Anunturi online!

Revolutia rusa

Revolutia Rusa reprezinta totalitatea miscarilor care au dus, in 1917, la rasturnarea oranduirii tariste, pana Revolutia rusa la formarea unui guvern revolutionar socialist.
Revolutia din februarie
Inca din august 1916, in urma infrangerilor suferite in primul razboi mondial, blocul liberal din Duma (adunarea legislativa) condus de Partidul Cadetilor ceruse sa se formeze un guvern care sa se bucure de increderea opiniei publice.
Uriasele pierderi militare (7 milioane de morti, raniti si prizonieri de la inceputul razboiului) necesitasera, in fapt, mobilizarea unor noi efective, luand oamenii din procesul de productie si ducand la o puternica reducere generala a nivelului de trai. S-au inmultit manifestatiile populare de protest, pana s-a ajuns la greva generala de la Petrograd din 10.111. (25.11 conform calendarului iulian aflat inca in uz pe atunci in Rusia) 1917: detasamentele de soldati trimise s-o inabuse s-au solidarizat cu grevistii si au cucerit fortareata Sfintii Petru si Pavel, eliberandu-i pe detinutii politici.
Ţarul Nicolae II a convocat de urgenta Duma care a reactionat alegand un Comitet provizoriu si, in acelasi timp, se constituia Sovietul (consiliul) Muncitorilor si Soldatilor din Petrograd, exprimare directa a maselor populare. Sovietul si Comitetul s-au pus de acord pentru a numi un guvern care sa garanteze libertatile cetatenesti si politice si sa convoace o adunare constituanta: format la 15.III. 1917 si prezidatde printul G. E. Lvov, era compus din ministri ai Partidului Cadetilor, cu exceptia socialistului revolutionar A. Kerenski: in aceeasi seara, tarul Nicolae II a abdicat.
Desi nu fusese inca abolita oficial, din acel moment monarhia a incetat sa mai aiba vreun rol in viata politica rusa. Numeroase soviete au luat fiinta in intreaga tara, devenind, de fapt, o putere paralela cu cea a guvernului provizoriu. Aceasta situatie institutionala precara oglindea divizarea profunda a societatii ruse intre o minoritate instarita, reprezentata politic de moderatul si liberalul Partid al Cadetilor, si marile mase populare, in randul carora se manifestau diferitele curente ale socialismului rus.
In timp ce Partidul Socialist Revolutionar, mostenitor al ideilor traditionale narodnice, se bucura de adeziunea populatiei rurale, traditia marxista a social-democratiilor europene era continuata de bolsevici si de mensevici, acestia bucurandu-se de o mare influenta in zonele urbane si industriale, dar divizati in problemele perspectivelor revolutiei si ale continuarii razboiului. Mensevicii erau convinsi de necesitatea unei faze democratice burgheze ca premisa pentru instaurarea socialismului si vedeau in continuarea razboiului un mijloc de aparare a revolutiei de statele reactionare.
Liderul bolsevicilor, V. Lenin, insa, intors in Rusia dupa exilul elvetian (16.IV.1917), a sustinut in lucrarea sa, Tezele din aprilie, incetarea imediata a conflictului, nationalizarea bancilor si a pamantului, precum si trecerea intregii puteri in mainile sovietelor.
Guvernele provizorii
Intre martie si octombrie 1917, s-au succedat trei guverne provizorii (prezidate, primul de Lvov si celelalte doua de Kerenski), cu participarea cadetilor, a mensevicilor si a social-revolutionarilor. Toate formele de putere constituite erau, invariabil, puse in discutie: la sate, taranii puneau stapanire pe pamanturile marilor proprietari; in armata, sovietele soldatilor se opuneau autoritatii ofiterilor, impiedicand indeplinirea activitatilor de razboi; muncitorii cereau sa aiba controlul asupra productiei industriale; in sfarsit, Polonia, Finlanda, Ucraina, Letonia, Estonia si Bielorusia isi revendicau independenta.
Bolsevicii au sustinut cu tarie aceste revendicari, determinand o radicalizare a crizei. Sangerosul esec al unei ofensive generale a armatei, dorita de Kerenski, a provocat o insurectie la Petrograd (VII), lucru pentru care Kerenski i-a acuzat pe bolsevici ca actionau in interesul germanilor si i-a scos in afara legii, obligandu-l pe Lenin sa se refugieze in Finlanda.
Cand, insa, fortele contrarevolutionare au gasit un punct de sprijin in persoana comandantului suprem al armatei, generalul L. Kornilov, Kerenski a trebuit sa apeleze chiar si la sovietele controlate de bolsevici pentru a-l opri pe general, aflat in mars asupra Petro-gradului in fruntea trupelor sale (IX).
Revolutia din octombrie
Bazandu-se pe rolul jucat de bolsevici in infrangerea lui Kornilov si constient deslabiciunea guvernului provizoriu, Lenin, reintors din Finlanda, i-a convins pe bolsevici sa pregateasca insurectia armata pentru a cuceri puterea. Au luat fiinta un birou politic si un Comitet Militar Revolutionar condus de L. Trotki, care au stabilit ca data de declansare a insurectiei 7.XI.1917 (25.X. conform calendarului iulian).Bolsevicii au pus stapanire pe punctele strategice ale Petrogradului aproape fara varsare de sange; a fost asaltat Palatul de Iarna, sediul guvernului provizoriu ai carui membri, cu exceptia lui Kerenski care a reusit sa fuga, au fost arestati.
La 8.XI, al II-lea congres panrus al sovietelor, cu majoritate bolsevica, proclama republica sovietica, condusa de un Consiliu al Comisarilor Poporului. Primele decrete prevedeau desfiintarea proprietatii private asupra pamantului si impartirea lui taranilor, demobilizarea armatei, inceperea de tratative cu Germania (pacea fiind semnata la 3.III. 1918 la Brest-Litovsk), controlul muncitoresc asupra fabricilor si nationalizarea bancilor, iar Partidul Cadetilor a fost scos in afara legii. Dizolvata fiind, la prima sa reunire (18.1.1918), Adunarea Constituanta, aleasa inainte de insurectia din octombrie si in care bolsevicii se aflau in minoritate, capitala a fost mutata la Moscova (28.11.1918) si, la 9.VII, al V-lea congres panrus al sovietelor a proclamat constitutia Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse. Razboiul civil impotriva fortelor contrarevolutionare va dura pana in 1922, dar fusesera deja puse, in felul acesta, bazele URSS.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!