Anunturi online!

Jean Calvin

Jean Calvin, sau pur si simplu Calvin (nascut la 10 iulie 1509 la Noyon – decedat la 27 mai 1564 la Geneva) a fost un reformator religios francez. Alaturi de Martin Luther, a fost unul din initiatorii Reformei protestante, in opozitie cu anumite dogme si rituri ale Bisericii Catolice romane. Calvin a dezvoltat o doctrina - Calvinismul - relativ diferita de aceea a lui Luther, in special in ceea ce priveste practicarea cultului, considerata o radicalizare a lutheranismului.
Calvin s-a nascut cu numele de Jean Cauvin la Noyon, in Picardia, Franta. Martin Luther a scris cele 95 de teze in 1517, cand Calvin avea 8 ani.
Tatal lui Calvin, notar al episcopului din Noyon, l-a trimis la colegiul De la Marche si apoi in continuare la Sorbona din Paris, pentru a studia dreptul. În 1532 devine doctor in drept la Universitatea din Orléans. Prima sa lucrare publicata a fost un comentariu al lucrarii filozofului roman Seneca De clementia.
Adopta curand principiile Reformei, pe care, incepand din 1532, incepe sa le propage la Paris. Amenintat cu inchisoarea, se refugiaza la Nérac, sub protectia Margaretei de Navarra, favorabila protestantismului. În 1534, in urma persecutiilor suferite de protestantii francezi, numiti si hughenoti, este nevoit sa paraseasca Franta.
Dupa peregrinari in Basel, Ferrara si din nou la Paris, in 1536, convins fiind de reformatorul Guillaume Farel, Calvin se stabileste definitiv la Geneva, unde este numit profesor de teologie. A trait aici aproape jumatate din viata.
Calvin nu recunoaste decat doua sacramente (Taine): Botezul si Comuniunea (Împartasania). Respinge dogma prezentei reale a "trupului si sangelui Domnului" in impartasanie, invocarea sfintilor, institutia episcopatului, etc. Predicatorii sunt alesi de catre credinciosi si fiecare din bisericile calviniste este condusa spiritual de un consiliu ales.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!