Anunturi online!

Otita

Generalitati Infectia urechii medii (otita medie) este o inflamatie sau infectie a urechii medii. Infectia incepe adesea cand o raceala cauzeaza o umflare si o inchidere a tubului de legatura dintre urechea medie si gat, tub numit Trompa lui Eustache. Lichidul, care in mod normal curge, in caz de raceala se acumuleaza in urechea medie. Bacteriile si virusurile se dezvolta in urechea medie si cauzeaza infectia urechii. Aceasta conditie se intalneste cel mai des la copiii mici, pentru ca in cazul lor, trompa lui Eustache este mai scurta si se poate bloca mai usor decat la copiii mari sau adulti.
Sunt doua tipuri de otita medie:
- otita medie acuta este o infectie a urechii medii. In cadrul infectiei apare durere (uneori severa). Alteori este prezenta febra
- otita medie supurata este acumularea unei secretii in urechea medie, fara infectie. Copilul poate sa nu prezinte simptomatologie de boala, dar secretia poate determina pierderea auzului sau senzatia de "ureche infundata".
Cauze
Infectia urechii medii este cauzata de bacterii si virusuri.
La frig, in prezenta infectiilor sinusurilor sau faringiene sau intr-un puseu de alergie, trompa lui Eustache care face legatura intre urechea medie si gat se poate bloca. Aceasta situatie impiedica drenarea secretiilor din urechea medie. Aceste secretii sunt un mediu prielnic de dezvoltare a bacteriiilor si virusurilor ce determina infectia urechii medii.
Infectiile bacteriene reprezinta aproximativ 65-75% din toate infectiile urechii. Cele mai frecvente bacterii intalnite sunt Streptococcus pneumoniae (intalnit si sub numele de pneumococ), Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.
Infectiile virale - virusurile pot determina si ele infectii ale urechii. Cel mai frecvent virus este Virusul Sincitial Respirator urmat de virusurile gripale.
Intr-o inflamatie determinata de o infectie de tract respirator superior sau manifestare alergica se blocheaza trompa lui Eustache iar aerul nu mai poate ajunge la urechea medie. Aceasta creeaza vid si aspirarea secretiilor dintr-o infectie sau alergie spre urechea medie. Apoi inflamatia impiedica secretia sa se evacueze. Infectia urechii medii apare cand in aceste secretii se dezvolta bacterii.
Inflamatia si acumularea de secretii pot apare si fara infectie si sa determine senzatia de "ureche infundata". Aceasta forma se mai numeste otita medie supurata.
Simptome
Simptomele infectiei urechii medii (otita medie) apar de obicei la 2-7 zile de la o raceala sau o infectie a tractului respirator superior. Simptomele unei infectii a urechii pot fi:
- durere a urechii (de la o durere medie pana la una severa). Sugarii de obicei trag sau smucesc de ureche cand ii doare. Cand se acumuleaza secretie la nivelul urechii medii timpanul se poate rupe. Odata timpanul rupt, secretia se scurge si durerea de obicei inceteaza. Ruptura timpanului se vindeca in cateva saptamani de la sine
- febra
- secretia care se scurge din ureche este subtire si galbena. Daca secretia contine si sange asta denota faptul ca timpanul s-a rupt
- scaderea apetitului, varsaturi, irascibilitate
- tulburari ale somnului
- este posibila pierderea auzului.
Simptomele acumularii de secretie includ:
- pocnete, tiuituri sau senzatia de plenitudine sau presiune in ureche. Copiii adesea au dificultati in descrierea simptomatologiei. Copiii isi freaca urechile in incercarea de a-si usura suferinta
- pierderea auzului. Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!