Anunturi online!

Razele ultraviolete

Poate ca nu realizam, dar razele soarelui pot avea un efect neasteptat si de multe ori nedorit asupra corpului nostru.
Razele soarelui au profunde efecte asupra pielii, astfel ca o expunere indelungata la ele sau la o intensitate mare pot produce consecinte nu prea placute.
Se intalnesc efecte precum : imbatranirea prematura a pielii, cancer de piele si o multime de schimbari cum ar fi aparitia alunitelor sau chiar a pistruilor.
Expunerea la razele ultraviolete, UVA sau UVB, de la soare reprezinta 90% din cauzele imbatranirii pielii. Multe dintre schimbarile pielii sunt considerate consecinte ale imbatranirii, dar acest lucru este fals, ele sunt consecintele expunerii indelungate la razele ultraviolete.
Ce sunt radiatiile ultraviolete ?
Soarele transmite lumina, caldura si radiatii ce sunt impartite in categorii bazate pe lungimile de unda si intensitate, astfel avem:
UVC - 100 pana la 290 nm
UVB - 290 pana la 320 nm
UVA - 320 pana la 400 nm
Radiatiile UVC sunt aproape in intregime absorbite de stratul de ozon si nu afecteaza pielea. Aceste tipuri de radiatii pot fi gasite in surse artificiale precum in firele de mercur pentru lampe.
Radiatiile UVB afecteaza stratul superior al pielei, epiderma si este vinovatul principal responasabil pentru arsurile provocate de soare. Radiatiile sunt cele mai puternice intre orele 10:00 si 14:00 cand razele solare sunt foarte intense. Iar acestea sunt si mai puternice in lunile de vara. Radiatiile UVB nu pot patrunde prin sticla.
Radiatiile UVA contribuie enorm de mult la distrugerea pielii. Aceste radiatii patrund adanc in piele si au consecinte mult mai mari. UVA sunt constante pe parcursul anului si de asemenea, ca si UVB, nu patrund prin sticla.
Radiatiile ultraviolete precum UVB si UVA sunt responsabile pentru: scaderea imunitatii contra infectiilor, imbatranirea pielii (aparitii ridurilor etc), dar si cancer.
Cum ne protejam impotriva acestor radiatii ?
- Limitarea expunerii la soare cand razele acestuia sunt foarte puternice (mai ales la orele dupa-amiezei)
- stati la umbra mai des
- folositi palarii, ochelari de soare pentru protectia ochilor, esarfe etc.
- cremele protectoare nu trebuie sa lipseasca, ele fiind un adevarat obstacol impotriva arsurilor si a razelor ultraviolete.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!