Anunturi online!

Degete hipocratice - hipocratism

Degetele hipocratice au fost descrise pentru prima data de Hipocrate la pacientii cu empiem (infectii in diverse cavitati ale organismului), de aici provenind si denumirea de hipocratism sau degete hipocratice. Aceasta afectiune este caracterizata prin forma de bulb a pulpei ultimei falange, ceea ce determina pierderea unghiului normal dintre unghie si patul unghial. Degetele hipocratice pot aparea fara ca persoana in cauza sa prezinte o boala de fond, dar, in acelasi timp, pot fi asociate cu alte afectiuni. Printre acestea se numara afectiunile cardiovasculare si pulmonare, dar si cele neoplazice, hepatobiliare, infectioase, endocrine si gastrointestinale.
Hipocratismul – Tipuri
În functie de modul de aparitie, hipocratismul poate fi primar sau ereditar si secundar. De asemenea, hipocratismul poate afecta mai multe degete, in acest caz purtand denumirea de hipocratism simetric bilateral, sau poate afecta un singur deget, denumirea fiind hipocratism unilateral. În general, degetele hipocratice se intalnesc mai frecvent la barbati decat la femei. Pentru toate aceste tipuri de hipocratism nu exista un tratament specific. Cu toate acestea, afectiunea poate fi diminuata prin tratarea afectiunii de fond, daca hipocratismul a aparut din aceasta cauza.
Hipocratismul - Cauze si factori de risc
Hipocratismul poate fi cauzat de diverse afectiuni, printre care cancerul pulmonar, fibroza chistica, fibroza pulmonara idiopatica, pneumonia lipoid, empiem, sarcom de artera pulmonara, metastaze pulmonare si alveolita fibrozanta criptogenica. De asemenea, alte cauze ale aparitiei hipocratismului sunt afectiunile cardiace, bolile gastrointestinale, ulcerul peptic esofagian, bolile de piele, neoplasme, acromegalia si chiar sarcina.
Hipocratismul – Simptome
Hipocratismul degetelor este un semn clinic, care poate prezenta un grad de mortalitate doar in cazul in care afectiunea este asociata cu alte patologii de fond. În multe dintre cazuri, hipocratismul se dezvolta intr-o maniera aproape insesizabila si poate afecta mai multe degete sau doar unul singur. De obicei, hipocratismul nu este o afectiune dureroasa, insa pot exista exceptii, pacientul prezentand durere la nivelul degetului afectat.
Hipocratismul - Diagnostic
Hipocratismul poate fi diagnosticat prin diverse metode. Astfel, se poate apela la radiologie pentru a observa eventuale modificari la nivelul osului sau la nivelul tesutului conjunctiv, dar si la termografie in vederea identificarii cresterii fluxului de sange secundara vasodilatatiei in portiunea distala a degetelor. Totodata se poate realiza si o tomografie cu emisie de pozitroni in vederea observarii cresterii metabolismului glucozei in degetele hipocratice. De altfel sunt recomandate un examen histologic si diagnosticul diferential.
  SURSA 02 Hipocrate a descris pentru prima data degetele in sticla de ceas la pacientii cu empiem. De atunci degetele hipocratice au fost asociate cu numeroase afectiuni pulmonare, cardiovasculare, neoplazice, infectioase, hepatobiliare, mediastinale, endocrine si gastrointestinale. Degetele hipocratice mai pot apare si fara o boala de fond, ca o forma idiopatica sau prin model mendelian dominant. Degetele in sticla de ceas sau clubbing reprezinta termeni descriptivi clinic referindu-se la forma de bulb a pulpei ultimei falange cu pierderea secundara a unghiului normal dintre unghie si patul unghial. Hipocratismul este clasificat in primar (idiopatic, ereditar) si secundar. Poate fi simetric bilateral sau unilateral afectind un singur deget. Consideratiile anatomice cum este masurarea unghiului Lovibond sau mai recentul index al curbei unghiei, pot fi identificate printro examinare fizica simpla si ajuta la supravegherea hipocratismului. Hipocratismul este o caracteristica a pahidermoperiostozei, o genodermatoza rara caracterizata prin pahidermie, hipocratism, periostoza, afectind mai ales barbatii. Nu exista un tratament specific pentru hipocratism. Tratarea afectiunii de fond poate diminua hipocratismul. O data ce s-au instalat modificarile tisulare cronice, incluzind cresterea colagenului depozitat reversibilitatea este improbabila. Tratamentul pentru durere este simptomatic.
Patogenie
Mecanismul patogenic specific al hipocratismului ramine necunoscut. Alterarea in dimensiune si configuratie a degetelor rezulta prin modificarile patului unghial, incepind cu cresterea edemului interstitial precoce in proces. Pe masura ce hipocratismul progreseaza volumul portiunii terminale a degetului poate creste datorita excesului de tesut conjunctiv vascular si modificarilor in calitatea acestuia. Numeroase studii au aratat cresterea fluxului de singe in portiunea deformata a degetului. Cauza vasodilatatiei crescute este necunoscuta. Evidentele care favorizeaza prezenta unui vasodilatator circulant deriva din asocierea hipocratismului cu bolile cardiac cianotice. Dupa ce chirurgical se diminueaza suntul hipocratismul se amelioreaza. S-a propus si un mechanism neural, in particular a sistemului vagal. O incidenta crescuta a hipocratismului a fost asociata cu patologia bolilor organelor inervate vagal. S-a raportat regresia hipocratismului dupa ce s-a efectuat vagotomia. Teoria neurala a scazut in popularitate datorita lipsei dovezilor in afectiunile neurologice si a prezentei hipocratismului in afectiunile organelor care nu sunt inervate vagal. Hipoxia a fost propusa ca o alternativa pentru a explica hipocratismul in bolile cardiace cianotice si cele pumonare. Cresterea hipoxiei poate active vasodilatatorii locali, cu cresterea secundara a fluxului de singe in portiunea distal a degetelor. Mostenirea genetica si predispozitia poate juca de asemeni un rol in hipocratism. Hipocratismul digital ereditar este observat in doua forme: idiopatica ereditara si asociata cu pahidermoperiostoza. Cele doua forme sunt considerate entitati diferite. Ambele demonstreaza un model autosomal dominant cu penetranta incompleta.
Cauze si factori de risc
Hipocratismul poate fi idiopatic sau secundar multor patologii de fond. Cauzele de hipocratism idiopatic sau primar includ pahidermoperiostoza, hipocratismul familial si osteoartropatia hipertrofica.
Cauzele de hipocratism secundar includ:
-boala pulmonara: cancerul pulmonary, fibroza chistica, boala pulmonara interstitial
-fibroza pulmonara idiopatica, sarcoidoza, pneumonia lipoid, empiemul, mezoteliomul pleural
-sarcom de artera pulmonara, alveolita fibrozanta criptogenica, metastazele pulmonare
-afectiunile cardiac: bolile cardiac congenital cianotice, endocardita bacteriana, sunturi dreapta-stinga
-boli gastrointestinal: colita ulcerative, boala Crohn, ciroza biliara primitive, ciroza hepatica
-leiomiomul esofagian, acalazia, ulcerul peptic esofagian
-boli de piele: pahidermoperiostoza, sindromul Bureau-Barriere-Thomas, sindromul Fischer
-keratodermia palmo-plantara, sindromul Volavsek
-neoplasme: cancer tiroidian, cancer de timus, boala Hodgkin, leukemia cronica diseminata mieloida
-acromegalia, acropatia tiroidiana, sarcina.
Semne si simptome
Hipocratismul degetelor este un semn clinic si nu reprezinta o cauza independent de mortalitate, totusi mortalitatea asociata cu patologiile de fond la acesti pacienti variaza larg. Dezvoltarea hipocratismului este insesizabila pentru multi pacienti, unii raporteaza tumefierea portiunii distal a degetelor, bilateral sau unilateral sau poate implica un singur deget. Desi hipocratismul este in mod specil nedureros, rar poate prezenta durere in degete. La palpare exista senzatia de tesut spongios a patului unghial. Cind se privesc degetele din profil unghiul dintre faldul periunghial si unghie este intre 160-180 de grade.
Diagnostic
Studii efectuate:
-modificarile radiologice observate include disolutie osoasa, formare de os, hipertrofia tesutului conjunctiv
-termografia arata cresterea fluxului de singe secundara vasodilatatiei in portiunea distal a degetelor
-tomografia cu emisie de pozitroni arata cresterea metabolismului glucozei in degetele hipocratice.
Examen histologic. Microscopic fibrele de collagen sunt separate de o distanta anormal de mare, determinind o matrice a patului unghial mai putin densa. Sunt observate fibroblaste primitive cu nuclei largi, citoplasma bazofilica. Periostul patului unghial este ingrosat cu penetratie vasculara ridicata. Fibrele de colagen sunt groase si dense.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: manifestari dermatologice ale bolilor cardiac, gastrointestinal, hematologice, pulmonare, pahidermoperiostoza, osteoartropatia hipertrofica.
Terapia medicala este dictata de afectiunea de fond. Nu exista complicatii directe ale hipocratismului cu exceptia aspectului cosmetic.   SURSA 03 Multe persoane, mai ales de sex feminin, se confrunta cu un defect fizic mai mult sau mai putin evident si anume: lungimea si forma nefireasca a degetului mare de la mana. In limbajul comun, acest deget poate fi numit deget bont, insa in limbajul medical este numit deget hipocratic, fiind subiectul afectiunii numite hipocratism. Aceasta denumire se datoreaza celui care a cercetat pentru prima data aceasta malformatie, Hipocrate. In linii mari, pentru cei mai putin cunoscatori, se poate spune ca aceasta malformatie este congenitala, deci se mosteneste, insa poate sa apara si datorita unor alti factori. Daca in copilarie, malformatia nu este vizibila, la maturitate este destul de evidenta. Se observa astfel ca degetele mari ale mainilor au ramas mult mai scurte decat celelalte, sau mult mai scurte decat unele normale, iar buricul degetului si unghia sunt late si putin inconvoiate.
Cum arata mai exact un astfel de deget?
In hipocratismul digital unghiile au un aspect bombat, iar tesuturile sunt hipertrofiate. Buricul degetului poate uneori sa doara, iar degetul ia forma unui bat de toba sau a unei spatule. Modificarea dimensiunii si formei degetelor incepe prin modificarea patului unghial. Pe masura ce hipocratismul progreseaza, partea terminala a degetului (buricul degetului impreuna cu unghia) pot creste datorita vascularizarii puternice si modificarilor calitatii acesteia.
Care sunt cauzele?
Aceasta deformare a extremitatilor degetelor de la maini si, uneori, de la picioare, a ramas pana acum un mister medical, a carui formare nu putea fi explicata nici pacientilor si nici medicilor sau studentilor. Stiinta si tehnologia avanseaza uimitor asa ca, misterul incepe sa fie deslusit! Un grup de cercetatori ai Universitatii din Leeds au emis o teorie conform careia hipocratismul se datoreaza unei mutatii la nivelul genei responsabile de degradarea PGE2 (prostaglandina E2). Prostaglandinele sunt compusi derivati enzimatic din acizii grasi esentiali si raspund de multe functii importante ale organismului, printre care si contractia sau relaxarea fibrelor musculare netede, vasoconstrictia, vasodilatatia si controlul presiunii sangvine. Acesti oameni de stiinta au adaugat ca, un prim pas in diagnosticarea hipocratismului ar putea fi testarea urinei, pentru a stabili nivelului PGE2. Rezultatele studiului subliniaza si faptul ca aspirina, administrata in prevenirea productiei de PGE2 dar si in alte afectiuni, ar putea atenua durerea asociata cu hipocratismul digital.
Hipocratismul - semnal de alarma?
Hipocrate a fost cel care a descris pentru prima data aceasta malformatie a degetelor, de unde si numele acestui fenomen. Astfel, inca din antichitate, degetele hipocratice au fost asociate unor afectiuni pulmonare, cardiovasculare, neoplazice, infectioase, hepatobiliare, mediastinale, endocrine si gastrointestinale.
Si vedetele au degete hipocratice!
Cu siguranta ai auzit de actritele Megan Fox si Leighton Meester. Prima s-a facut cunoscuta datorita aspectului fizic atragator, declaratiilor soc si aparitiei in seria "Transformers", in timp ce pe cea de-a doua o cunoasteti datorita rolului din serialul "Gossip Girl".
Aparent, cele doua nu au nimic in comun, insa surpriza! In ciuda aspectului lor perfect, amandoua sufera de "clubbed fingers", asa cum se numeste aceasta malformatie in engleza. Prima data de gol a fost Megan Fox. In cursul anului trecut, au aparut mai multe articole care isi doreau sa arate ca actrita nu este nici pe departe perfecta si ca farmecul ei este discutabil. Pentru a intari cele spuse, articolele contineau fotografii mai mult decat evidente ale defectului actritei si dovezi ca, in cadrul sedintelor foto, aceasta fie isi ascundea degetul, fie pozele erau taiate astfel incat degetul sa nu apara in cadru. Nu mereu, aceasta optiune a fost posibila, asa ca Megan a fost prinsa si cu degetul la vedere. Inca o dovada ca nimeni nu este perfect!
Defectul actritei Leighton Meester nu a fost atat de mediatizat, poate si pentru ca, in cazul ei, malformatia nu este atat de evidenta. Leighton a invatat sa traiasca cu defectul ei desi si ea a fost surprinsa de cateva ori pe covorul rosu tinandu-si degetele mari indoite astfel incat micul ei defect sa nu fie vizibil.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!