Anunturi online!

Marea Unire din 1918

Unirea Bucovinei cu Romania a avut loc la 28 noiembrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi). Razboiul mondial Razboiul mondial a adus Imperiul Austro-Ungar in imposibilitatea de a mai gestiona problema nationalitatilor conlocuitoare, care isi revendicau tot mai energic dreptul la autodeterminare. Pe masura ce imperiul se dezintegra, Curtea de la Viena urmarea reorganizarea acestuia pe baze federative. Bucovina fusese transformata in teatru de razboi. Tinerii romani bucovineni au fost inrolati in armata austro-ungara. Multi dintre ostasii romani au cazut prizonieri in Rusia. Ei s-au inrolat in detasamente de voluntari pentru a lupta impotriva Austro-Ungariei.
Destramarea Imperiului Austro-Ungar si situatia Bucovinei
Bucovina se afla la intersectia zonelor de interese austriece, ucrainene si rusesti. Imperiul Habsburgic pregatea anexarea ei la Galitia, iar tanarul stat ucrainean cauta sa anexeze cat mai mult din teritoriile imperiului, amenintand cu interventia militara. În vara anului 1917, deputatii ucraineni din Parlamentul de la Viena au sustinut incorporarea Galitiei, Bucovinei si Rusiei subcarpatice intr-o provincie autonoma, in cadrul unui stat federal. Alte forte pro-ruse cautau infiintarea Carpatorusiei, care ar fi urmat sa cuprinda si o parte importanta din Bucovina. Mai mult, circulau voci filoruse care revendicau Moldova intreaga. La tratativele de la Brest-Litovsk din noiembrie 1917, Rada ucraineana a cerut Galitia, Bucovina si Carpatorusia, care ar fi urmat sa fie unite in Ucraina de vest. Printr-un tratat secret, Puterile Centrale au facut importante concesii Ucrainei, in schimbul furnizarii unor cantitati uriase de grau si alte alimente. Din acest motiv s-a spus ca "Bucovina a fost vanduta de Austria pe mancare", dupa ce fusese cumparata de la otomani in 1775. Mai mult decat atat, prin Pacea de la Bucuresti, Ţinutul Hotinului intra oficial in componenta Bucovinei impreuna cu o parte din judetul Dorohoi si Dornele romanesti pana la Brosteni. La 3/16 octombrie, imparatul habsburg proclama federalizarea Imperiului, insa fara sa recunoasca si drepturile romanilor. Nasterea statelor nationale era iminenta, insa situatia romanilor din Imperiu continua sa fie foarte incerta. În aceste conditii, adunarea romanilor emigrati din Austro-Ungaria se reunea la Iasi si adopta o rezolutie prin care respingea federalizarea si declara hotararea romanilor de a lupta pentru intregirea neamului sub un singur stat unitar. La 19 octombrie 1918 Ucraina isi proclama independenta. Noul stat national proclamat la Liov includea si Bucovina nord-estica, cu orasele Cernauti, Storojinet si Siret. Proclamatia de la Liov a produs un val de ingrijorare in randurile romanilor bucovineni. Eforturile lor unioniste trebuiau intensificate, altfel riscau sa intre in componenta Ucrainei. În acest sens, la 22 octombrie a aparut la Cernauti ziarul "Glasul Bucovinei", sub conducerea lui Sextil Puscariu, in care fruntasii bucovineni publica editorialul "Ce vrem?", un veritabil document programator pentru romanii din Bucovina.
Congresul general proclama unirea cu Romania
La initiativa fruntasilor luptei nationale Sextil Puscariu si Iancu Flondor, s-a convocat in octombrie 1918, o mare adunare reprezentativa a romanilor din provincia Bucovina, pentru a hotara soarta ei. Adunarea din 14/27 octombrie, decide cu unanimitate de voturi, dar cu opozitie ucraineana, unirea Bucovinei la celelalte provincii romanesti. Totodata s-a format un Consiliu National, prezidat de Dionisie Bejan si avand in componenta sa reprezentanti din toate paturile sociale si din toate judetele provinciei. Consiliul National a infiintat un organ cu caracter de guvern numit Consiliul Secretarilor de Stat, format din 14 secretari de stat. La randul lui, acest guvern provizoriu avea un Comitet Executiv, al carui presedinte era Iancu Flondor, vicepresedinti erau Dinionsie Bejan, Doru Popovici si Sextil Puscariu, iar secretari erau Vasile Bodnarescu, Radu Sbiera si L. Tomoioaga.
Raspunsul ucrainean
În toamna anului 1918, situatia romanilor din Bucovina devenise critica, insa dupa proclamarea unirii, lucrurile s-au precipitat si mai mult. Adunarea nationala a ucrainienilor se intruneste la Cernauti si hotaraste sa incorporeze cea mai mare parte din Bucovinei la Ucraina. Concomitent, Rada de la Liov a declarat mobilizarea legiunii ucrainene, incercand sa ajunga la o impartire a Bucovinei cu Romania. Mai mult, administratia austriaca a predat puterea asupra Bucovinei reprezentantilor Radei si deputatului roman Aurel Onciul, favorabil mentinerii status-quo-ului, dar care nu avea niciun mandat din partea Consiliului National Roman sa negocieze in numele romanilor. Cu toate acestea, austriecii au considerat ca acesta este reprezentant al romanilor si au predat puterea ucrainenilor. Din acest moment, ucraineni au trecut nestingheriti la jefuirea fostelor administratii imperiale. Ei nu recunosteau dreptul istoric al romanilor din Bucovina si se luptau pentru o Ucraina Mare, care sa se intinda de la Carpati pana in Caucaz.
Intrarea armatei romane in Bucovina
Nationalistii ucrainieni si revolutionarii bolsevici au creat o stare de haos si anarhie. Soldatii ucraineni intorsi de pe front terorizau populatia iar in mai multe centre din Bucovina se formasera grupuri militare ale legiunii ucrainene. În aceste conditii, Consiliul National a decis sa ceara intrarea armatei romane in Bucovina. Guvernul roman a trimis divizia a 8-a sub comanda generalului Iacob Zadic. Aceasta a trecut in Bucovina si la 11 noiembrie 1918 a intrat in Cernauti, restabilind ordinea.
Congresul General al Bucovinei consfinteste Unirea
Pentru ca unirea proclamata de adunarea de la 27 octombrie sa fie facuta in completa legalitate, s-au strans legaturile cu guvernul roman aflat la Iasi si s-au pregatit toate etapele necesare unirii provinciei cu Regatul Roman. Riscul era ca unirea sa nu fie recunoscuta pe plan international, ceea ce s-a si intamplat intr-o prima faza. Astfel, a doua zi dupa intrarea armatei romane in Cernauti, Consiliul National a adoptat o constitutie provizorie, care reglementa principiile fundamentale ale provinciei.
În fine, mult-asteptatul Congres general al Bucovinei s-a desfasurat la 18/28 noiembrie 1918 la Cernauti, in Sala Sinodala a Palatului Mitropolitan. Mii de locuitori din toate colturile provinciei au venit la Chisinau sa participe la marele eveniment. Au participat reprezentanti ai nationalitatilor conlocuitoare (romani, polonezi, ruteni, germani). În fruntea adunarii s-au aflat Iancu Flondor, Dionisie Bejan si Ion Nistor. La propunerea lui Flondor, congresul a votat cu majoritate zdrobitoare de voturi "Unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei". Era al doilea mare moment al Marii Uniri, dupa ce Basarabia se unise cu Ţara Mama in aprilie. Dupa Cernauti, toate privirile romanimii se indreptau catre Alba Iulia, unde urma sa aiba loc ultimul act din procesul de desavarsire al Romaniei Mari.
Recunoasterea unirii
Dupa congres, o delegatie formata din mitropolitul Vladimir de Repta, Iancu Flondor, Ion Nistor, Dionisie Bejan si reprezentanti ai minoritatilor, a mers la Iasi, unde se aflau inca guvernul si curtea regala, si a remis regelui Ferdinand I actul unirii Bucovinei cu Romania. La 18 decembrie era promulgat decretul lege pentru consfintirea unirii Bucovinei. Acesta prevedea ca din partea Bucovinei sa intre in guvern 2 ministri de stat fara portofoliu, unul delegat cu administratia la Cernauti, celalalt la Bucuresti. Recunoasterea internationala a fost un proces complicat mai ales de refuzul Ucrainei de a recunoaste unirea. Recunoasterea internationala a unirii avea sa vina un an mai tarziu, la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate si Austria. Sursa: www.enciclopediaromaniei.ro 
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!