Anunturi online!

Norvegia

Norvegia este o tara ingusta si lunga situata in nord-vestul continentului european. O treime din Norvegia (partea de nord) este situata deasupra Cercului Polar si este numita "Taramul Soarelui de la Miezul Noptii". Pentru ca aceasta regiune este situata atat de in nord, in fiecare vara sunt perioade cand soarele straluceste 24 de ore pe zi. Oslo , capitala Norvegiei si cel mai mare oras, se afla in partea de sud a tarii. Majoritatea norvegienilor locuiesc in apropierea sau de-a lungul coastei. Vanturile incalzite de mare dau coastei ierni mult mai blande decat cele din regiunile din nord, iar zapada se topeste mult mai repede aici. Chiar si la nord de Cercul Polar, aproape toate porturile norvegiene sunt lipsite de gheata tot timpul anului. Zonele din interiorul teritoriului au o clima mult mai rece, iar zapada este prezenta mai tot timpul anului. Mii de ani oamenii au folosit schiurile pentru a merge pe pamantul acoperit de zapada. Astazi, sportul national al Norvegiei este schi-ul. Majoritatea norvegienilor invata sa schieze chiar inainte de a merge la scoala. Norvegia, alaturi de Danemarca si Suedia este una din tarile scandinave. Vikingii au locuit in cele trei tari acum o mie de ani. Vikingii din Norvegia au fost cei care au navigat pana in Islanda si Groenlanda stabilind acolo colonii. In jurul anului 1000 d.Chr., Leif Ericson a fost cel care navigand din Groenlanda spre vest a atins tarmul american. A fost prima expeditie europeana catre America. Inca de pe vremea vikingilor norvegienii au fost navigatori iscusiti. Coasta Norvegiei este faimoasa pentru multele sale crestaturi numite fiorduri (golfuri inguste si alungite), care asigura porturi foarte bune. Bancuri importante de peste se afla la vest de coasta, pestele uscat reprezentand un export important inca din anii 1200. Norvegia a inceput sa-si dezvolte flota navala in timpul anilor 1600. Astazi, industria navala si a pescuitului a Norvegiei sunt printre cele mai mari ale lumii. Silvicultura a jucat, in mod traditional, un rol important in economia tarii. Silvicultura reprezinta inca o industrie importanta. Copaci crescuti pentru a fi comercializati acopera sectiuni intinse din partea de ses.
Norvegia este alcatuita in mare parte din platouri montane, cu stanci goale, si are relativ putin teren agricol. Dar raurile rapide care vin din munti asigura electicitate foarte ieftina. Norvegia genereaza mai multa putere hidroelectrica pe cap de locuitor decat orice alta tara. Produse importante ale Norvegiei includ produse chimice, metale, petrol, produse semipreparate, masa lemnoasa si hartie. Norvegia este una dintre cele mai mari producatoare de petrol datorita rezervelor uriase din Marea Nordului. Acest lucru i-a facut pe norvegieni sa devina unii dintre cei mai bogati oameni din lume.
Atractii turistice fierbinti
Norvegia a fost nominalizata de multe ori in chestionarele turistice ca unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Ceea ce o face atat de frumoasa sunt fiordurile cu muntii inalti, cu stancile ascutite care se termina abrupt in mare. Niciunde in lume nu exista o coasta atat de spectaculoasa si crestata asa cum este cea din Norvegia, si a devenit faimoasa pentru asta.
In Norvegia exista cateva muzee cu unele din cele mai bune ramasite ale vikingilor. Printre altele faimoasele Gokstadskeppet si Osebergsskepet doua corabii de lupta vikinge foarte bine pastrate, din 850 d.Chr, si o barca pentru inmormantare, pot fi vazute la Vikingskiphuset in capitala Oslo (in zona Bygdoy ). Un alt monument remarcabil este faimoasa Stavkirche din Vagamo, o biserica din 1100-1200 construita din lemn cu decoratiuni incredibile in lemn. In nord se afla Nordkap , cel mai nordic punct al Europei. Nu departe de Nordkap se afla insulele Lofoten unde turistii pot pleca la vanatoare de balene.
Viata de zi cu zi
Aproape trei sferturi din populatia norvegiana locuieste in mediul urban. Dar Norvegia este mai putin urbanizata decat Suedia sau Danemarca, unde 4/5 din populatie locuieste in orase. Oslo, capitala Norvegiei si cel mai mare oras, are aproape 500.000. alte orase mari in Norvegia: Bergen , Drammen , Kristiansand , Stavanger si Trondheim . Orasele norvegiene se continua cu suburbiile, dar si asa sunt mult mai mici decat orasele europene. Acestea au putine cladiri comerciale foarte inalte si le lipseste ritmul de viata alert care se gaseste in orasele industriale ale altor natiuni.
Standardul de viata si bunastarea sociala ale Norvegiei au pastrat orasele fara mahalale si case darapanate. Majoritatea norvegienilor si a imigrantilor locuiesc in apartamente moderne in sau langa zonele urbane principale. Norvegienii mai instariti detin adesea case din lemn (pentru o singura familie). Foarte multi isi vopsesc casele in culori atractive. Unii norvegieni detin si mici cabane de-a lungul coastei sau in munti, pe care le folosesc in week-end.
Norvegia are foarte putina poluare industriala folosirii extensive a energiei hidroelectrice si a gazelor naturale in industrie. Şomajul este foarte scazut conform standardelor internationale. Multi dintre imigrantii din Norvegia lucreaza in locuri de munca prost platite. Prezenta lor a provocat nemultumiri din partea unor norvegieni din cauza beneficiilor de care au parte imigrantii prin intermediul sistemului de securitate.
Aproximativ un sfert din populatia norvegiana locuieste in zona rurala. Populatia rurala este concentrata de-a lungul coastei vestice si in zona sud-estica a Norvegiei, care are dealuri joase, potrivite pentru agricultura. Multi dintre locuitorii din zonele rurale se indeletnicesc cu pescuitul. Unii pleaca de acasa luni de zile pentru a pescui in Marea Nordului si in nordul Oceanului Atlantic.
Numeroasele fiorduri, rauri si munti ai Norvegiei ingreuneaza foarte mult locuitorii din zonele rurale sa calatoreasca. Zapada si gheata fac multe drumuri impracticticabile majoritatea anului. Din aceste motive, oamenii din zonele rurale se bazeaza foarte mult pentru transport pe barci si sistemul de cai ferate electrificate. Sursa: www.nordic.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!