Anunturi online!

Traian Vuia

Traian Vuia (n. 17 august 1872, d. 3 septembrie 1950) a fost un inventator roman, pionier al aviatiei. În 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.
Date biografice
Traian Vuia s-a nascut in 1872 la Surducu Mic in judetul Timis, Romania. Parintii sai au fost preotul Simion Popescu si Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) si Faget. Între 1884 si 1892, urmeaza liceul la Lugoj. Aici petrece mult timp in mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfatui, ajuta si incuraja mai tarziu in cariera sa.
Vuia dovedeste de cand urma cursurile primare, si apoi secundare, o atractie irezistibila si o predilectie pentru mecanica aplicata. La zece ani asista la primele manifestari cu caracter aviatic iar micul Vuia dezvolta o pasiune pentru zmeie. El urmareste atent detaliile lor si incearca sa construiasca altele mai perfectionate. Ajuns la liceu, Vuia isi insuseste notiuni de fizica si mecanica si nu se mai multumeste sa construiasca zmeie ci incearca sa explice ce se petrece in jurul aparatului, fortele care actioneaza la lansarea si mentinerea lui in aer, conditiile de echilibru, etc.
Dupa absolvirea bacalaureatului in 1892, Vuia pleaca la Budapesta pentru a se inscrie la Politehnica. A urmat pentru un an cursurile Politehnicii, sectia mecanica, la seral. Neavand destui bani, se va inscrie la Drept si va practica in birouri de avocatie din Banat pentru a-si putea asigura mijloacele de trai. Astfel o buna parte din studentia lui Vuia este deviata de la adevaratele lui aspiratii si aptitudini. Tanarul reuseste insa si in domeniul stiintelor juridice. La 6 mai 1901, Traian Vuia isi ia doctoratul in Ştiinte Juridice cu teza: "Militarism si industrialism, regimul de Status si contractus".
Dupa terminarea facultatii Traian Vuia se intoarce la Lugoj. Aici continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reuseste sa-si duca la capat proiectul si decide in schimb sa plece la Paris, in iulie 1902. Vuia spera ca aici va gasi pe cineva interesat sa-i finanteze proiectul, mai ales a pasionatilor de aerostate insa s-a lovit de mult scepticism asupra ideii ca o masina zburatoare cu o densitate mai mare decat cea a aerului ar putea zbura. Vuia merge la Victor Tatin, un cunoscut teoretician care construise in 1879 un model experimental de aeroplan. Tatin este imediat interesat de proiect dar incearca si sa-l convinga pe Vuia ca nu este nimic de facut pentru ca-i lipseste un motor adecvat si este instabil. Vuia insa continua sa-si promoveze proiectul si-l trimite Academiei de Ştiinte de la Paris pe 16 februarie, 1903, prezentand posibilitatea de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decat aerul cat si procedura de decolare. Academia ii respinge proiectul cu motivatia ca ar fi prea utopic, cu mentiunea ca:
Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis.
În ciuda acestor obstacole, Vuia nu renunta la proiect si se inscrie pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 si publicat pe 16 octombrie 1903. Inventia brevetata se numeste aeroplan automobil.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!