Anunturi online!

Ion Minulescu

1881 - 1 ianuarie: Moare in Bucuresti Tudor Minulescu, tatal viitorului preot, in urma unui atac de apoplexie survenit chiar in timpul petrecerii de revelion. In noaptea de 6 spre 7 ianuarie se naste Ion Minulescu, in Bucuresti, strada Covaci nr. 15. Viitorul preot va copilari la Slatina, de unde e originara mama sa, Alexandrina Ciuca, fiica a unui cavaf. Foarte tanara cand ramane vaduva, Alexandrina Ciuca se va recasatori nu peste mult timp de la moartea sotului cu Ion Constantinescu, capitan de cavalerie.
1887 - Incepe cursul primar la Pitesti.
1891 - Incepe liceul in acelasi oras.
1897 - Sub pseudonismul (I. M.) Nirvan apar primele productii poetice ale lui Ion Minulescu, inca elev la Pitesti, in revista Povestea vorbei.
1898 - Sub semnatura I. Minulescu-Nirvan, tanarul poet publica in Foaia pentru toti.
1899 - Dupa ce si-a incheiat studiile liceale (clasa a VI-a si a VII-a le trece intr-un an, la pensionul particular"Branza si Arghirescu" din Bucuresti), Ion Minulescu isi ia bacalaureatul.
1900 - Poetul pleaca la Paris spre a urma dreptul. Va renunta insa curand la studiile juridice, fascinat de viata boemei artistice pariziene. Acum ia Minulescu cunostinta de literatura simbolistica, citind cu pasiune pe Baudelaire, Nervan, Aloysius Bertand, Lautreamont, Verlaine, Rimbaud, Laforgue etc.
1904 - Ion Minulescu se intoarce la in tara. Il gasim printre scriitorii care frecventeaza cafeneaua Kubler (D. Anghel, St. O. Iosif, Ilarie Chendi, P. Cerna etc.).
1905 - Publica versurile si fragmentele de proza (Din jurnalul unui pribeag) in revista Viata noua a lui Ovid Densusianu, unul din organele cele mai insemnate ale miscarii simbolistice.
1906 - Ion Minulescu incepe sa publice parte dintre versurile ce vor compune Romantele pentru mai tarziu in revista Viata literara si artistica a lui Ilarie Chendi. Tot in acest an incepe prietenia cu Dimitrie Anghel, cu care va traduce in colaborare versuri din Albert Samain, Charles Guerin, H. Bataille, H. de Regenier, publicate in Samanatorul. Iarna 1906-1907 cei doi prieteni o petrec la Constanta, ecourile acestei sederi pe tarmurile Marii Negre regasindu-se in versurile lor, in minulescienele Romante pentru mai tarziu (1908) si in Fanteziile lui D. Anghel (1909).
1907 - Il gasim pe Minulescu participand la, "sambetele literare" organizate de convorbirile critice ale lui Mihai Dragomirescu (din cercul Convorbirilor critice mai fac parte, in aceasta perioada, Liviu Rebreanu, Emil Garleanu, Mihai Sorbul, Dim. Nanu etc.) O poezie a lui Minulescu publicata in Convorbiri critice (In orasul cu trei sute de biserici) ii atrage atentia lui I. L. Caragiale care, de la Berlin, ii scrie lui Mihai Dragomirescu spre a-si arata pretuirea si spre a se interesa de tanarul poet.
1908 - Sub directia lui Ion Minulescu apare la 20 martie Revista celorlalti, de orientare simbolista. Dintre colaboratori fac parte Mihai Cruceanu, Eugeniu Stefanescu-Est, N. Davidescu, Eugeniu Sperantia. Articolul-program Aprindeti tortele reprezinta o reactie violenta, in numele artei innoitoare, impotriva traditionalismului. Revista isi inceteaza aparitia o data cu cel de-al treilea numar (10 aprilie 1908). Apare primul volum de versuri al lui I. Minulescu, Romante pentru mai tarziu, cu o coperta desenata de Iser, prieten de o viata al poetului. Apare volumul de povestiri de factura simbolista Casa cu geamuri portocalii.
1909 - Succesul de public (daca nu si de critica) al Romantelor pentru mai tarziu determina publicarea celei de-a doua editii a volumului, la Biblioteca romaneasca enciclopedica "Socec".
1910 - Cunoaste in redactia Viitorului (in cadrul careia lucreaza) pe Claudia Millian, viitoarea lui sotie.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!