Anunturi online!

Legea lui Arhimede

Fiu al unei familii nobiliare grecesti, Arhimede s-a nascut in anul 287 i.Hr., in orasul Siracuza, insula Sicilia. Conform uzantei timpului, si-a inceput invatatura acasa, cu dascali angajati. Si-a continuat studiile in Alexandria, intr-o scoala de inalt prestigiu in care existau profesori savanti, cum este matematicianul Euclid. Acolo a beneficiat de cea mai bine inzestrata biblioteca a antichitatii. Dupa cativa ani de studii, Arhimede a revenit in Siracuza unde s-a dedicat cercetarilor stiintifice.
Rezultatul acestor cercetari a constat intr-o serie de inventii care au avut o insemnatate majora in evolutia tehnicii. Arhimede a descoperit principiul spiralei, pe a carui aplicabilitate a fost realizat surubul fara sfarsit, surubul elevator, mufa, roata dintata.
Legea lui Arhimede:
Pe cand se afla in baia publica, Arhimede a sesizat ca fara sa inoate exista in apa o forta care il impingea spre suprafata. Atunci, intrezarind ca a surprins principiul unei mari descoperiri a strigat memorabilul cuvant “Evrika!"( Am gasit!). Experimentand scufundarea mai multor tipuri de corpuri avand diferite densitati a formulat legea fundamentala a hidrostaticii, intrata in stiinta sub numele de Legea lui Arhimede.
“Un corp scufundat intr-un lichid sau gaz este impins ascendent pe verticala cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid sau gaz dizlocat."
Atunci cand forta determinata de presiunea lichidului este mai mare decat greutatea corpului acesta pluteste, iar atunci cand cele doua forte sunt egale obiectul ramane in echilibru in lichid.
VAl=100cm3 Vapa inlocuita=100cm3 Vlemn=100cm3 Vapa inl.=100cm3
рAl=2,7g/cm3 рapa =1g/cm3 рlemn =0,6g/cm3 рapa=0,6g/cm3
mAl=270g m apa inlocuita=100g mlemn=60g mapa inl.=60g
GAl=2,7N G apa inlocuita=1N Glemn=0,6N Gapa inl.=0,6N
Aplicatii:
Scufundarea si plutirea submarinelor - submarinul este alcatuit din rezervoare care imprejmuiesc puntea interioara unde se afla echipajul. Atunci cand pluteste, rezervoarele submarinului sunt umplute cu aer astfel incat greutatea sa totala este egala cu forta arhimedica. Pentru a se scufunda, rezervoarele sunt umplute cu apa, greutatea totala a submarinului marindu-se. Apa este data afara prin eliberarea de aer comprimat, submarinul intorcandu-se la suprafata.
Plutirea baloanelor cu aer cald - asemeni lichidelor, si aerul exercita o presiune asupra corpurilor pe care le inconjoara: presiunea atmosferica. Pentru a pluti greutatea unui corp trebuie sa fie mai mica decat greutatea volumului de aer dezlocuit, pe acest principiu functionand baloanele cu aer. Aerul din ele este incalzit micsorandu-si densitatea si totodata greutatea totala. Baloanele se inalta sub actiunea fortei arhimedice care este mai mare decat greutatea lor.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!