Anunturi online!
12 iulie 2011

Efectul unei bauturi cola asupra organismului

Consumul unui pahar de Cola produce jocuri ale glicemiei, tulburari ale metabolismului energetic și mineral, accelerarea ritmului inimii și creșterea tensiunii arteriale. Problemele majore ale bauturilor racoritoare carbogazoase cafeinizate apar nu dupa un consum ocazional, ci dupa consumul zilnic pentru perioade lungi de timp. Iata care sunt principalele efecte nocive ale consumului indelungat de Cola:
- ingrașare: conform studiului NHS (Nurse’s Health Study) consumul unei doze de bautura racoritoare timp de 4 ani a condus la un surplus ponderal mediu de 4.5 kg
- creșterea riscului de diabet: tot studiul NHS a aratat ca femeile care au declarat un consum de cel puțin o bautura cu indulcitor au avut un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Colorantul caramel din compoziția Cola este asociat cu insulino-rezistența.
- creșterea riscului de boli cardiovasculare: conform unui studiu aparut in 2007 in publicația Circulation, subiecții care au baut cate un suc in fiecare zi timp de 4 ani au avut o probabilitate cu 25% mai mare de hiperglicemie și cu 32% mai mare de a avea valori scazute ale HDL-C ("colesterolul bun"); același studiu a aratat ca efectul nociv asupra sanatații se menține și in cazul sucurilor dietetice (fara zahar). Studiul NHS a demonstrat o creștere a riscului de infarct miocardic sau deces de cauza cardiaca cu 40% șa femeile care consumau mai mult de 2 bauturi indulcite pe zi.
- pierderea de calciu prin urina: un studiu aparut in American Journal of Clinical Nutrition arata ca bauturile cafeinate produc calciurie, favorizand demineralizarea osoasa (osteoporoza) și litiaza renala (pietre la rinichi)
- distrugerea smalțului dinților, sub acțiunea racoritoarelor acidulate
- iritație a tractului digestiv: bauturile carbogazoase favorizeaza apariția gastritei, ulcerului gastroduodenal și a sindromului de intestin iritabil
- prezența de indulcitori artificiali – aspartam – in bauturile light (dietetice): poate produce cefalee, convulsii, tulburari neurologice, dureri abdominale, greața, varsaturi, cancer
- insomnii
- dependența   SURSA 02 Coca-Cola este o bautura racoritoare, comercializata in peste 200 de tari. Este produsa de The Coca-Cola Company in Atlanta, Georgia, S.U.A. si este denumita simplu, Coke (o marca a The Coca-Cola Company in Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (in Europa si America) sub denumirea de cola. Gandita ca un tratament in domeniul medicinei, a fost inventata la sfarsitul secolului XIX. Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. In prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume. Publicitatea masiva, gustul inconfundabil si imaginea pozitiva asociata acestei bauturi o face cea mai vanduta din lume. Unele persoane ajung sa inlocuiasca cantitatea de apa din necesarul zilnic cu aceeasi cantitate de cola. Am intalnit persoane care mi-au marturisit ca sunt atat de dependente de aceasta bautura, incat apa le creeaza dezgust. In spoturile publicitare ni se sugereaza ca orice masa e mult mai savuroasa alaturi de un pahar de cola, iar tinerii sunt cei care cad cel mai adesea prada strategiilor de marketing. Una dintre cauzele obezitatii este consumul exagerat de bauturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor bauturi asupra sanatatii nu se limiteaza doar la asta. Consecintele sunt numeroase, iar oamenii de stiinta au inceput sa publice studii care sa ni le prezinte cat mai bine, cu toate ca interesele economice ii obliga pe unii sa pastreze tacerea.
Scriitoarea americanca Wade Meredith a publicat de curand un articol in care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei bauturi cola in timp de o ora de la consum.
Cam aceste lucruri se petrec in organismul nostru dupa ce savuram o cola...
In primele 10 minute
Echivalentul a zece lingurite de zahar sunt introduse in sistemul digestiv. Aceasta cantitate acopera 100% din doza zilnica recomandata. In mod normal unele persoane ar putea avea o senzatie de greata, insa acidul fosforic continut de bautura face ca aceasta sa nu apara.
Dupa 20 de minute
Toata cantitatea de zahar ajunge in sange, fortand pancreasul sa elibereze o cantitate mare de insulina. Din cauza ca nivelul glucozei din sange este ridicat, ficatul este obligat sa transforme surplusul in depozit de grasime.
Dupa 40 de minute
Absorbtia cofeinei este completa. Pupilele se dilata, excitabilitatea neuronala creste la fel ca si tensiunea arteriala, iar ficatul elibereaza si mai mult zahar in fluxul sanguin.
Dupa 45 de minute
In organism creste productia dopaminei, o substanta care actioneaza la nivel neuronal, stimuland centri ai placerii. Efectele acestei substante sunt similare cu cele ale heroinei si prin acest lucru se poate explica dependenta de a bea cola.
Dupa 60 de minute
-Acidul fosforic ajuns in intestinul subtire se leaga de calciu, magneziu si zinc, formand compusi insolubili care impiedica absorbtia acestora. Situatia este agravata de dozele mari de zahar si de indulcitorii artificiali care cresc excretia urinara de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor si dintilor a caror densitate scade.
-Si proprietatile diuretice ale cofeinei au un rol important in eliminarea calciului din organism, a unor electroliti si a apei.
-Pentru ca glucoza din sange creste si scade foarte brusc, se instaleaza o stare neplacuta de irascibilitate si uneori lentoare.
-Avand in vedere ca apa din continutul bauturii se elimina foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nula.
Acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginati-va ce inseamna consumul cola zi de zi, saptamana dupa saptamana! De aceea o idee foarte buna este aceea de a redescoperi sucurile naturale proaspete, ceaiurile neindulcite sau chiar apa.
Ingredientele unei bauturi cola:
1.Apa carbonatata
2. Sirop de porumb
3. Caramel –colorant si aromatizant de culoare bruna obtinut prin incalzirea zaharului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac si sulf, pentru a-i intensifica culoarea.
4. Acid fosforic - un produs incolor, inodor produs din piatra de fosfat (nu un produs alimentar) . (Poate duce la pierderea calciului din oase si a eroziunea dintilor. Poate provoca osteoporoza. Este asociat cu afectiunile renale si aparitia pietrelor la rinichi.)
5. Arome naturale- substante care nu sunt obtinute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale.
6. Cafeina- compus amar, de culoare alba, cristalin, stimulent psihoactiv.   SURSA 03 Termenul de bautura racoritoare (popular "suc") se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din concentrati, desi in sens larg desemneaza orice bautura care nu contine alcool (exista si cateva exceptii, cum ar fi ceaiul, ciocolata calda, laptele, cocktailul etc.). Cele mai populare sortimente de bauturi racoritoare sunt cola, apa minerala, limonada. Una dintre cele mai consumate bauturi racoritoare la scara mondiala este Coca-Cola, o bautura racoritoare produsa de The Coca-Cola Company, facuta din frunze de coca decocainizate. Efectele pe care bauturile racoritoare (in special Coca Cola) le pot avea asupra organismului uman pot fi observate cu usurinta prin introducerea unui dinte sau a unei bucati de carne intr-un vas cu Coca Cola. Rezultate obtinute pot fi: modificarea culorii dintelui, respectiv a carnii si deteriorarea dintelui. În ultimii ani, bauturile, asa zis “dietetice", incep sa devina tot mai populare. Ele pot rezolva problema zaharului, dar pot da nastere altor motive de ingrijorare. Aditivii folositi pentru a da culoare, aroma sau pentru a indulcii ori conserva aceste bauturi au adeseori si un efect iritant asupra mucoasei stomacului. Unele dintre ele sunt chimice si atunci organismul trebuie sa le detoxifice si apoi sa le elimine.
I. Bautura racoritoare
Termenul de bautura racoritoare (popular "suc") se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din concentrati, desi in sens larg desemneaza orice bautura care nu contine alcool (desi exista si cateva exceptii, cum ar fi ceaiul, ciocolata calda, laptele, cocktailul etc.). Cele mai populare sortimente de bauturi racoritoare sunt cola, apa minerala, limonada.
De ce consumam bauturi racoritoare?
Bauturile racoritoare (nealcoolice) sunt lichide care se consuma pentru a combate senzatia de caldura si, in special, pentru hidratarea organismului, ele fiind prezente in viata de zi cu zi a tuturor persoanelor. Unele bauturi, de exemplu cele energizante, cresc rezistenta psihica, viteza de reactie, puterea de concentrare si stimuleaza metabolismul. Bauturile racoritoare sunt produse la care principalul component il reprezinta apa, care pentru a fi mai agreabila si racoritoare se amesteca cu substante ce-i imprima gust si aroma placuta, culoare frumoasa si cel mai adesea sunt impregnate cu dioxid de carbon. În ultimul timp in industrie s-a trecut la introducerea in bauturi a unor substante necesare pentru om si anume: vitamine, fier, lecitina, miere de albina, cofeina, fosfor, sodiu, potasiu. Avand in vedere ca omul pierde in mod continuu apa prin procesele fiziologice doi - trei litri pe zi (de exemplu cu fiecare expiratie se pierde apa sub forma de vapori, intr-o zi acumulandu-se aproximativ doua pahare) aceasta pierdere se completeaza prin alimentatie, consumarea a cel putin sase pahare de apa zilnic si foarte adesea cu ajutorul bauturilor: ape minerale, sucuri naturale, nectare, sifon etc. Cele mai “importante" bauturi racoritoare din Romania si care au un mare impact asupra oamenilor sunt: Coca-Cola, Sprite, Pepsi, Fanta, Frutti Fresh etc.
II. Coca-Cola
Coca-Cola este o bautura racoritoare produsa de The Coca-Cola Company, facuta din frunze de coca decofeinizate. Numele provine de la doua ingrediente: frunzele de coca si boabele de cola. Aroma distinctiva de "cola" provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În prezent, Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare din lume. Coca-Cola este un tip de racoritoare carbogazoasa vanduta in magazine, restaurante si masini automate in mai mult de 200 de tari. Aceasta este produsa de The Coca-Cola Company si este adesea mentionata pur si simplu Coke. Initial conceputa ca un medicament brevetat, atunci cand a fost inventata la sfarsitul secolului 19 de catre John Pemberton, Coca-Cola a fost cumparata de catre omul de afaceri Asa Griggs Candler, ale carui tactici de comercializare au condus Coke la dominatia pietei bauturilor racoritoare in secolul al 20-lea. Coca-Cola are un nivel al pH-ului de 3-4, foarte acid. Acest fapt este datorat, in mare parte, acidului fosforic (H3PO4), care este de asemenea responsabil pentru producerea dependentei. S-au facut insa si cateva experimente: spre exemplu punerea unui dinte in Coca-Cola, in suc de portocale si in alte lichide. Dupa cateva saptamani, s-a constatat ca s-a dizolvat partial in bautura, aceasta ducand la concluzii despre ce efect ar avea asupra intestinelor sensibile ale corpului. Compania a raspuns acuzatiilor prin faptul ca atunci cand se bea, dintii nu sunt decat putin timp expusi acidului din lichid, iar saliva contine neutralizatori pentru acei acizi. Un zvon a afirmat ca daca e consumat in exces, Coca-Cola poate duce chiar la moarte: nivelul ridicat al dioxidului de carbon din corp ar bloca calea oxigenului, astfel ducand la incetarea activitatii plamanilor, deci moarte, dar compania a negat aceste afirmatii.
Cofeina
În om, cofeina este un stimulent al sistemului nervos central (SNC) care are ca efect temporar somnolenta si restabilirea vigilentei. Bauturile care contin cofeina cum ar fi cafea, ceai, bauturi racoritoare si bauturi energice se bucura de o mare popularitate. Cofeina din lume este cel mai des consumat ca substanta psihoactiva, dar spre deosebire de multe alte substante psihoactive este legala si nereglementata, in aproape toate jurisdictiile. În America de Nord, 90% dintre adulti consuma cofeina pe zi, in timp ce mai mult de jumatate din toti adultii americani consuma circa 300 de miligrame (mg) de co-feina in fiecare zi. Cofeina este o componenta naturala ce se gaseste in ciocolata, cafea si ceai, si este folosita ca un plus de energie. Este important de stiut faptul ca aceasta substanta creeaza dependenta la fel ca drogurile. Printre multiplele actiuni, cofeina functioneaza utilizand aceleasi mecanisme ca amfetamina, cocaina, heroina, stimuland creierul. Cofeina se produce in mod natural din multe plante, inclusiv boabe de cafea, ceai frunze si boabe de cacao, deci este gasita intr-o gama larga de produse alimentare. Ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca cofeinei i se adauga aditivi artificiali, ca la multe altele, inclusiv o varietate de bauturi ca Cola. Coca-Cola a fost facuta cu kola extrasa din nuci, care contine cofeina fiind cea in cea mai mare parte responsabila pentru aroma.  Acum, Cola este facuta cu arome artificiale si cofeina din alta surse. Energia este o noua tendinta in bauturile cofeinizate. Cafeina poate fi, de asemenea, gasita in mai multe pastile pentru scaderea in greutate.
Utilizarile bauturii Coca-Cola
- in multe state ale Statelor Unite ale Americii politistii cara doua galoane de Coca-Cola intr-un camion ca sa curete sangele de pe drumuri in urma accidentelor.
- daca puneti o friptura (o bucata de carne) intr-un bol cu Coca-Cola va disparea dupa doua zile.
- acidul citric din Coca-Cola face sa dispara toatele petele colorante de pe suprafetele sticloase si de pe portelanuri;
- ca sa scoateti rugina de pe aparaturile cromate ale autovehiculelor, frecati-le cu o bucata de folie de aluminiu mototolita si inmuiata in Coca-Cola;
- ca sa curatati contactele (polii) unei baterii auto de coroziuni varsati peste acestea o Coca-Cola;
- ca sa slabiti un surub ruginit (cu piulita) puneti deasupra lui o carpa inmuiata cu Coca-Cola pentru cateva minute. Petele de rugina, in general, se inlatura dintr-o singura miscare daca puneti peste acestea o carpa inmuiata cu Coca-Cola;
- de asemenea, Coca-Cola ajuta la eliminarea petelor si neclaritatilor de pe parbriz.
III. Fanta
Fanta isi are originile in Germania, atunci cand o interdictie de comercializare a fost introdus in aceea tara de catre aliati in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Compania Coca-Cola, prin urmare, nu a fost capabila sa importe siropul necesar pentru a produce Coca-Cola in Germania. Ca rezultat, chimistul dr. Schetelig a decis sa creeze un nou produs pentru piata germana, creat folosind numai ingrediente disponibile in Germania. The Coca-Cola Company a numit noul produs Fanta. Compozitia bauturii Fanta, pentru aceeasi aroma, variaza de la tara la tara. De exemplu, Fanta produsa in Europa are suc de portocale (in diferite procente). Versiunea australiana este de 5% suc de fructe, precum si in America de Sud, compozitia are 10% suc de portocale(Brazilia). Rezultatul acestor diferente este ca gustul de Fanta difera foarte mult de la tara la tara si poate explica de ce popularitatea variaza foarte mult in diferite tari.
Compozitia bauturii racoritoare Fanta in Romania:
Bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale. Ingrediente: apa, zahar, suc de portocale minimum 5%, dioxid de carbon, acidifiant acid citric, conservant sorbat de potasiu, arome naturale, stabilizatori E 414, E 412 si E 445, antioxidant acid ascorbic, coloranti beta-caroten si E 104.
Informatii nutritionale pentru 100ml:
Valoare energetica: 42 kcal, 178Kj
- Proteine: 0g
- Glucide: 10,3 g
- Lipide: 0g
- Fibre: 0g
- Sodiu: 0g
Concluzii
Generatia noastra a ajuns sa consume mai multe bauturi racoritoare decat bautura esentiala vietii: apa. Bauturile asa zis “dietetice" incep sa devina tot mai populare. Ele pot rezolva problema zaharului, dar pot da nastere altor motive de ingrijorare. Aditivii folositi pentru a da culoare, aroma sau pentru a indulcii ori conserva aceste bauturi au adeseori si un efect iritant asupra mucoasei stomacului. Unele dintre ele sunt chimice si atunci organismul trebuie sa le detoxifice si apoi sa le elimine.  Majoritatea bauturilor racoritoare, fie ca sunt dietetice sau nu, contin acid fosforic, o substanta chimica foarte puternica, folosita la gravarea sticlei. Consumul de fosfor este oricum prea ridicat in zilele noastre, organismul fiind silit sa elimine excesul pe care renala, prin combinarea acidului fosforic cu calciul. Avand in vedere temerile, de altfel indreptatite, pe care raspandirea osteoporozei le starneste, faptul ca fiecare bautura racoritoare pe care o consumam contine o cantitate de acid fosforic care prin eliminare ia cu el si putin calciu, poate constitui un risc prea mare pentru multi dintre noi.
Partea experimentala
1. Experimentul nr. 1
Scopul lucrarii: Experimentul are drept scop cunoasterea efectelor bauturii Coca Cola asupra organismului uman.
Materiale necesare: 1 dinte, 400 ml Coca-Cola, vas cu o capacitate de 500 ml
Mod de lucru: a) Se introduce intr-un vas de 500 ml o cantitate de 400 ml de Coca-Cola;
b) Se observa culoarea initiala a dintelui;
c) Se introduce un dinte in acel vas; dintele se pastreaza timp de doua  saptamani;
d) Regulat, se fac poze in vederea observarii efectelor.
2. Experimentul nr. 2
Scopul lucrarii: Experimentul are drept scop cunoasterea efectelor bauturii Coca Cola asupra organismului uman.
Materiale necesare : 75 g carne de vita, 600 ml Coca-Cola, vas cu o capacitate de 800 ml
Mod de lucru: a) Se introduce intr-un vas de 800 ml o cantitate de 600 ml Coca Cola
b) Se observa culoarea initiala a bucatii de carne
c) Se introduce o bucata de carne in acel vas; carnea se pastreaza timp de 5  zile
d) Se observa efectele bauturii Coca Cola asupra carnii
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2006 - 2017 Interactiuni.RO
Toate drepturile rezervate! Update Framework: Martie 2017
Anunturi noi, Stiri, Reduceri de pret, Jocuri pentru copii, Poze, Albume foto, Videoclipuri si Informatii utile
Update Framework: Februarie 2017

Motto - De peste 10 ani alaturi de tine
Website realizat in memoria scumpilor mei bunici, Petre si Elena
Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!