Anunturi online!

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate si tulburari de somn, slabiciune si o varietate de alte simptome. Aceste probleme pot fi suparatoare si pot intrerupe activitatea zilnica a persoanei. Din fericire, acest sindrom nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne. Fibromialgia este un sindrom de durere cronica, nu este o boala sau o afectiune medicala fiziologica.
Cauze
Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Exista teorii despre posibile cauze, dar nu exista dovezi suficiente pentru a sustine nici una din aceste ipoteze. Deoarece fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variata este dificila cunoasterea unei cauze specifice. Acest sindrom a fost descoperit ca fiind o afectiune medicala inca din 1980.
Ipoteze :
- fibromialgia este asociata cu celule nervoase foarte sensibile din maduva spinala si creier. Sensibilitatea exagerata poate fi rezultatul modificarilor chimice din creier sau maduva spinala care controleaza durerea. Ca rezultat al acestor modificari, persoana simte durerea mai repede si prezinta durere difuza musculara
- fibromialgia este legata de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scaderea tolerantei la durere si la un somn nelinistit cu oboseala in timpul zilei. De aici mai e un pas pana la scaderea activitatii fizice, prin urmare muschii devin si mai sensibili, mai durerosi si mai usor iritabili
- fibromialgia este cauzata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii (hormonul somatotrop). Eliberarea acestor hormoni este controlata de glanda pituitara si de hipotalamus. Dezechilibrele hormonale duc la oboseala, modificari de dispozitie, tulburari de memorie si toleranta scazuta pentru durere si alte simptome.
Factori de risc
Unii factori pot creste riscul dezvoltarii fibromialgiei. Sexul feminin este predispus la acest sindrom. O boala reumatica (ca artrita reumatica), o boala infectioasa (boala Lyme) sau o problema psihiatrica (depresie severa) pot creste sansa de a dezvolta fibromialgie. Exista dovezi pentru cresterea riscului de a face fibromialgie in cazul prezentei antecedentelor familiale.
Pacientul care are fibromialgie are sanse mai mari sa prezinte simptomatologie recurenta sau durere persistenta daca:
- are episoade frecvente de stress emotional sau fizic
- are mai mult de 11 puncte sensibile la evaluarea initiala
- a prezentat simptomatologie pentru multi ani
- prezinta insomnie sau alte tulburari de somn
- este depresiv sau are tulburari de anxietate.
Simptome
Varietatea si severitatea simptomelor din fibromialgie difera de la o persoana la alta. Durerea cronica este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.
Alte simptome care apar frecvent pe langa durere sunt:
- oboseala, care interferaza cu munca si activitatile zilnice
- tulburarile de somn (dificultati la inducerea somnului sau starea de somn, trezirea cu stare de oboseala)
Simptome mai rare la persoanele cu fibromialgie:
- redoare matinala cu durata de mai putin de o ora
- migrene
- constipatie sau diaree asociata sindromului de intestin iritabil
- tulburari de memorie si de concentrare
- senzatia de anestezie sau furnicaturi in maini si in alte segmente ale corpului
- pielea poate fi foarte sensibila, la o apasare ferma reactioneaza cu furnicaturi, anestezie sau intepaturi
- sindromul Raynaud
- anxietate si depresie
- simptome pseudogripale
- prurit (mancarimi), slabiciune si disfunctii intestinale
- durerea din articulatii si muschi poate fi suparatoare in special in timpul noptii, cand trezeste persoana din somn sau dimineata cand sunt dureroase si intepenite
- dificultati de concentrare datorate oboselii.
Simptomatologia poate dura de la cateva zile pana la cateva luni. Persoanele cu fibromialgie au perioade asimptomatice si perioade simptomatice. Puseele cu oboseala si dureri musculare sau articulare sunt frecvente, in special dupa stress fizic sau psihic. Multi oameni cu fibromilagie acuza dureri accentuate la temperaturi scazute sau umiditate crescuta, cand nu dorm destul, cand sunt obositi, stressati sau extenuati. Deoarce simptomatologia fibromialgiei mimeaza alte sindroame, prezenta altor probleme medicale cu simptome similare trebuie eliminate prin diagnostic diferential, pentru obtinerea diagnosticului final de fibromialgie. In multe cazuri se pot gasi si alte afectiuni asociate fibromialgiei.
Mecanism fiziopatologic
Pentru majoritatea oamenilor, simptomatologia fibromialgiei consta in puseuri de toleranta scazuta la durere si scaderea activitatii fizice.
Cresterea durerii obliga persoana sa fie mai putin activa. Muschii care nu sunt pusi in miscare regulat sunt predispusi la iritatie in timpul activitatii. Este posibil ca oamenii cu fibromialgie sa fie mai sensibili la durere sau sa aiba muschii mai usor iritabili. Muschii sensibili sunt durerosi. Durerea musculara apare asociata cu tulburarile de somn si oboseala in timpul zilei. Impreuna duc la scaderea activitatii.
Desi fibromialgia este un sindrom cronic fara nici un tratament aceasta afectiune se autolimiteaza si nu afecteaza muschii, articulatiile sau organele interne. Simptomele pot fi controlate cu tratament la domiciliu, in special prin exercitii fizice. Tratamentul medicamentos este indicat pentru tulburarile de somn, durerea intensa sau depresie. Din pacate, multa lume nu raspunde la multe tratamente aplicate. Multi oameni cu fibromialgie se adapteaza la simptomatologia proprie si continua sa munceasca si sa participe la activitatile zilnice, mai mult sau mai putin. Multi vor trebui sa-si ajusteze munca si stilul de viata in functie de severitatea simptomelor.
Consult de specialitate
Se recomanda consultul unui medic in cazul in care pacientul prezinta urmatoarele simptome pentru mai mult de 6 saptamani fara o cauza evidenta. Acestea pot fi semne de fibromialgie in special daca au aparut gradat:
- dureri musculare difuze si sensibilitate musculara, simetric, deasupra si sub nivelul taliei
- tulburari de somn (se rasuceste si se trezeste des in timpul somnului) si senzatia de oboseala la trezire
- musculatura si articulatii intepenite care nu se amelioreaza o data cu miscarea.
Pacientii cu fibromialgie trebuie supravegheati pentru prevenirea depresiei. Aceasta poate fi tratata cu succes daca medicul este constient de posibila aparitie.
Medici specialisti recomandati
Nu oricarui medic ii este usor sa puna diagnosticul si sa trateze o fibromialgie, deoarece inca nu este o problema medicala bine definita.
Se recomanda un medic sensibilizat la simptomatologia asociata fibromialgiei, durerea constanta, oboseala si altele. Cei mai experimentati medici in tratamentul fibromialgiei sunt:
- medicul reumatolog
- medicii specialistii in managementul durerii.
Alti medici care pot fi capabili sa ajute pacientul cu fibromialgie sunt:
- medicii de familie
- medicii internisti
- fizioterapeutii
Programele de management pentru durere pot ajuta. Acestea includ de obicei o echipa de medici, consilieri, asistente si farmacisti care pot ajuta pacientul sa descopere o strategie pentru abordarea durerii. Programul personal poate include medicatie, terapie complementara, diete, exercitii si consiliere.
Expectativa vigilenta
Este normala senzatia de durere musculara dupa o suprasolicitare a lor. Aceasta durere trece dupa cateva zile. Daca pacientul s-a accidentat si durerile musculare sau articulare nu se amelioreaza in cateva zile, se recomanda consultul de specialitate.
Investigatii
Fibromialgia este un sindrom dificil de diagnosticat si nu exista teste specifice care sa confirme diagnosticul. Este diagnosticata adesea cand se elimina din discutie alte boli cu simptomatologie similara, prin examinarile de laborator. Medicul curant va face, de asemenea, anamneza si un examen obiectiv.
Criteriile cele mai utilizate pentru diagnosticarea fibromialgiei sunt:
- durere difuza prezenta pentru cel putin 3 luni
- durere si sensibilitate la presiunea in 11 sau mai multe din cele 18 puncte sensibile. Unele persoane pot avea mai putin de 11 puncte sensibile dar raman in observatie cu fibromialgie
- prezenta altor simptome tipice fibromialgiei ca intepenirea, oboseala sau tulburarile de somn. Acestea se pot agrava odata cu cresterea stressului, anxietatii, efortului sau o data cu modificarile meteorologice.
Criteriile sunt cele mai eficiente in clinici de studiu, unde sunt necesare masuratori specifice ale simptomelor, de exemplu, pentru evaluarea efectelor tratamentului in studiu. In cazul pacientilor si a medicilor intr-un cadru restrans, un cabinet, diagnosticul este foarte rar conturat clar. Multe persoane pentru care diagnosticul de fibromilagie este potrivit si tratamentul ar putea fi de ajutor, nu prezinta aceste criterii. Prin natura sa, fibromialgia este un sindrom greu de definit cu simptome multe, variind de la persoana la persoana.
Tratament
Tratament - generalitati
In prezent, nu exista nici un tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei si altor simptome specifice fibromialgiei, in speranta de a intrerupe cercul vicios al tolerantei scazute la durere si a scaderii activitatii fizice.
Tratamentul poate include:
- medicamente de somn ca antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare selective de serotonina sau ciclobenzaprinul, un relaxant al musculaturii striate
- medicamente pentru scaderea durerii musculare si articulare ca antidepresivele triciclice, ciclobenzaprinul sau, mai rar, antalgice cu prescriptie libera
- fizioterapia pentru scaderea durerii musculare si pentru cresterea energiei. Tratamentul la domiciliu este, de asemenea, o etapa importanta in abordarea fibromialgiei. Eforturile pacientului de a face exercitii fizice regulat, de a imbunatati somnul si a reduce stressul sunt la fel de importante pentru tratarea fibromialgiei ca orice tratament medicamentos prescris de medic.
Tratament initial
Daca pacientul a fost diagnosticat recent cu fibromilagie, scopul tratamentului initial poate include:
- initierea unui program de exercitii fizice regulate
- identificarea tulburarilor de somn, daca exista si descoperirea unor metode pentru o odihna completa
- scaderea durerii si senzatiei de intepenire cu medicatie, caldura si aplicatii reci
- reducerea treptata a stressului
- identificarea factorilor care accentueaza simptomatologia. Cu coordonarea medicului curant, pacientul va putea continua tratamentul acasa.
Tratament de intretinere
La fel ca si pentru tratamentul initial, tratamentul la domiciliu este esential pentru tratarea fibromialgiei. Exercitiul fizic, somnul, reducerea stressului, pot fi foarte utile in controlul simptomatologiei. Simptomele fibromialgiei sunt prezente in pusee, prin urmare este importanta continuarea pe termen lung a tratamentului la domiciliu. Medicamentele cu prescriptie pot fi folositoare pentru ameliorarea unor simptome, ca durerea sau tulburarile de somn. Se recomanda reevaluarea tratamentului de catre medicul curant, in cazul in care acestea nu ajuta. Exista si alte alternative. Este important sa se cunoasca faptul ca nevoia de medicamnete se poate modifica in timp.
Alta componenta importanta a tratamentului de continuare este evitarea sau limitarea factorilor favorizanti sau stressanti care accentueaza simptomatologia. Vremea rece sau umeda, somnul insuficient, oboseala, stressul fizic sau emotional si epuizarea se pare ca sunt factori stressanti pentru oamenii cu fibromialgie. Cateodata, nu pot fi evitati toti acesti factori, dar se pot gasi metode pentru a reduce stressul, pentru a imbunatati somnul si evitarea epuizarii. Atentie la semnele de depresie sau anxietate, frecvente la oamenii cu fibromialgie! Acestea apot fi tratate cu succes daca sunt recunoscute si discutate cu medicul curant. Multi oameni cu fibromialgie mai au alte boli articulare sau musculare (de exemplu artrita reumatoida sau lupusul) care, de asemenea, trebuie tratate. Orice simptome nou aparute sau accentuate trebuie comunicate medicului curant.
Tratament in cazul agravarii bolii
Fibromialgia nu este o boala progresiva si nu duce la disfunctii fizice permanente. Oricum, simptomatologia poate fi debilitanta si pacientul poate experimenta perioade in care se simte mai rau decat de obicei. Daca apar simptome noi sau cele prezente se accentueaza, se recomanda discutarea lor cu medicul curant. Acesta poate reevalua tratamentul. Medicatia trebuie ajustata sau se pot incerca medicamente noi. Poate pacientul face prea multe exercitii fizice sau prea putine. In acelasi timp este posibil ca modificarea simptomatologiei sa fie corelata si cu alte afectiuni in afara de fibromialgie. Medicul curant poate evalua aceasta posibilitate dar numai in cazul in care pacientul comunica cu acesta.
De retinut!
Se considera ca exercitiul ajuta cel mai mult pacientul cu fibromialgie. Tipul de tratament necesar sau dorit de pacient se poate baza pe:
- severitatea simptomelor
- posibilitatea de a tulbura viata persoanei
- adaptabilitatea si modificarile pe care le-ar putea face
Deoarece simptomele fibromialgiei apar si dispar, este dificil de analizat daca un anumit tratament functioneaza sau nu. Oamenii pot raspunde diferit la fiecare tip de tratament si de aceea necesita timp si trebuie abordate tratamente diferite pentru gasirea celui potrivit.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Desi fibromialgia este un sindrom cronic, se pot face multe pentru reducerea si controlul simptomelor. Tratamentul la domiciliu este cea mai importanta parte din tratamentul fibromialgiei si se bazeaza pe:
- exercitii regulate. Dintre toate tratamentele fibromialgiei, exercitiile par a aduce cele mai multe beneficii in reducerea durerii si a altor simptome si determina imbunatatirea starii generale
- imbunatatirea somnului
- alinarea durerii. Terapia cu temperaturi ridicate si scazute, masajul, exercitiile usoare si administrarea de antalgice cu prescriptie la liber pe termen scurt pot ajuta.
- reducerea stressului
- informarea despre fibromialgie.
Cele mai bune rezultate le are pacientul care participa activ la propriul tratament. Trebuie ajustat stilul de viata astfel incat sa includa tratamentul, in special exercitiile fizice regulate. Poate lua ceva timp pana cand se gaseste un program adaptat la caz. Persoana trebuie sa aiba rabdare si sa cunoasca faptul ca tratamentul continuu la domiciliu, de obicei, ajuta la alinarea sau controlul simptomelor fibromialgiei.
Optiuni de medicamente
Medicamentele nu vindeca fibromialgia. Totusi unele medicamente pot ajuta la imbunatatirea simptomatologiei, in special durerile musculare si tulburarile de somn. Nu toti pacientii cu fibromialgie vor avea nevoie, isi doresc sau beneficiaza de tratament farmacologic, dar oamenii cu dureri severe, tulburari de somn sau depresie, le pot gasi folositoare. Antidepresivele sunt utilizate adesea pentru simptomele fibromialgiei. Acest lucru nu inseamna ca pacientul isi imagineaza boala. Antidepresivele pot ajuta prin imbunatatirea somnului si a dispozitiei sau prin blocarea semnalelor pentru durere. Multi oameni cu fibromialgie par sa beneficieze de tratamentul cu aceste medicamente.
Medicamentele pot fi combinate adesea (de exemplu Fluoxetina cu Amitriptilina) pentru a obtine cel mai eficient tratament al durerii si tulburarilor de somn. Unele tipuri de antidepresive pot fi folosite pentru imbunatatirea somnului, pentru ameliorarea durerii si in unele cazuri pentru depresie. Antidepresivele triciclice ca Amitriptilina, Imipramina, Nortriptilina pot ameliora somnul si pot oferi o scadere a durerii. Inhibitori selectivi de serotonina (SSRI) ca Fluoxetina, Paroxetina, Sertralina sau Venlafaxina reduc depresia si imbunatatesc somnul. Un relaxant muscular numit Ciclobenzaprina poate fi folosit, de asemenea, pentru durerile musculare si somn. Acest medicament este asemanator unor antidepresive triciclice. Antialgicele ca Acetaminofenul sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu sunt de obicei eficiente in combaterea simptomelor fibromialgiei. Acestea pot fi folosite in reducerea simptomelor din pusee. Trebuie consultat un medic daca pacientul necesita in continuare acest tip de medicamente, deoarece pot afecta stomacul, rinichii sau, mai rar, ficatul. Medicul va solicita monitorizarea pacientului daca acesta isi administreaza AINS zilnic.
De retinut!
In general, tratamentul medicamentos nu este foarte folositor pentru fibromialgie. Acestea pot intrerupe periodicitatea simptomelor, pot reduce durerea si pot ameliora tulburarile de somn intr-un puseu, dar fac parte, de obicei, dintr-un plan de tratament mai mare care se axeaza pe exercitii si alte tipuri de tratament. Antialgicele narcotice si somniferele care duc la dependenta sunt folosite rar in tratamentul fibromialgiei. Sunt adesea ineficiente si in timp dau dependenta. Se recomanda supravegherea atenta a adultilor si a copiilor care au tratamente cu antidepresive, pentru observarea precoce a semnelor de suicid. Aceste indicatii sunt importante in special la inceputul unui tratament sau cand se modifica dozele. Se recomanda, de asemenea, supravegherea pacientilor in cazul accentuarii anxietatii, atacuri de panica, agitatie, neliniste, insomnie, impulsivitate, ostilitate si manie. Este foarte importanta supravegherea acestor comportamente la copii, care sunt mai putin capabili sa-si controleze impulsivitatea decat adultii si de aceea prezinta un risc mai mare de intentii suicidale. Nu se recomanda incetarea utilizarii antidepresivelor, ci monitorizarea celor care utilizeaza acest tip de tratament si in cazul aparitiei unor semne sa contacteze medicul curant.
Tratament chirurgical
Nu exista tratament chirurgical pentru fibromialgie.
Alte tratamente
O varietate de medicamente au fost utilizate pentru tratamentul unor afectiuni ce dau durere cronica. Majoritatea acestor alternative de terapie complementara nu sunt tratamente specifice pentru fibromialgie, dar pot ajuta in momentul puseului si pot imbunatati calitatea vietii. Terapii complementare sigure, ca acupunctura sau masajul, de exemplu, pot ajuta la scaderea stressului, scad contractura musculara si amelioreaza starea generala pacientului. Alte tratamente care pot fi folosite in cazul fibromialgiei includ:
- fizioterapia
- masajul terapeutic
- injectarea punctelor sensibile cu anestezic
- atitudinea de cunoastere a bolii si forme de consiliere
Studiile arata ca unele tehnici de relaxare pot fi eficiente in alinarea durerii data de fibromialgie prin:
- biofeedback
- acupunctura sau electroacupunctura
- meditatia sau rugaciunea
- stimularea electrica transcutanata a nervilor
Alte tipuri de terapii complementare care au fost incercate de oamenii cu fibromialgie sunt:
- suplimente dietetice
- vitamine
- fitoterapie
- reflexoterapia, care consta in aplicarea presiunii asupra unor puncte ale corpului cu efecte asupra altor parti ale corpului
- terapia chiropractica
De retinut!
Pacientul poate descoperi una sau mai multe terapii alternative sau complementare care ajuta simptomatologia. Se stie ca informatia despre eficienta acestor metode de tratament in fibromialgie este limitata. Inainte de a incerca o terapie alternativa, pacientul trebuie sa se informeze. Se recomanda sfatul medicului in legatura cu siguranta si posibilele efecte adverse ale tratamentului. Se cunoaste faptul ca fibromialgia nu afecteaza fiziologic corpul. Un tratament care poate fi daunator nu merita riscul, in special, cand nu se cunosc beneficiile. Se vor evita tratamentele care pot dauna, ca dietele neobisnuite sau suplimentele exagerate de vitamine. Un supliment pe zi de vitamine si minerale este suficient. Se va evita administrarea a mai mult de 100% din doza recomandata de vitamine sau minerale, cu exceptia cazului in care medicul prescrie suplimentare speciala. Deoarece simptomele fibromialgiei apar in pusee, este dificila evaluarea corecta a unui tratament aplicat. Simptomatologia fibromialgiei adesea se imbunatateste fara nici o contributie, iar tratamentul poate duce la un efect placebo care da o senzatie de imbunatatire a simptomelor. Trebuie cunoscut faptul ca ameliorarea starii dupa tratament poate sa nu se datoreze tratamentului. De asemenea, tratamentul care functioneaza pentru unele persoane poate fi ineficient pentru altele. Poate necesita timp si se pot incerca mai multe tratamente pana la gasirea celui potrivit. Chiar daca terapiile complementare nu sunt eficiente in tratamentul fibromialgiei, multe dintre ele sunt sigure si reprezinta obiceiuri eficiente ce pot imbunatati starea generala de sanatate.
Cu o boala atat de greu de tratat ca fibromialgia, poate fi tentant sa se abordeze un tratament care promite multe. Se vor evita produsele care afirma prezenta unui ingredient secret sau ca vindeca fibromialgia. De asemenea, se vor evita curele care incurajeaza comportamente nesanatoase ca de exemplu odihna excesiva sau evitarea activitatii.  De asemenea, trebuie cunoscut costul tratamentului inainte de a fi de acord cu aplicarea lui. Un tratament scump, nerecunoscut, care s-ar putea sa ajute sau sa nu ajute, este posibil sa nu merite efortul financiar. Se recomanda atentie deosebita la furnizorii de produse care solicita o investitie financiara mare la inceputul programului sau o serie de tratamente costisitoare.   SURSA 02 Fibromialgia debuteaza tipic la adultii tineri sau de virsta mijlocie, femei ca durere difuza, redoare, oboseala, somn intrerupt si dificultati cognitive acompaniate frecvent de simptome organice multiple inexplicabile, anxietate si depresie cu afectarea efectuarii activitatilor fizice zilnice. In trecut fibromialgia era definita drept o boala psihologica datorita absentei semnelor clinice la examenul fizic si a testelor de laborator si imagistice. Multi medici inca nu accepta fibromialgia ca o boala de sine statatoare. Totusi studiile recente si investigatiile clinice au clarificat bazele neurofiziologice pentru fibromialgie conducind la o noua clasificare ca sindromul sensibilitatii centrale. Astazi fibromialgia este considerata o afectiune neurosenzoriala caracterizata in parte de anomaliile sistemului nervos central in procesarea durerii. Cresterea intelegerii bazelor biologice ale fibromialgiei au condus la noi terapii farmacologice pentru aceasta conditie. Clinic fibromialgia reprezinta mai mult decit durere larg raspindita. Aceasta se suprapune partial peste alte sindroame de sensitivitate centrala: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, sindromul durerii pelvine cronice/dismenoreea primara, durerea articulatiei temporomandibulare, migrene, afectiuni ale stressului posttraumatic, miscari periodice ale membrelor, sindromul picioarelor nelinistite, cistita interstitiala, sindroame de durere regionala si modificari ale comportamentului cu anxietate.
Dezvoltarea fibromialgiei implica elemente de vulnerabilitate: sexul feminin, genetica, abuz sau alte experiente traumatizante in copilarie cind creierul inca se dezvolta si stress sau distress persistent. Predictorii progresiei durerii acute la durere cronica sunt nivel ridicat al anxietatii si distressului, remiterea lenta a durerii si istoric de trauma. Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii defineste durerea drept “o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu distructie tisulara actuala sau potentiala sau descrisa in termenii unei astfel de distructii". Implicit exista teama asociata durerii care poate fi triviala sau profunda. Neurofiziologic experienta dureroasa deriva dintrun complex de interactiuni senzatii-perceptii implicind procesarea simultana a stimulilor nociceptivi de la maduva spinarii spre multiple regiuni cerebrale. Durerea la pacientii cu fibromialgie deriva in parte din scaderea generalizata a perceptiei durerii, reflectind discriminarea unei calitati nociceptive fata de una nonnociceptiva (atingere, caldura, frig) si in functie de toleranta la durere, reflectind respingerea unor stimuli durerosi mai puternici. Aceste fenomene pot fi demonstrate clinic prin dolometrie sau testarea senzoriala cantitativa folosind presiunea, caldura, frigul sau electricitatea drept stimuli. La baza acestor modificari sta procesarea alterata a stimulilor nociceptivi in creier. Fibromialgia este o boala cronica cu recaderi. Se raporteaza pina la 10 vizite pe an a pacientilor la medic datorita durerii. Oboseala si durerea cronica in fibromialgie creste riscul de sindrom metabolic. Aproximativ o treime dintre pacientii cu fibromialgie raporteaza modificarea serviciului. Unii scurteaza ziua de lucru sau isi schimba serviciul cu unul mai putin stressant sau cu mai putina responsabilitate. Pacientii raporteaza imposibilitatea de a atinge un nivel educational superior sau al carierei.
Boala nu are tratament curativ. Se indica evitarea factorilor stresanti. Durerea nociceptiva profunda poate raspunde la analgezice, terapie psihologica, strategii de relaxare, exercitii aerobice. Caldura, masajul si alte tratamente sunt utile. Durerea difuza si regionala este ameliorata de strategii precum sauna, baile calde si dusurile, noroiul cald si masajul. Dispozitivele de autostimulare electrica usoara in zonele dureroase prezinta beneficii. Fibromialgia nu este amenintatoare de viata, deformanta sau o boala progresiva. Simptomele fibromialgiei sunt variabile. Fara un diagnostic corect si tratament pacientul poate avea iluzia progresarii bolii. Aceasta este mediata de deprivarea de somn.
Semne si simptome in fibromialgie
Desi este considerata o afectiune a femeilor de 20-50 de ani, fibromialgia este observata si la populatia pediatrica, mai ales la adolescenti si la persoanele in virsta. Fibromialgia la copii raspunde la combinatii intre psihoterapie, exercitii, tehnici de relaxare, farmacoterapia nu este indicata in general. Fibromialgia debuteaza tipic la adultii tineri sau de virsta mijlocie, femei ca durere difuza, redoare, oboseala, somn intrerupt si dificultati cognitive acompaniate frecvent de simptome organice multiple inexplicabile, anxietate si depresie cu afectarea efectuarii activitatilor fizice zilnice.
Durerea in fibromialgie
La pacientii cu fibromialgie durerea radiaza difuz de la scheletul axial pe zone largi ale corpului, implicind predominant muschii si articulatiile musculoscheletale, dar si articulatiile, fiind descrisa drept arzatoare, mizerabila, insuportabila. Durerea poate fi si multifocala si poate prezenta caracter migrator.
Oboseala si tulburarile somnului
Sunt universale la indivizii cu fibromialgie. Cei mai multi pacienti cu fibromialgie intrunesc criteriile pentru sindromul oboselii cronice.
Tulburarile cognitive asociate fibromialgiei
Pot fi simptomele primare ale fibromialgiei, reflectind afectarea memoriei episodice si semantice echivalenta cu 20 de ani de imbatrinire. Simptomele cognitive asociate cu fibromialgia sunt exacerbate prin durere, anxietate si lipsa somunlui.
Alte conditii asociate cu fibromialgia:
-fluctuatiile greutatii
-simptomele alergice: congestia nazala, hipersensibilitatea la mirosuri, zgomote, lumina puternica si medicamente
-durerea regionala incluznoncardiaca precordiala, dispepsia, cefalea, crampele abdominale, durerea temporomandibulara, durerea pelvina cronica
-sincopa si ameteli, tahipenee, sindrom urinar feminin.
Aceasta se suprapune partial peste alte sindroame de sensitivitate centrala: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, sindromul durerii pelvine cronice/dismenoreea primara, durerea articulatiei temporomandibulare, migrene, afectiuni ale stressului posttraumatic, miscari periodice ale membrelor, sindromul picioarelor nelinistite, cistita interstitiala, sindroame de durere regionala si modificari ale comportamentului cu anxietate.
Evolutia fibromialgiei
Fibromialgia este o boala cronica cu recaderi. Oboseala si durerea cronica in fibromialgie creste riscul de sindrom metabolic. Aproximativ o treime dintre pacientii cu fibromialgie raporteaza modificarea serviciului. Unii scurteaza ziua de lucru sau isi schimba serviciul cu unul mai putin stressant sau cu mai putina responsabilitate. Pacientii raporteaza imposibilitatea de a atinge un nivel educational superior sau al carierei. Fibromialgia este o boala cronica cu recaderi. Se raporteaza pina la 10 viuzite pe an a pacientilor la medic datorita durerii. Oboseala si durerea cronica in fibromialgie creste riscul de sindrom metabolic. Aproximativ o treime dintre pacientii cu fibromialgie raporteaza modificarea serviciului. Unii scurteaza ziua de lucru sau isi schimba serviciul cu unul mai putin stressant sau cu mai putina responsabilitate. Pacientii raporteaza imposibilitatea de a atinge un nivel educational superior sau al carierei.
Diagnostic
Studii de laborator:
-pacientii nu au anomalii semnificative sau caracteristice fibromialgiei
-studiile de laborator sunt importante pentru a exclude alte diagnostice
-se efectueaza hemoleucograma completa, analiza urinii
-se evalueaza hormonul stimulator tiroidian-hipotiroidismul prezinta elemente caracteristice cu fibromialgia, in special durere difuza si oboseala
-creatinin fosfokinaza exclude miopatiile inflamatorii
-rata de sedimentare a eritrocitelor este normala la fibromialgie
-anticorpii antinucleari, multi pacienti cu lupus eritematos au si fibromialgie
-factorul reumatoid, multi pacienti cu artrita reumatoida au si fibromialgie.
Proceduri efectuate.
Evaluarea somnului. Daca somnul nu se amelioreaza cu masuri conservative (eliminarea cafeinei, administrare de hipnotice) se indica evaluarea tulburarilor somnului. Dolometria. Reprezinta o tehnica de algometrie folosind presiunea pentru determinarea simpla a durerii presionale in 4 puncte specifice asociate cu fibromialgia : epicondilii laterali, mijlocul trapezilor. Este utila pentru diagnostic si ghidarea terapiei.
Testarea psihometrica include diferite chestionare si inventariere a durerii si tolerantei la durere a individului. Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: boala Addison, anxietatea, sindrom Cushing, depresia, dismenorea, endometrioza, insomnia, sindromul intestinului iritabil, abuzul de opioide, tulburarile personalitatii, polimiozita, tulburarile poststress, artrita reumatica, sindrom Sjogren, lupus eritematos, hiperparatiroidism, hipocondria, hipotiroidismul, cefalea migrenoasa.
Patogenie si cauze
Desi patogeneza fibromialgiei ramine necunoscuta, anomaliile cunoscuta recent sustin ca fibromialgia nu mai este considerate doar o conditie dureroasa subiectiva. Modificarile biochimice observate in creier, nivelul scazut de serotonina, cresterea de 4 ori a factorului de crestere al nervilor si nivelul ridicat al substantei P conduc la hipersensibilitate in intreg corpul la durere si sugereaza ca fibromialgia poate fi o conditie de sensibilizare centrala sau o procesare anormala a stimulilor durerosi. Durerea la pacientii cu fibromialgie deriva in parte din scaderea generalizata a perceptiei durerii, reflectind discriminarea unei calitati nociceptive fata de una nonnociceptiva (atingere, caldura, frig) si in functie de toleranta la durere, reflectind respingerea unor stimuli durerosi mai puternici. Aceste fenomene pot fi demonstrate clinic prin dolometrie sau testarea senzoriala cantitativa folosind presiunea, caldura, frigul sau electricitatea drept stimuli. La baza acestor modificari sta procesarea alterata a stimulilor nociceptivi in creier. Exista teama asociata durerii care poate fi triviala sau profunda. Neurofiziologic experienta dureroasa deriva dintrun complex de interactiuni senzatii-perceptii implicind procesarea simultana a stimulilor nociceptivi de la maduva spinarii spre multiple regiuni cerebrale.
Serotonina
Anomalia cea mai cunoscuta si studiata asociata cu fibromialgia este scaderea serotoninei. Multe studii au legat serotonina, un neurotransmitator cu somnul, perceptia durerii, cefalea si modificarile emotionale. Nivelul scazut de serotonina din creier este cauza nivelului scazut de trptofan din LCR.
Substanta P
Substanta P, un neuropeptid din LCR, este un neurotransmitator care este eliberat cind axonii sunt stimulati. Nivelul crescut de substanta P creste sensibilitatea nervoasa.
Disfunctia axului hipotalamic-pituitar-adrenal
Se crede ca aspectele neuroendocrine ale fibromialgiei sunt mediate de disfunctia acestui ax. Axa HPA este o componenta critica a adaptarii la stress. Intrun sistem functional normal, eliberarea de CRH stimuleaza glanda pituitara abn==nterioara sa elibereze ACTH. ACTH stimuleaza cortexul adrenal pentru a produce glucocorticoizi, mediatori puternici ai raspunsului de adaptare la stress.
Cauze si factori de risc
Dezvoltarea fibromialgiei implica elemente de vulnerabilitate: sexul feminin, genetica, abuz sau alte experiente traumatizante in copilarie cind creierul inca se dezvolta si stress sau distress persistent. Predictorii progresiei durerii acute la durere cronica sunt nivel ridicat al anxietatii si distressului, remiterea lenta a durerii si istoric de trauma.
Sexul feminin.
Efectele mediate de sex sunt importante in fibromialgie si in durere in general. Sistemele centrale de modulare a durerii la femei sunt influentate de alternanta fazica hormonala a hormonilor reproducatori.
Somnul.
Toti pacientii cu fibromialgie dorm prost.
Trauma si distrucita tisulara.
Trauma este un declansator al fibromialgiei.
Depresia si anxietatea.
Comorbiditatile psihiatrice sunt comune la pacientii cu fibromialgie, incluzind afectiunile bipolare, depresiile majore, anxietatea generalizata, afectiunile obsesiv-compulsive, panica, fobiile sociale, tulburarile alimentatiei si consumul de substante halucinogene.
Alti factori predispozanti pentru fibromialgie cuprind:
-experientele psihosociale negative, abuzulrile in copilarie
-lipsa suportului familial
-lipsa satisfactiei la locul de munca
-frica de durere, ace, injectii, interventii chirurgicale
-instabilitatea emotionala, hipervigilenta.
Tratament
Boala nu are tratament curativ. Se indica evitarea factorilor stresanti. Durerea nociceptiva profunda poate raspunde la analgezice, terapie psihologica, strategii de relaxare, exercitii aerobice. Caldura, masajul si alte tratamente sunt utile. Durerea difuza si regionala este ameliorata de strategii precum sauna, baile calde si dusurile, noroiul cald si masajul. Dispozitivele de autostimulare electrica usoara in zonele dureroase prezinta beneficii.
Terapia farmacologica.
In terapia fibromialgiei se combina regimurile terapeutice farmacologice cu cele nonfarmacologice, in special tehnicile de relaxare, exercitiile aerobice, psihoterapia. Se va trata depresia comorbida. Se folosesc opioizii, anxioliticele, hipnoticele si relaxantele musculoscheletice. Antidepresivele triciclice au un beneficiu dovedit. Unele anticonvulsivante si antidepresive scad sensibilitatea la durere. Corticosteroizii si antiinflamatoriile nesteroidiene sunt utile doar in controlul proceselor inflamatorii coexistente. Terapiile pentru ameliorarea somnului aduc beneficii si o stare de bine pacientului. Capsaicina, substanta extrasa din ardeii iuti, aplicata topic si urmata de masaj amelioreaza durerea locala. Modulatorul selectiv al receptorului de estrogen-raloxifen este eficient in ameliorarea durerii, oboselii la femeile in postmenopauza cu fibromialgie. Modafinil, aprobat pentru narcolepsie si tulburari ale somnului amelioreaza oboseala si tulburarile cognitive. Agonistul dopaminic pramipexole aprobat pentru sindromul picioarelor nelinistite reprezinta o noua optiune pentru fibromialgie. Beta-adrenergicele, pinodol si propanolol administrate in doze mici inainte de culcare amelioreaza durerea si agitatia.
Terapia injectionala.
Injectiile cu infiltrare si inteparea cu ace in punctele dureroase specifice reprezinta o tehnica importanta pentru mioliza a declansarii durerii. Aceasta intrerupere conudce la reducerea durerii, cresterea tolerantei la exercitii si a circulatiei. Se injecteaza lidocaina 1% sau procaina 0. 5%. lidocaina este preferata deoarece are reactii alergice mai putine, un debut rapid al actiunii si potenta ridicata. Se folosesc solutii saline pentru pacientii alergici la anestezicele locale.
Terapia pentru somn.
Un medicament eficient pentru a ameliora tulburarile somnului este zolpidem. Antidepresantele sunt in general folosite datorita efectelor lor asupra serotoninei. Antidepresivele triciclice sunt cele mai potente. Standardul este amitriptilina, dar multi pacienti nu tolereaza medicamentul. Daca pacientul are si sindromul picioarelor nelinistite se indica clonazepam. Tiagabina creste eficienta somnului, gabapentina ajuta la mentinerea somnului.
Dieta.
Pacientii cu fibromialgie produc o cantitate mai mare de radicali oxidanti liberi si toxine metabolice fata de cei sanatosi. Se indica cresterea aportului alimentar sau suplimentarea vitaminei, C, A, C, zincului si seleniului. Dieta vegetariana amelioreaza unele simptome. Cei mai multi pacienti cu fibromialgie consuma cantitati mari de carbohidrati care contribuie la agravarea simptomelor. Se recomanda eliminarea din alimentatie a zaharurilor rafinate, alcoolului, cafeinei, fumatului, produselor chimicalizate, fainoaselor, aspartamului si glutamatului monosodic. Pentru un somn linistit se recomanda:
-un orar prestabilit al orelor de somn noaptea
-evitarea perioadelor de somn din timpul zilei
-evitarea alimentelor condimentate, dulci, a bauturilor inainte de culcare
-efectuarea regulata de exercitii ziua, dar nu inainte de culcare
-evitarea vizionarii programelor TV, cititului cartilor noaptea in pat
-pastrarea camerei linistita, intunecata si racoroasa
-efectuarea unei bai calde inainte de culcare.
Prognostic.
Fibromialgia este o boala cronica cu recaderi. Se raporteaza pina la 10 vizite pe an a pacientilor la medic datorita durerii. Oboseala si durerea cronica in fibromialgie creste riscul de sindrom metabolic. Aproximativ o treime dintre pacientii cu fibromialgie raporteaza modificarea serviciului. Unii scurteaza ziua de lucru sau isi schimba serviciul cu unul mai putin stressant sau cu mai putina responsabilitate. Pacientii raporteaza imposibilitatea de a atinge un nivel educational superior sau al carierei. Desi reversibila alodinia si hiperalgezia la pacientii cu fibromialgie poate fi suparatoare.
Fibromialgia nu este amenintatoare de viata, deformanta sau o boala progresiva. Simptomele fibromialgiei sunt variabile. Fara un diagnostic corect si tratament pacientul poate avea iluzia progresarii bolii. Aceasta este mediata de deprivarea de somn.
Caracteristicele pacientilor cu prognostic rezervat cuprind:
-nivel ridicat al distressului, fibromialgie de lunga durata
-boala psihiatrica majora sau depresie severa si anxietate ca nu raspunde la tratament
-evitarea activitatii fizice, afectare functionala markata, dependenta de opioide si alcool.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!