Anunturi online!

Boala Bowen

Tumora de natura precanceroasa a pielii sau mucoaselor. Boala lui Bowen este o varietate de carcinom epidermic ce se dezvolta, la inceput, doar in epiderm (forma intraepiteliala sau in situ). Tumora formeaza pe piele una sau mai multe placi roz-cenusii, rotunjite, cu suprafata neregulata; pe mucoasele genitale sau anale, ea formeaza pete rosii, rotunjite si usor suprainaltate (la barbat), cenusii si albicioase (la femeie). Aceste leziuni se intind lent, putand sa se transforme intr-un veritabil epiteliom spinocelular (forma de cancer cutanat). boala a putut fi asociata cu existenta unor cancere viscerale profunde.
Diagnosticarea bolii lui Bowen se face pe baza examenului microscopic al unui prelevat, iar tratamentul pe distrugerea definitiva a Ieziunilor prin criochirurgie, prin laser sau prin ablatie chirurgicala.   SURSA 02 Boala Bowen este un carcinom scuamos celular in situ cu potential pentru extindere lateral. Leziunile mari pot atinge citiva cm in diametru. Studiile arata o asociere cu neoplasmele interne de 15-70%. Pacientii prezinta o pata eritematoasa, scuamoasa, cu evolutie lenta oriunde pe suprafata mucoasa. Capul si gitul sunt cele mai commune localizari anatomice. Eritroplazia lui Queyrat reprezinta varianta peniana a bolii Bowen. Este observata doar la barbatii necircumcisi si este o forma de carcinom scuamos in situ. Progresia spre carcinom invaziv poate apare dupa o perioada variabila de timp. Caracteristice sunt citeva leziuni sau o leziune solitara, eritematoasa, neteda, catifelata sau cu scuame si veruci, implicind glandul penisului sau mucoasele adiacente. Cauzele cuprind expunerea la arsenic, radiatii ultraviolete, human papilloma virus. Tratamentul topic include administrarea de 5-fluorouracil in ambele forme ale bolii, apoi utilizarea unui keratolitic sau a crioterapiei. Se mai foloseste crema cu imiquimod –un tratament apparent eficient. Terapia chirurgicala cuprinde excizia simpla, cea mai preferata metoda chirurgicala pentru leziunile mici si care nu se afla in zone problematice. O metoda excelenta de excizie este micrografia Mohs care are avantajul de a lasa margini de control 100% sigure. Se mai folosesc chiuretajul, electrodesicarea si ablatia cu laser. Pentru barbatii necircumcisi riscul este mare de a dezvolta boala Bowen, totusi circumcizia nu s-a dovedit a scadea riscul. Dermatozele cornice inflamatorii ale penisului cresc de asemeni riscul. prognosticul pacientilor cu forma peniana este excelent daca diagnosticul este pus precoce. Rata de vindecare este peste 90%. Si pentru restul formelor de boala prognosticul este excelent.
Patogenie si cauze
Boala Bowen este o forma de carcinom scuamos intraepidermic, ce poate deveni un neoplasm invaziv. Forma peniana apare pe glandul penisului sau preput. Este observat exclusiv la barbatii necircumscrisi. Progresia la forma invaziva poate apare dupa o perioada de timp.
Factorii de risc implicati in acest proces cuprind:
-iritatia cronica, inflamatia si infectia
-urina, smegma sau igiena deficitara pot cauza iritatie cronica a zonei
-caldura, frictiunea si trauma
-infectiile cornice: herpex simplex si human papillomavirus
-imunosupresia prin transplantul de organ
-expunerea cronica la radiatii ultraviolete
-expunerea la arsenic.
Tratament
Terapia medicala.
Administrarea de 5-fluorouracil topic sub ocluzie, urmata de un keratolitic sau crioterapie este un regim eficient in boala Bowen. Crema cu imiquimod 5%-un modificator topic al raspunsului imun pare a fi un tratament de success pentru boala Bowen cu localizari multiple. Terapia fotodinamica demonstreaza rezultate promitatoare in tratamentul carcinoamelor superficial. Implica introducerea unui agent fotosensibilizant in corp, retinut preferential de tumora. Apoi zona afectata este expusa la lumina albastra pentru a active agentul, determinind eliberarea toxinelor si distrugerea tumorii.
Terapia chirurgicala.
Excizia simpla cu margini conventionale.
Este cea mai folosita tehnica pentru leziunile mici si care nu sunt in zonele problematice: fata si degetele. Desi leziunile sunt bine demarcate, extinderea actual a bolii poate depasi marginile clinice, de aceea excizia trebuie sa prezinte margini de siguranta de 4 mm.
Chirurgia micrografica Mohs.
Este o metoda excelenta pentru leziunile mari, recurente sau cele din zone in care tesutul este important. Foloseste inlaturarea chirurgicala sistematica a cancerului cu mergini mici de tesut de siguranta sectionate si inghetate pentru a fi examinate. Marginile de siguranta sunt negative pentru carcinoma 100%. Chiuretajul si electrodesicarea, crioterapia si ablatia cu laser carbon. Acestea sunt metode chirurgicale oarbe, fara confirmarea patologica a inlaturarii carcinomului.
Prognostic.
Prognosticul este excelent pentru toate formele de boala. Rata de vindecare este de 90%.
Simptome si diagnosti
Boala Bowen are o incidenta crescuta la batrini. Pacientii prezinta o pata asimptomatica, lent progresiva, eritematoasa, cu scuame. Poate apare oriunde pe suprafata mucocutanata. Se prezinta ca o leziune unica sau multipla. Poate apare pe zonele expuse la soare sau acoperite. Capul si gitul sunt cele mai commune zone afectate, urmate de membre. Leziunile variaza in dimensiune de la citiva mm pina la cm. este prezenta o margine bine demarcate, neregulata. Leziunile sunt eritematoase, cu scuame, sau pot deveni placi hiperkeratozice, cu cruste, fisuri sau ulceratii. Rar leziunile sunt pigmentate, mai ales in zona genitala si pe unghii. Aceste leziuni pot simula melanomul. Boala Bowen poate apare si pe zonele mucoase.Forma peniana a bolii.Virsta medie de debut este de 51 de ani. Leziunile caracteristice sunt placi solitare sau multiple eritematoase. Textura poate fi neteda, catifelata, scuamoasa sau verucoasa. Afecteaza intotdeauna glandul penisului sau suprafetele mucoase adiacente, sau ambele. Leziunile pot reprezenta forme de carcinoma in situ indus de papilloma virus.
Simptomele representative cuprind:
-eritem, crustificare, descuamare, ulcerare
-singerare, durere, prurit, disurie
-debacluri peniene, dificultate in decalotare.
Diagnostic.
Studii de laborator:
-biopsia pielii prin radere tangential sau punctie cu ac fin pentru a confirma diagnosticul
-cultura bacteriana, fungica, testul Tzanck, examinarea cu potasiu hidroxid, coloratia Gram, pentru forma peniana.
Examen histologic. Boala Bowen este o anaplazie in toata grosimea epidermului, cu pierderea maturarii normale a componentelor sale. Keratinocitele sunt atipice si in dezordine, descrise ca suflate de vint. Stratul bazal este intact. Sunt prezente in epiderm vacuolizare, mitoze, cellule keratinizate individuale, cellule multinucleate. Dermul superficial prezinta un grad de infiltrat limfocitic moderat. Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: balanita xerotica obliteranta, balanopostita, candidoza mucoasa, dermatita de contact, afectiuni buloase induse de medicamente, placi de psoriazis, keratoze actinice, carcinoma bazal celular, lichen simplex cronicus, boala Paget, tinea corporis.   SURSA 03 Boala Bowen - este o forma de carcinom intraepidermal, o tumora maligna a keratinocitelor. Boala Bowen poate progresa in cele din urma la un carcinom invaziv cu celule scuamoase.
Boala Bowen - Cauze si Simptome
Boala Bowen pot aparea din senin sau dintr-o keratoza actinica preexistenta . Etiologia este cel mai probabil multifactoriala .
* radiatii UV cronice : varsta si distributia corpului expus la soare.
* Expunerea la Arsenic : literatura sustine o asociere intre boala Bowen si expunerea la arsenic, de multe ori au loc dupa un interval de timp de 10 ani. Principalele surse de expunere la arsenic includ Fowler solutie , un medicament folosit anterior pentru tratamentul psoriazisului; solutie Gay, un medicament folosit anterior pentru a trata astmul bronsic ; contaminate si apa si anumite pesticide .
* Papilomavirusurile umane : tip de Papilomavirusurile umane 16 este de departe cele mai comune de subtip izolate din leziuni ale bolii Bowen, desi alte subtipuri, cum ar fi HPV, 2, 18, 31, 33, 54, 56, 61, 62, si 73, de asemenea, au fost gasite .
* Imunosupresie : pacientii imunodeprimati cu boala Bowen sunt mai susceptibile de a avea tumori multiple si tumorile mai agresive.
* Alte cauze posibile includ factori genetici, traumatisme, alte substante chimice cancerigene, si x -ray de radiatii.
Boala Bowen - Tratamentul
Fiecare modalitate de tratament are avantaje si dezavantaje . Cea mai buna optiune terapeutica implica o analiza de diversi factori cum ar fi dimensiunea leziunilor , numarul, suprafata, gradul de afectare functionala . Printre metodele folosite sunt si cele chirurgicale: excizia simpla; chirurgie micrografica Mohs(metoda excelenta pentru leziunile mai mari);Chiuretaj si electrodesiccation, crioterapia, si ablatie laser.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!