cu hipotalamusul. De aceea din multe puncte de vedere hipotalamusul si hipofiza sunt considerate o unitate).
· hormonul de crestere
· prolactina (La femei stimuleaza glanda mamara pentru producerea laptelului. La barbati nu se cunoaste exact rolul ei.)
· TSH (Thyroid-Stimulatin g Hormone) – stimuleaza secretia hormonilor glandei tiroide
· ACTH (AdrenoCorticoTropi c Hormone - hormonal corticotrop) - stimuleaza producerea de cortizon, a glandelor suprarenale
· FSH (Follicle-Stimulati ng Hormone) si (Luteinizing Hormone) – stimuleaza ovarele (LH regleaza ciclul menstrual) si testicolele; controleaza secretia de estrogeni, progesterone si teststeron
· Hormonul melanotrop, sau hormonul pigmentatiei – stimuleaza formarea pigmentilor din piele
Lobul anterior
· Ocitocina - contracteaza uterul in faza finala a sarcinii; contracteaza de asemenea canalele glandelor mamare, contribuind la eliminarea laptelui
· ADH (AntiDiuretic Hormone), vasopresina poarta denumirea de hormon antidiuretic (cand ADH lipseste, se produce o diureza masiva, cu urine foarte diluate)
In spiritualitate chakrei 6 ii sunt asociate urmatoarele organe:
- ochii
- partea inferioara a capului, care include hipotalamusul si talamusul (functioneaza ca un retransmitator telefonic intre maduva spinarii si cele doua emisfere cerebrale). Hipotalamusul este de fapt o colectie de nervi specilaizati conectati la zone importante din creier si la glanda pituitara. Este o regiune din creier implicata in controlul functiilor vitale cum ar fi mancatul, dormitul si termoreglarea.
- sinusurile
Analizand functiile glandei pituitare se justificata importanta chakrei 6 care este considerata centrul echilibrului, intelepciunii, al detasarii si responsabilitat ii. Prin chakra 6 sediul tuturor proceselor de constientizare, obtinem capacitati ce se extind de la manifestarea materializarii pana la dematerilizare. Cu acest centru cream realitati noi. Imaginatia furnizeaza energia pentru implinirea ideilor noi si a dorintelor. Chakra 6 impreuna cu chakra inimii daca sunt deschise produc energii vindecatoare care pot fi emise si la distanta. Functionarea armonioasa a chakrei 6:
- capacitatea de a intelege prin intermediul sufletului
- viziunea cuprinzatore asupra vietii
- descoperirea de adevaruri universal valabile in viata
- intuitia este dezvoltata
- vizualizare foarte buna
- gandirea este atrasa de spititual, de fantezie si idealism
- implinirea gandurilor in mod spontan
- cunoasterea interioara a realitatii subtile
- fenomene de clarviziune, perceperea altor realitati, cunoasterea altor dimensiuni
- inselegerea rationala este depasita
- obtinerea de informatii noi in domeniile de interes
- lumea materiala este o oglinda a energiilor
-percepi fortele care stau dincolo de lumea materiala si stii sa le folosesti an mod constient
- constati ca poti folosi energia fiind supus totusi unor legitati pentru a nu distruge ordinea naturala existenta.
Functionarea defectuasa a chakrei 6
- Rigiditatea gandirii (se foloseste numai intelectul si ratiunea)
- Totul este reglementat de reguli ale realitatii palpabile
- Lipseste viziunea de ansamblu si capacitatea de intelegere a corelatiei cosmice
- Crezi numai in stiinta
- Cunoasterea spirituala este dispretuita
- Dorinta de a influenta oamenii prin forta gandului (este corelata cu functionarea defectoasa a chakrei 3, 4 si chakrei 7) daca totusi acest lucru reuseste cel in cauza se simte izolat si nemultumit.
- Ai acces la domenii subtile, dar nu reusesti sa intelegi imaginile si informatiile primite (chakra 1 si impamantarea sunt dereglate, chiar si celelate chakre au blocaje functionale)
- Pierderea legaturii cu realitatea.
Blocajul chakrei 6
- Realitatea este constituita numai din lumea exteriora vizibila
- Viata este marcata numai de dorinte materiale
- Negarea realitatii spirituale
- Gandirea este influentata de parerile generale
- Posibil memorie slaba
- Tulburari de vedere
- Gandire tulbure, haotica pierderea cu usurinta a capului
Boli asociate
Afectiunile ochilor: miopie, hipermetopia, astigmatismul, strabismul, glaucomul, cataracta, particule plutitoare, degenerarea maculara, ochi inrositi (conjunctivita, hemorargia conjunctivala , inlfamarea irisului), ochi uscati. Dureri de cap generate de tensiuni nervoase: migrena, ameteli, lesin, boala lui Meniere, dislexia.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!