Anunturi online!

Balanita

Balanita este inflamatia glandului penian. Balanita la copii care necesita scutece trebuie diferentiate de roseata normala observata cauzata de dermatita amoniacala. Inflamatia poate avea multiple cauze incluzind iritatia prin factori externi, trauma fizica si infectia printr-o gama larga de patogeni incluzind bacterii, virusuri sau fungi-fiecare necesitind tratament special. Studiile arata ca persoanele care nu au o igiena adecvata, incluzind retractia preputului la barbatii necircumcisi este un factor important pentru dezvoltarea balanitei. Totusi spalarea genitala excesiva cu sapun poate fi un factor de risc puternic pentru balanita. Diabetul poate favoriza balanita mai ales daca glicemia este slab controlata. Diagnosticul poate cuprinde identificarea atenta a cauzei si o anamneza detaliata, culturi bacteriene si fungice si examinarea patologica a unei mostre bioptice. Simptomele incep sa apara la 3 zile si cuprind dezvoltarea de leziuni rosii mici pe gland, roseata preputului, roseata penisului, secretii urit mirositoare, preput dureros. Episoadele recurente de balanita pot determina cicatrizarea orificiului preputial iar reducerea elasticitatii poate conduce la fimoza patologica.
Patogenie:
Balanita este inflamatia glandului penian. Forma care implica preputul si glandul penian este denumita balanopostita. Considerata complicatie neobisnuita a balanitei, mai ales in cazurile recurente frecvent apare fimoza constrictiva sau imposibilitatea de a retracta preputul de pe glandul penian.
Barbatii necircumscrisi cu o igiena personala deficitara sunt cei mai afectati de catre balanita. Lipsa aeratiei si iritatia datorita smegmei si a secretiilor care inconjoara glandul penian cauzeaza inflamatie si edem. Desi neobisnuit complicatiile balanitei cuprind fimoza si celulita. Stenoza meatului urinar si retentia urinara pot rar acompania balanita. In citeva cazuri balanita a participat la declansarea sindromului de penis infundat.
Cauze si factori de risc:
-diabetul este cea mai freccventa conditie asociata cu balanita adultului
-igiena personala deficitara
-iritantii chimici
-conditiile edematoase cum este insuficienta cardiaca, ciroza, nefroza
-alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide)
-obezitatea morbida, boala Reiter.
Balanita Zoon:
Balanita circumscrisa plasmacelulara sau Zoon afecteaza barbatii. Leziuni similare au fost raportate si la femei sub forma vulvitei. Pacientul, un barbat de virsta medie prezinta de obicei o leziune caracteristica a glandului penian sau a preputului, prezenta cu 1-2 ani inainte de diagnostic. Simptomele sunt minime dar pacientii pot acuza prurit usor si sensibilitate. Unii pacienti se prezinta la evaluare datorita aspectului cosmetic care ii ingrijoreaza si a anxietatii. Patarea cu singe a lenjeriei intime este raportata cu 5 luni anterior de prezentarea la medic. Leziunea este de obicei o placa unica, stralucitoare, rosie-portocalie a glnadului sau preputului la un barbat necircumcis. Leziunile pot prezenta pete de piper rosii sau portocalii. Variantele erozive sau vegetative au fost raportate. Cauzele acestei conditii sunt necunoscute. Toate cazurile confirmate au fost la barbati necircumcisi. S-a propus ca frictiunea, trauma, caldura, igiena slaba, infectia cronica cu Mycobacterium smegmatis, un raspuns reactiv la agenti infectiosi sau externi, un raspuns de hipersensibilitate imediata a fi agentii etiologici.
Balanita fungica:
Balanita candidozica este considerate a fi cea mai frecventa cauza de balanita si se datoreaza infectiei cu specii candidozice, de obicei Candida albicans. Este in general cistigata sexual desi purtatorii de fungi pe penis sunt frecventi. Infectia simptomatica este mai comuna la barbatii necircumcisi. In studii s-au desscoperit mai multi purtatori feminini al speciei fungice parteneri ai barbatilor infectati. Diagnosticul este pus doar pe tabloul clinic, microscopie sau cultura. Infectia poate apare fara contact sexual de obicei in prezenta diabetului, debutind ca simptom initial al bolii de baza sau dupa consumul de antibiotice. Simptomele sunt senzatia de arsura si prurit penian cu eritem generalizat al glandului sau /si preputului care poate avea un aspect glazurat cu papule albe si secretii albicioase. La pacientii diabetici manifestarile clinice pot fi mai severe cu edem si fisurarea preputului, care poate deveni non-retractil. Tratamentul poate fi topic sub forma cremelor cu clotrimoxazol sau orale cu fluconazole. Partenerii trebuie evaluati si tratati pentru a preveni reinfectarea.
Balanita versicolor:
Infectia cu Malassezia furfur are o incidenta de 0. 5-1% dintre toate infectiile pielii. Afectarea genitala este neobisnuita si se prezinta ca zone circinate, cu scuoame fine, discrete, hipopigmentate pe gland cu fluorescenta la iluminarea cu lampa Wood. Leziunile pot fi tratate cu antifungice topice.
Balanita cu anaerobi:
Prezenta anaerobilor pe glandul penian, mai ales la barbatii necircumcisi a fost asociata cu uretrita nonspecifica si balanita. O forma severa eroziva si gangrenoasa de balanita cu anaerobi (boala venerica a patra a lui Corbus) a fost recunoscuta pentru multi ani prin prezenta anaerobilor si a fusobacteriilor. Anaerobii nu par a cauza ulceratii genitale dar sunt descoperiti in ulceratiile genitale de oricare alta etiologie, iar in aceasta situatie specia dominanta este B. assacharolytica si B. ureolyticus.
Manifestarile balanitei cu anaerobi sunt eroziunile superficiale, secretiile urit mirositoare subpreputiale, edemul preputial si adenita inghinala. Pot exista si forme mai moderate clinic. Rezolutia este rapida cu metronidazol.
Balanita cu aerobi:
Gardnerella vaginalis are o rata de prevalenta la barbati de 8%. Prevalenta bacteriei in balanopostita noncandidozica este de 30%. Infectia este frecvent sexual cistigata iar partenerii femeilor cu aceasta bacterie au rate ridicate de izolare a bacteriei din uretra si urina. Simptomele balanitei cu Gardnerella vaginalis sunt mai moderate clinic fata de cele din infectia cu anaerobi cu iritatia preputului si a glandului penian, eritem macular si secretii preputiale.
Balanita cu streptococi:
Streptococi de grup B pot fi purtati asimptomatic de catre tractul genital adult si sunt frecvent asociati cu balanita. Rata purtatorilor variaza intre heterosexuali 16% si homosexuali 31%. transmiterea sexuala este neclara. Grupul A streptococic a fost de asemeni raportat a determina balanita. Cele mai multe cazuri raportate sunt ale copiilor necircumcisi care prezentau balanita umeda, eritematoasa la care transmiterea parea a fi autoinocularea din alte locuri.
Pioderma penisului secundara felatiei a fost raportata. Penicilinele si cefalosporinele sunt eficiente pentru tratament.
Balanita circinata:
Cea mai comuna manifestare mucocutanata a sindromului Reiter dobindit sexual apare la 20-40% dintre cazuri. Incidenta bolii Reiter enterice este scazuta si a fost notata doar in infectiile cu Shigella. Se manifesta sub forma petelor gri ale glandului care fuzioneaza pentru a forma zone geografice mari cu margini albe.
Eruptiile medicamentoase peniene:
Aceste conditii patologice au o predilectie fixa pentru glandul penian si sunt asociate cu terapia cu tetracicline si sulfonamide. Alte cauze cuprind salicinatii, fenacetina, unele hipnotice. Leziunile sunt bine demarcate, eritematoase care vor deveni buloase si ulcerate. Poate apare la prima utilizare a medicamentului iar expunerea repetata poate agrava leziunile. Cele mai multe leziuni vor dispare spontan fara tratament dar vor lasa zone de hiperpigmentare reziduala. Ocazional poate fi necesar tratamentul cu steroizi topici.
Balanita iritanta si alergica:
Multe balanite sunt nonspecifice si fara agent etiologic. S-a sugerat ca acestea sunt datorate iritatiilor, mai ales daca simptomele sunt persistente sau recurente. Sunt asociate cu atopie si spalare genitala frecventa cu sapun. S-a raportat alergia la spermicide cu edem si extindere in zona inghinala. Tratamentul va depinde de severitatea reactiei cu evitarea iritantilor.
Multe conditii dermatologice pot avea o predilectie pentru zona genitala masculina. Psoriazisul, lichenul plan si dermatita seboreica sunt frecvente. Balanita poate apare in boala Crohn si colita ulcerativa. Multe balanite sunt dificil de diagnosticat iar orice conditie care persista in ciuda tratamentului simplu necesita investigatii. Biopsia peniana este usor de efectuat si este utila in aceste cazuri.   SURSA 02 Balanita reprezinta inflamatia glandului penian si preputului. Boala afecteaza in special barbatii necircumcisi. La acestia este prezent preputul, "teaca" de piele moale care acopera partial glandul penian. In balanita, glandul penian si preputul devin eritematoase si inflamate (la barbatii circumcisi care nu prezinta preput, aceste simptome afecteaza doar varful penisului). Balanita este adesea cauzata de fungul Candida albicans, acelasi factor care provoaca la femei infectiile micotice vaginale. Insa, afectiunea poate fi determinata de o varietate bogata de infectii bacteriene sau fungice, sau se poate datora unei reactii de hipersensibilitate la diversi agenti chimici. Barbatii necircumcisi prezinta un risc mai crescut de a dezvolta boala datorita prezentei preputului. Prezenta acestuia tinde sa creeze un mediu umed si cald care incurajeaza dezvoltarea microorganismelor. Majoritatea microorganismelor asociate cu balanita se gasesc deja la nivelul penisului, insa in numer mai redus. Totusi, daca zona din jurul glandului penian si preput nu este curata in mod regulat si corespunzator, aceste microorganisme se pot multiplica si provoca o infectie. Diabetul poate mari riscul de dezvoltare a balanitei.
Cauze
Balanita este rezultatul unei igiene precare. Curatarea sau clatirea necorespunzatoare a zonei dintre glandul penian si preput poate duce la aparitia infectiilor fungice sau bacteriene care cauzeaza aceasta boala. In alte cazuri, balanita se datoreaza unei reactii alergice. Unii barbati pot fi sensibili la substantele chimice din sapunuri, detergenti sau creme contraceptive. Barbatii care contacteaza o boala cu transmitere sexuala, precum tricomoniaza, pot de asemenea dezvolta simptome specifice balanitei.
Semne si simptome
Semnele si simptomele balanitei sunt limitate la nivelul glandului penian si preputului (in cazul barbatilor circumcisi este afectat doar glandul). Ele includ roseata, inflamatie, durere, scurgeri, piele sensibila sau pruriginoasa, si retractia dificila a preputului.
Diagnostic
Diagnosticul balanitei se bazeaza de obicei pe examenul fizic. Acesta poate fi efectuat de catre medicul de familie sau de catre un medic urolog. Se colecteaza o monstra din scurgeri (in caz ca exista) pentru a determina natura infectiei. De asemnea se poate recurge la efectuarea unui test de urina pentru a masura nivelul glucozei din urina (glicozurie).
Tratament
Tratamentul balanitei depinde de cauza specifica care poate varia de la caz la caz. Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectiile bacteriene, pe cand medicamentele antifungice topice, precum clotrimazolul, poate combate balanita cauzata de Candida. Daca o reactie alergica provoaca simptomele, scopul tratamentului este de a identifica agentul chimic responsabil si de a inceta utilizarea acestuia. Se pot prescrie unguente sau creme care reduc iritatia cutanata. Indiferent de cauza, este foarte important sa se aplice o igiena riguroasa zilnica in aceasta regiune pentru a diminua simptomele. Daca tulburarea reapare, sau daca inflamatia ingreuneaza urinarea se recomanda circumcizia. Majoritatea cazurilor de balanita se vindeca rapid o data ce cauza a fost identificata si tratata. Totusi, episoadele regulate de balanita pot determina strictura uretrala.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou
Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!