Anunturi online!

Perle

Stim cu totii povestea cu firul de praf care patrunde in interiorul scoicii si da nastere minunatelor sfere pretioase. Adevarul despre formarea perlelor este "un pic" altul. "Vinovat" de formarea naturala a perlelor este un organism care paraziteaza molustele(de pilda, anumiti viermi spiralati). In momentul in care "intrusul" isi face simtite intentiile, molusca foloseste singura ei aparare: mantaua. Mantaua este organul care acopera tot interiorul molustei/stridiei si secreta nacrul/sideful. Acesta se depune in straturi peste parazit, il acopera si ....gata perla! Cu perlele de cultura, lucrurile nu sunt asa diferite cum ar putea sa para la prima vedere-principiul e acelasi: un tehnician specializat, plaseaza in apropiere de gonada molustei, o mica sfera obtinuta din valva "gazdei" si o parte din mantaua acesteia. In cateva zile, bucatica de manta va degenera, dar nacrul va incepe sa cresca in jurul ei. Cam asa iau nastere perlele de cultura. Perlele de apa dulce provin de la moluste care traiesc in aceste ape si au ca particularitate, faptul ca pe suprafata lor sferica lumina se refracta in culorile curcubeului. Stridiile care traiesc in ocean, sau in lagune protejate, dau nastere perlelor de apa sarata.Stiati sau nu, stridiile care produc perle (Pinctada mazatlantica/maxima..etc) pot secreta intre 3 si 4 straturi concentrice de nacru pe zi; un asemenea strat nu masoara mai mult de un micron-a 1000-a parte dintr-un milimetru. E nevoie de aproximativ doi ani ca "nucleul"(sfera obtinuta dintr-o mica bucata de valva) sa fie acoperit de cel putin 1 milimetru de nacru. Se considera de calitate, o perla de cultura care are mai mult de 0,8 mm de nacru..Pana la recoltare, molustele/stridiile petrec intre 3 si 6 ani in fermele de perle. Japonezul Makimoto Kokichi este cel care, in 1896 a patentat "tehnica" obtinerii perlelor "la comanda". Si uite cum, la sfarsitul secolului al XIX lea si inceputul sec al XX lea, intr-un interval de numai 50 de ani , perlele - pana nu de mult apanajul exclusiv al elitelor conducatoare, devin accesibile tuturor(teoretic!).
De obicei de culoare alba, perlele pot fi insa colorate in galben, verde, albastru, maro, rosu sau negru.
Perlele negre (cunoscute si sub denumirea de Perle negre tahitiene) sunt foarte apreciate datorita raritatii lor. Faptul ca nu pot fi produse in masa se datoreaza deteriorarii starii de sanatate a molustei si/sau faptului ca aceasta nu a supravietuit procesului "tehnic" sau , pur si simplu respingerii "grefei" (nucleul introdus chirurgical) ori a sensibilitatii vis-a-vis de schimbarile climatice.
Combinatia de luciu, culoare, marime, netezime si simetrie este cea care confera valoare fiecarei perle in parte. Fara sa fie absolute sau unice, comerciantii de perle considera drept "standard " doua sisteme de sortare - sistemul AAA-A (calificativul AAA revenind perlelor de cea mai buna calitate) si sistemul A-D (sistemul tahititan); nu trebuie sa pierdem din vedere ca vorbim totusi de niste sisteme "indulgente", care lasa loc interpretarilor si aprecierii personale. Indiferent de sistemele arbitrare de apreciere, este incontestabil faptul ca perlele poseda forta aceea intrinseca de fascinare proprie naturii si nu e de mirare ca, de-a lungul timpului au fost investite cu puteri magico-religioase sau ca li s-a atribuit origine divina. Sursa: www.121.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!