Anunturi online!

Crupul nu este o boala, ci un simptom

Folosirea diferitelor metode care ajuta la controlarea simptomelor de crup la copil pot face ca apelarea la serviciile medicale de la camera de garda sa nu mai fie necesara. Aceste metode se concentreaza pe  mentinerea permeabilitatii cailor aeriene ale copilului astfel incat ca acesta sa poata respira usor:
- calmarea si linistirea copilului: teama si panica pot inrautati simptomele
- parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca de cele mai multe ori simptomele par mai grave decat sunt in realitate
- utilizarea umidificatoarelor in incaperea copilului.
Ce este un episod de crup?
Crupul este o afectiune care determina inflamatia, umflarea si ingustarea orificiului corzilor vocale (laringele), traheea si bronhiile principale prin care aerul ajunge la plamani. Un copil care are  difterie (crup) la inceput poate avea simptomele unei infectii comune ale cailor respiratorii superioare (ICRS), ca de exemplu raceala. Primele simptome ale infectiilor de cai respiratorii superioare, cum ar  fi rinoree (scurgere de lichid provenind din fosele nazale sau din sinusuri) si congestia nazala de obicei dureaza 1 sau 2 zile. Simptomele crupului, ca de exemplu tusea latratoare, de obicei apar dupa 1-2  zile si dureaza aproximativ 2-5 zile.
De ce trebuie luata o atitudine terapeutica in atacul de crup?
Actionand in cazul unor atacuri de crup ale copilului, se poate preveni agravarea simptomelor care ar determina consultul medical de urgenta la camera de garda.
Prin ce metode se poate actiona intr-un episod de crup?
De obicei, atacul de crup poate fi tratat la domiciliu. Pentru a realiza acest lucru trebuie luate urmatoarele masuri:
- pastrarea calmului. Un episod de crup insotit de tuse severa si respiratie dificila poate cauza neliniste si spaima atat copilului cat si parintilor. Cu toate acestea, de obicei acest episod nu este atat  de sever pe cat pare. Pastrarea calmului parintilor ajuta la linistirea copilului si poate de asemenea preveni agravarea simptomelor
- utilizarea metodelor ce linistesc si calmeaza copilul. Daca copilul este suparat si nelinistit, simptomele de crup se pot agrava. De exemplu, plansul poate determina o respiratie mai dificila. Pentru a  asigura confortul copilului acesta poate fi tinut in brate sau leganat de catre parinte. Atentia copilului de la afectiune poate fi distrasa de parinti prin implicarea copilului in diverse jocuri captivante,  prin citirea unor povestiri sau prin vizionarea unor programe placute la televizor
- umidifierea aerului din incaperea copilului. Daca este disponibil un umidificator al aerului, acesta trebuie plasat in camera copilului in asa fel incit vaporii de aer sa ajunga direct la fata copilului.  In cazul in care nu exista un umidificator al aerului, parintii pot duce copilul in baie unde prin deschiderea robinetelor de apa calda se creeaza o atmosfera foarte umeda si incarcata de vapori. Este  recomandata mentinerea copilului in aceasta atmosfera timp de cateva minute
- se recomanda scoaterea copilului din casa. Expunerea copilului la aerul racoros din mediul inconjurator ajuta la mentinerea deschisa a cailor aeriene ale copilului, la reducerea tusei si a respiratiei  dificile din atacul de crup. Se recomanda ca inainte de scoaterea copilului afara din casa, acesta sa fie imbracat adecvat pentru a nu inrautati simptomele.
Daca simptomele se imbunatatesc prin aceste metode, copilul trebuie asezat din nou in pat iar umidificatorul trebuie adus in apropierea acestuia. De asemenea este interzis fumatul, in special in casa. Daca  episodul de crup apare in timpul noptii, parintii ar trebui sa doarma in camera copilului sau intr-o camera invecinata.
Este foarte importanta hidratarea copilului in timpul atacului de crup. Se pot administra apa, bauturi fara cofeina, inghetata aromata sau racoritoare la care se pot adauga cateva cuburi de gheata, acestea  trebuind administrate cat mai frecvent.
In timpul noptii copilul poate avea mai multe atacuri de crup. Atata timp cat simptomele se imbunatatesc prin aceste metode, chiar si pentru scurt timp, copilul ar trebui sa se simta din ce in ce mai bine si  nu mai este necesara solicitarea imediata a medicului.Cu toate acestea, de cate ori copilul prezinta afectare severa a respiratiei trebuie solicitata ambulanta sau alte servicii medicale de urgenta.
Episoadele sau atacurile de crup apar de obicei noaptea, simptomele imbunatatindu-se in timpul zilei. Datorita faptului ca tusea poate aparea brusc si poate sa aiba un caracter sever, atacurile de crup pot  inspaimanta atat parintele cat si copilul. Cu toate acestea, afectiunea este de obicei mai putin grava decat pare la prima vedere. De obicei, simptomele descresc in intensitate cu fiecare noapte.
Atitudinea in cazul in care aceste metode nu sunt eficiente. Daca simtomele nu se imbunatatesc dupa aproximativ 30 minute, este necesara solicitarea medicului. Daca episodul este foarte sever sau apare in timpul noptii este necesar consultul copilului la camera de  garda.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              SURSA 02

Crupul este cea mai frecventa afectiune respiratorie caracterizata de Tuse zgomotoasa, latratoare;
- voce stinsa, ragusita;
- grade variate de sunete ascutite care se aud in timpul respiratiei;
- afectarea respiratiei ca urmare a inflamatiei corzilor vocale.
Tusea si problemele respiratorii determinate de o forma usoara sau moderata a crupului pot face ca afectiunea copilului sa para mai grava decat este in realitate.
Crupul este de obicei diagnosticat de catre medic in urma examenului fizic si a istoricului medical. In timpul examinarii fizice, medicul specialist asculta atat partea anterioara cat si cea posterioara a  toracelui, cautand in acelasi timp semne de inflamatie sau infectie la nivelul nasului, urechilor, gurii si gatului. De asemenea, parintii sunt intrebati in timpul anamnezei cand au debutat simptomele  copilului, daca acestea si-au schimbat caracterele in evolutie pana la momentul examinarii si daca au observat prezenta febrei la copil.
Investigatiile speciale sau analizele uzuale nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticarea crupului. Cu toate acestea, datorita faptului ca aceasta afectiune poate determina dificultati ale respiratiei,  se plaseaza pulsoximetrul fie la nivelul unui deget de la mana sau de la picior, fie la nivelul lobului urechii pentru a determina cantitatea de oxigen din sange. Radiografia toracica este rar folosita  pentru a examina caile respiratorii superioare.
Mergeti la spital de urgenta daca copilul are:
- Febra peste 39 grade, dificultati de inghitire, saliveaza abundent;
- respiratia devine dificila cand este linistit;
- copilul se invineteste dupa Tuse sau devine palid;
- este agitat, iritabil sau delireaza;
- pentru orice motiv de nesiguranta sau ingrijorare.
Tratamentul la domiciliu, cum ar fi folosirea unui umidificator al aerului, este de obicei suficient pentru tratarea formelor usoare sau moderate de crup. De obicei, simptomele se imbunatatesc treptat pe  parcursul a 2 pana la 5 zile.
In cazul formelor severe de crup sau atunci cand tratamentul la domiciliu nu este eficient, se folosesc medicamente pentru scaderea inflamatiei cailor aeriene. Acestea sunt administrate in urma consultului  la cabinetul medical sau prezentarii la camera de garda.
Dintre aceste medicamente fac parte:
- glucocorticoizii, cum ar fi dexametazona (de exemplu Dexona, Dexamed) sau budesonida (cum ar fi Pulmicort)
- epinefrina, ca de exemplu Adrenalina.
In cazul in care copilul are nevoie de oxigen, acesta este administrat prin intermediul unei canule nazale sau prin masca de oxigen plasata peste nas si gura.
Daca respiratia se imbunatateste dupa una dintre aceste masuri, copilul va fi tinut in continuare sub observatie pentru scurt timp si apoi este lasat sa plece acasa. Daca simptomele nu se imbunatatesc, va fi  nevoie de spitalizare si analize suplimentare.
Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pentru formele obisnuite de raceala, ca de exemplu antihistaminicele (antialergice) si decongestionantele, nu sunt eficiente in tratarea crupului.
Antibioticele, ca de exemplu Amoxicilina (Ospamox, Amoxicilina forte, Amoxifarm) sau cefpodoxim proxetil (Vantin) nu sunt eficiente in tratarea crupului. Acestea sunt eficiente doar in cazul unor infectii  bacteriene secundare, ca de exemplu infectia urechii medii.
Tratamentul la domiciliu este de obicei suficient pentru tratarea crupului. Acesta poate preveni episoadele grave sau atacurile severe de crup si este recomandat sa se actioneze rapid, la domiciliu, daca  apar atacuri severe de crup.
Prevenire
Episoadele sau atacurile de crup cu afectarea respiratiei si Tuse pot fi prevenite. In cazul in care copilul are crup se poate proceda in felul urmator:
- se foloseste un umidificator al aerului in camera copilului; este contraindicata folosirea unui vaporizator care produce aburi fierbinti si se recomanda folosirea apei curate pentru umidificator; cu toate  ca studiile facute au aratat ca simptomele crupului nu se imbunatatesc semnificativ odata cu folosirea unui umidificator, folosirea acestuia implica riscuri foarte mici si aduce oarecare beneficii (intre  doua folosiri consecutive umidificatorul trebuie sa fie golit, curatat si uscat foarte bine pentru a impiedica inmultirea bacteriilor la nivelul acestuia)
- copilul trebuie hidratat foarte bine: intotdeauna, copilul trebuie sa aiba la dispozitie apa sau alte bauturi racoritoare, inghetata sau racoritoare servite cu cuburi de gheata
- trebuie evitat fumatul in preajma copilului, in special in spatiile inchise.
Nu se recomanda folosirea medicamentelor indicate in formele comune de raceala, ca de exemplu antihistaminicele cum ar fi clorfeniramina (Clorfeniramin) sau difenhidramina (de exemplu Benadril) si  decongestionante (ca de exemplu pseudoefedrina sau oximetazolina (cum ar fi Afrin si Nafazin).

SURSA 03

Crupul (anghina difterica) la bebelusi
Crupul este o forma de anghina difterica localizate pe laringe si se caracterizeaza prin respiratie zgomotoasa si tuse ragusita, uneori cu formarea unor membrane false pe amigdale.
La bebelusi este cauzat de obicei de un virus care ingusteaza traheea, iar tusea se agraveaza pe timpul noptii. Tusea cauzata de crup nu este deloc de neglijat, insa de cele mai multe ori afectiunea nu este foarte serioasa si poate fi tratata acasa.
Tratat tardiv, duce la deces in 40-60% din cazuri. Se recomanda imunizarea bebelusilor, deoarece astfel scad sansele incidentei crupului.
Manifestarea crupului la bebelusi
Anghina difterica determina uneori membrane false pe amigdale, care se prezinta compacte, alb-cenusii, uneori galbui, dure, greu detasabile (la detasarea lor fortata lasa mucoasa sangernda si dupa 2-3 ore reapar daca nu s-a administrat ser antidifteric), nu se strivesc la presiune intre doua lame de sticla, se scufunda in apa.
Crupul se manifesta prin:
- febra;
- voce ragusita, afonie;
- tuse seaca, aspra, apoi afonica;
- respiratie zgomotoasa, suieratoare;
- tiraj al partilor moi ale cutiei toracice;
- agitatie, apoi somnolenta;
- cianoza, acrocianoza;
- asfixie.
Adesea simptomele crupului apar la cateva zile dupa debutul unei infectii de cai respiratorii superioare (ICRS), ca de exemplu o raceala. Cele mai multe cazuri sunt determinate de virusul uman parainfluenzae tip I si II.
Cu toate acestea si alte virusuri, cum ar fi virusurile influenzae tip A si B, virusul respirator sincitial (VRS) si virusul rujeolic (care cauzeaza pojarul), de asemenea pot reprezenta o cauza a crupului. O data cu cresterea copilului si cu maturarea structurilor ce alcatuiesc tractul respirator, acesta devine mai putin susceptibil la dezvoltarea crupului.
Parerile specialistilor
Crupul nu este o boala, ci un simptom in care caile respiratorii superioare ale copilului se acopera de un fel de membrane albe sau galbui. Aceste membrane reprezinta produsul luptei dintre microbi si mecanisme de aparare.
Crupul initial era intalnit in difterie, dar azi este foarte rar pentru ca difteria a ajuns o mare raritate. Si alti microbi, nu numai cel al difteriei, pot da crup, insa intr-un grad mai atenuat. Trebuie facut un diagnostic al cauzei crupului (adica stabilit despre ce fel de microb e vorba), eventual un tratament antibiotic daca este cazul.
Mai trebuie sa stiti ca, atunci cand copilul da semne de suferinta si nu numai ca respira prost, dar sunt semne de asfixie (se zbat aripioarele nasului, se vad coastele ca si cand pieptul se lupta sa traga aer, tenta fetei devine albastruie, se aude respiratia ca un suierat) sa interveniti imediat curatand gatul copilului cu degetele imbracate intr-o compresa de tifon, printr-una sau mai multe miscari rapide.
Din cand in cand inspectati faringele copilului cu ajutorul unei lingurite si al cuiva care tine copilul, asa cum ati vazut ca face doctorul. Doar inspectati si atat: nu este bine sa faceti "rupere preventiva" a membranelor, acesta fiind numai o manevra de urgenta pe care e bine sa o cunoasca orice mamica. Dormi impreuna cu bebelusul pana cand dispare febra.
Este foarte important ca atat copilul cat si parintele sa fie calmi in timpul unui atac de crup, chiar daca aceasta situatie le poate produce spaima. In cazul in care copilul este suparat, plange si este anxios (speriat) atunci inflamatia si ingustarea cailor aeriene se poate inrautati. De obicei, simptomele par mai grave decat sunt in realitate.
Actionand in acest mod in cazul unui episod de crup, prin umidifierea aerului din incapere si prin calmarea copilului si inducerea unei stari de confort acestuia, simptomele pot fi tinute sub control. Daca tusea si dificultatile in respiratie nu se imbunatatesc in aproximativ 30 de minute in ciuda acestor masuri, copilul trebuie sa fie consultat de medicul specialist la camera de garda.
Pentru ca de cele mai multe ori atacurile de crup la copil apar in timpul noptii, uneori este necesar ca parintii sa se prezinte la camera de garda cu acesta.
In cazul in care copilul are afectare respiratorie severa, trebuie sa fie solicitata ambulanta de urgenta sau alte servicii medicale de urgenta.
Ce spun mamicile despre crupul la bebelusi
Mamicile sunt de parere ca medicul le-a indrumat intotdeauna spre tratamentul corect si ca urmandu-l au aparut in timp si rezultatele asteptate. Atacurile de crup le-au speriat in mare parte, insa au recurs la baia de aburi cu efect calmant.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!