Anunturi online!

Duplicitatea ureterala

Ureterul este un tub lung de 20 de cm ce face legatura intre rinchi si vezica urinara. Din fiecare rinichi pleaca catre vezica cate un ureter. In duplicitatea ureterala dintr-un rinichi pornesc doua uretere.
Care este cauza duplicitatii ureterale? Duplicitatea ureterala apare inca de la nastere si este una din cele mai frecvente malformatii congenitale ale tractului urinar. Boala este mai frecventa la femei si in 20% din cazuri apare la ambii rinichi. Aceasta afectiune se transmite genetic, de la parinti la copii. Fatul se dezvolta anormal inca din primele luni de sarcina iar simptomele pot fi absente multa vreme dupa nastere. Care sunt simptomele duplicitatii ureterale?
Duplicitatea ureterala poate fi incompleta, in Y, cand ureterul se ramifica la un anumit nivel. In acest caz un segment din ureter poate fi obstruat sau dilatat. Cand duplicitatea este completa, adica exista un ureter in plus, urina din vezica se poate intoarce in ureter (reflux ureterovezical). Se produce stagnarea urinii ce favorizeaza aparitia infectiilor. Cele mai frecvente simptome ale duplicitatii ureterale sunt cele legate de infectii. Acestea sunt persistente si recidivante.
Simptomele infectiilor urinare sunt:
- durere si arsura la urinare
- necesitatea urgenta de a urina frecvent dar eliminand o cantitate mica de urina
- urinari dese si reduse cantitativ
- durere desupra pubisului
- urina inchisa la culoare, tulbure, urat mirositoare
- frison si febra
La femei pot apare pierderi necontrolate de urina (incontinenta urinara) dar la barbati acest simptom este absent. Alte simptome sunt durerile lombare sau abdominale ce apar in complicatii ca: pielonefrita (infectie la nivelul rinichiului), ureterohidronefroza (dilatarea bazinetului) sau litiaza (pietre la rinichi sau in caile urinare).
Cum se pune diagnosticul de duplicitate ureterala?
Pentru diagnosticul acestei boli trebuie sa faci o serie de analize prin care sa se vizualizeze caile urinare.
Urografia intravenoasa este o tehnica prin care se introduce in vena o substanta de contrast ce va fi eliminata rapid prin rinichi. Se vor face mai multe radiografii pe care se observa cum trece substanta de contrast prin uretere. Astfel pe film pot apare unul sau doua uretere in plus si se poate preciza daca rinichiul functioneaza cum trebuie.
Cistoscopia este o explorare ce presupune introducerea unei mici camere video in vezica urinara. Prin aceasta metoda, in duplicitatea ureterala se pot observa 3 sau 4 orificii ureterale in loc de 2 cum este normal. Ecografia evidentiaza dilatarea bazinetului si atrofia tesutului renal dar se mai pot vedea si alte anomalii ale vezicii urinare.
Cum se trateaza duplicitatea ureterala?
Tratamentul in aceasta boala este indicat doar in cazurile in care apar manifestari clinice sau complicatii. Rezolvarea se face doar prin interventie chirurgicala, modalitatile terapeutice utilizate fiind: pieloureterostomia, ureteroureterostomia, reimplantarea uretero-vezicala. Cand functia renala este scazuta se face heminefrectomie sau nefroureterectomie, adica se scoate fie o parte dintr-un rinichi fie intreg rinichiul si ureterul.   SURSA 02 Duplicitatea ureterala este o anomalie destul de frecventa a tractului urinar fiind bilaterala intr-o cincime din cazuri. Exista doua forme una completa si alta incompleta. Forma incompleta de duplicitate (in "Y") este cauzata de ramificarea mugurelui ureteral inainte de atingerea blastemului metanefric. Modificarile patologice sunt rare si pot consta in aparitia asa -numitului reflux uretero-ureteral datorita modificarii peristaltice la nivelul punctului de unire. In forma completa se formeaza doua uretere complet separate. Ureterul care dreneaza polul superior poate fi obstruat sau ectopic (mai ales la femei) iar cel care dreneaza polul inferior se poate deschide lateral, fapt ce determina reflux vezico- ureteral. Manifestarile clinice variaza de la asimptomatic (in majoritatea cazurilor) la semne de infectie, incontinenta urinara (doar la femei datorita deschiderii ectopice extraurinare a ureterului polului superior), dureri abdominale sau lombare. Malformatia este observata in majoritatea cazurilor urografic. Ultrasonografia (dilatatia sistemului colector) si cistoscopia (doua orificii ureterale) pot fi de ajutor in unele cazuri. Tratamentul constand in pieloureterostomie, ureteroureterostomie sau reimplantarea uretero-vezicala este necesar doar in cazurile cu simptomatologie bogata sau cu aparitia complicatiilor (reflux, infectii recidivante, etc).
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!