Anunturi online!
11 iulie 2011

Dieta pentru boala reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian nu se vindeca, dar simptomele sale pot fi atenuate prin diferite metode. Adoptarea unui regim si modificarea comportamentului alimentar dau in general rezultate bune. Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt de asemenea eficiente. Antiacidele, de exemplu, au rolul de a reduce arsurile de stomac ocazionale. Totusi, utilizarea frecventa si pe termen lung de antiacide poate provoca efecte secundare, precum diareea si dereglarea absorbtiei de calciu si magneziu. De aceea, se recomanda consultarea medicului, care va prescrie un tratament adecvat. Medicamentele prescrise actioneaza fie asupra nivelului aciditatii gastrice, fie a presiunii sfincterului esofagian inferior. Luate in mod regulat, aceste medicamente contribuie la reducerea simptomelor in majoritatea cazurilor. Alaturi de tratamentul medicamentos, persoanele care sufera de pirozis (arsuri de la stomac) sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa respecte unele masuri igieno-dietetice. Ei trebuie sa evite mesele abundente, luand mai multe pranzuri reduse cantitativ si sa manance incet, mestecand bine alimentele. Luarea mesei cu 2-3 ore inainte de culcare nu este recomandata, deoarece poate favoriza regurgitatia acida in timpul noptii. Din acelasi motiv, bolnavii sunt sfatuiti sa nu stea intinsi la mai putin de o ora dupa masa. O conditie esentiala in regimul pentru refluxul gastro-esofagian este renuntarea la fumat. De asemenea, alcoolul, bauturile carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere, sampanie), precum si cele prea calde sau prea reci nu sunt indicate.
Alimente recomandate in boala de reflux gastro-esofagian
Unele alimente au proprietatea de a creste presiunea sfincterului esofagian inferior. Acestea sunt alimentele bogate in proteine – carnea si pestele slab, laptele si produsele lactate degresate sau semi-degresate. Persoanele care sufera de pirozis sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie deci sa includa aceste alimente in regimul lor zilnic. Carnea fara grasime – de vita, porc, sau pasare -pui sau curcan (fara piele), majoritatea tipurilor de peste proaspat sau congelat, sardelele sau conservele de peste in apa, branzeturile fara grasime (branza de vaci proaspata) si iaurturile care contin mai putin de 2% grasime – toate aceste produse sunt permise in regimul alimentar pentru boala de reflux gastro-esofagian.
Alimente nerecomandate in boala de reflux gastro-esofagian
Majoritatea alimentelor bogate in grasimi scad presiunea sfincterului esofagian si pot cauza regurgitatia acida. In plus, ele incetinesc digestia, favorizand acumularea sucurilor gastrice in stomac. Prin urmare, trebuie evitate prajelile, mezelurile, lactatele cu muta grasime, sosurile si carnea grasa. Ciocolata contine mai multe substante care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian: materii grase dar si derivati metilati ai xantinei, care se gasesc si in cafea, ceai si unele bauturi carbogazoase (Coca Cola).
Menta contine acizi volatili si are acelasi efect de relaxare a sfincterului cardia. Din acest motiv se recomanda evitarea consumului de ceaiuri, bauturi, dulciuri, sosuri care contin menta. Ceapa este recunoscuta pentru efectul sau de relaxare a sfincterului cardia, dar se crede ca ar avea si un efect direct in iritatia esofagului. Ceapa prajita, care contine in plus materii grase, provoaca arsuri de stomac, dar se pare ca afecteaza cu precadere persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian.
Stimuland producerea de sucuri gastrice, ingerarea unor alimente are drept rezultat producerea unor arsuri mai dureroase in cazul unei regurgitatii acide. Cafeaua, cola, berea, alcoolul si laptele – toate acestea trebuie evitate de catre persoanele care sufera de pirozis. Atunci cand esofagul este deja iritat din cauza refluxului gastro-esofagian, unele alimente pot cauza arsuri imediat ce sunt ingerate: condimentele, alcoolul, rosiile, portocalele, lamaile, grapefruit si sucurile din aceste fructe.   SURSA 02  Legatura intre gat si stomac se face prin esofag, iar partea inferioara a esofagului prezinta un muschi specializat (numit sfincterul esofagului) care de obicei este inchis. Rolul acestui muschi specializat este sa se deschida doar pentru a permite intrarea alimentelor si lichidelor in stomac si sa previna, revarsarea acidului din stomac in esofag (refluxul gastro-esofagian). In mod normal sfincterul esofagian inferior se deschide doar pentru cateva secunde in momentul cand permite intrarea mancarii in stomac. Cand acest muschi specializat slabeste, muschiul se relaxeaza in momente nepotrivite si ramane deschis cateva secunde, permitand revarsarea in esofag a acidului gastric.
Atunci cand acidul gastric se revarsa in esofag, puteti acuza urmatoarele simptome:
* senzatie de arsura;
* gust amar in gura;
* chiar discomfort la nivelul pieptului (senzatie de arsura) daca acidul gastric se revarsa in aparatul respirator.
Alimentatia se incadreaza printre factorii responsabili pentru slabirea sfincterului esofagian inferior. Este deci imperativ sa urmati un regim alimentar sau o dieta menita sa reduca refluxul gastro-esofagian. O astfel de dieta va permite consumul din aproape toate grupele de alimente, dar in anumite limite. Puteti de exemplu consuma cereale, legume, fructe, lactate si carne. Se recomanda consumul urmatoarelor:
* Lapte degresat cu 1% sau 2% grasime sau iaurt fara grasimi.
* Toate legumele in afara de rosii.
* Toate fructele mai putin citricele.
* Produse de panificatie cu putine-grasimi.
* Carne macra, carne de pasare, peste si curcan. Sa se evite consumul de carnati, sunca, carne grasa, piele de pui.
* Ulei in cantitati foarte mici sau deloc.
* Dulciuri fara grasimi (cu mai putin de 3g grasime pe portie). Sa se evite in special consumul de ciocolata.
* Bauturi decafeinizate, ceai de plante (nu menta), sucuri (dar nu de citrice), apa.
* Supe fara grasimi sau cu grasimi putine.
Se recomanda consumul in moderatie a urmatoarelor alimente deoarece irita sfincterul esofagian inferior:
* Citricile si sucurile de fructe (grapefruit, portocale, ananas, rosii);
* Cafea (normala sau decafeinizata);
* Ceai;
* Bauturi bogate in cafeina;
* Alimente picante pot agrava in unele cazuri simptomele refluxului gastro-esofagian.
Se recomanda sa nu consumati urmatoarele alimente daca suferiti de boala de reflux gastro-esofagian:
* Mancaruri grase sau prajite;
* Menta;
* Lapte integral;
* Uleiuri;
* Ciocolata;
* Supe sau mancaruri cu smantana;
* Majoritatea mancarurilor grase.
Trebuie sa stiti ca slabirea sfincterului esofagian inferior care previne revarsarea acidului gastric in esofag se poate datora si unor factori care nu au legatura cu alimentatia, precum:
* Nu mai consumati tutun (orice forma) deoarece nicotina slabeste muschiul esofagian inferior.
* Evitati sa mestecati guma si sa consumati bomboane tari. Cand consumati aceste alimente inghititi mult aer, care duce la eructie si reflux gastro-esofagian.
* Nu va intindeti imediat dupa masa. Evitati gustarile tarzii.
* Evitati sa va aplecati imediat dupa masa. Nu purtati haine stramte.
* Este de preferat sa mancati putin de mai multe ori decat o data si mult.
* Daca sunteti supraponderal, dati jos kilogramele in plus. Obezitatea inrautateste refluxul gastro-esofagian.
* Nu dormiti intins, ci cu capul putin mai ridicat pe perna.
* Printre factorii ce cresc riscul de a dezvolta boala de reflux gastro-esofagian se regasesc si hernia hiatala, varsta inaintata, sclerodermia, si sarcina.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2006 - 2017 Interactiuni.RO
Toate drepturile rezervate! Update Framework: Martie 2017
Anunturi noi, Stiri, Reduceri de pret, Jocuri pentru copii, Poze, Albume foto, Videoclipuri si Informatii utile
Update Framework: Februarie 2017

Motto - De peste 10 ani alaturi de tine
Website realizat in memoria scumpilor mei bunici, Petre si Elena
Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!