Anunturi online!

New York

Cel mai mare oras al lumii se afla situat in nord-estul S.U.A., la tarmul Oceanului Atlantic,in zona de varsare a fluviului Hudson, fiind asezat atat pe insule (Manhattan, Long, Staten), cat si pe continent. New York-ul nu are o istorie prea indepartata in timp. Primul european care ajunge pe aceste meleaguri locuite de indienii algokin, la 17 aprilie 1524, este navigatorul florentin, Giovanni da Verrazzano,considerat si primul Explorator al Golfului New York.
Tinutul era acoperit cu paduri intense,cu vanat bogat.Datorita blanurilor animalelor,negustorii olandezi isi trimit aici emisari:Van Campen si Adrien Block.In 1626,anul fondarii orasului,Peter Minuit cumpara de la indieni cu podoabe,cutite etc. in valoare de 30 dolari,Insula Manhattan.Pe aceasta insula s-a constituit nucleul unei asezari denumite Nieuw Amsterdam.
Stabilirea familiei scandinavului Jonas Bronck,
in afara insulei Manhattan a determinat aparitia primelor case in cartierul care ii va purta numele,Bronx.Primele cladiri ale cartierului Queens apar in 1640.In 1645 olandezii cumpara si insula Long.Colonia olandeza alcatuita din mici asezari,care si-a luat numele de Nieuw netherland,cu centru la Nieuw Amsterdam ,a constituit o prada usoara pentru flota engleza trimisa de ducele de York,in august 1664,primind si o noua denumire-pastrata pana azi-New York.Orasul a fost capitala S.U.A. in perioada 1785-1790.
Initial, orasul a evoluat lent; in Manhattan erau 200 locuitori in 1625, 33131 locuitori in 1790 si 942292 locuitori in 1870.Orasul de astazi constituit in 1898 se compune din :Manhattan, Queens ,Brooklyn ,Richmond si Bronx.
Exceptand Richmond,celelalte cartiere sunt ele insele orase milionare si multimilionare.
Arta metropolitana newyorkeza este constituita din foarte multe orase cu numeroase suburbii, in cadrul carora se remarca cateva nuclee, pe care statisticilea mericane le numesc Standard Metropolitan Statistical Area(S.M.S.A.). Principalele S.M.S.a. care compun marele New York sunt: New York, Nassau-Sufolk, Newmark, Paterson-Clifton-Passiac, Jersey City etc.Conurbatia newyorkeza face parte din cea mai mare concentrare urbana de pe Glob.
Nucleul uriasei metropole a fost si a ramas Manhattan-ul.Primii locuitori ai insulei ,olandezii,si-au construit locuintele defrisand padurea,si au amenajat strazi largi si drepte.Duapa cuerirea insulei de englezi ,au dat navala emigranti din toate tarile batranei Europe.Incendiul din 1776 mistuie
Cu usurinta cae mai mare parte a cladirilor iar cel din 1835 determina aproape desfintarea orasului.De la nord la sud,in lungul Insului Manhattan au fost trasate 10 bulevarde.
Avand dimensiuni reduse ca spatiu de desfasurare,insula cu o suprafata de 57 kmp,a devenit treptat neincapatoare ,orasul crescand pe verticala.Considerat in functie de aspectul spatiului construit,Manhattan-ul nu se lasa catalogat,el constituie o “expozitie" a Stilurilor inventate de om in arhitectura.Padurea de zgarie-nori isi pune hotarat pecetea.In vecinatatea vestitului Central Park se afla cartierulnegrilor,Harlem. La est de parc sunt amplasate cartierele italienilor(Little Italy),spaniolilor(SpanishHarlem),chinezilor(Chinatown),francezilor,evreilor,nemtilor,etc.Populatia totala a Manhattan-ului este de 1 700 000 la care in timpul zilei se adauga 4 300 000 oameni veniti la locurile de munca. Sursa: www.referate10.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!