Anunturi online!

Gheorghe Dinica

Peste 70 de filme, zeci de piese de teatru jucate pe scenele celor mai mari teatre din Romania si pasiunea pentru muzica lautareasca. O viata petrecuta in lumina reflectoarelor, cea a maestrului Gheorghe Dinica. :Fac meseria asta de prin anii '60 si cred ca am in jur de 70-80 de filme. Lucrul la film a fost cam in fiecare an. Cateodata si doua pe an. A fost o perioada cand se faceau 30 de filme pe an cu bani de la buget, deci se lucra. Şi dintre cele 30 de filme pe an sigur ca au ramas multe care se mai pot vedea si azi", declara maestrul intr-un interviu din 2004. S-a nascut la 1 ianuarie 1934, in Bucuresti. Gheorghe Dinica a fost un copil sarac, a crescut in mahala, a facut tot felul de munci ca sa se intretina singur si numai sansa l-a ajutat sa ajunga in preajma scenei. În 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti si doi ani mai tarziu joaca in primul sau film, "Strainul". Pe scena si in film bogatia unei vieti l-a ajutat sa-si incarce personajele cu energii impresionante. "Am jucat cu toti actorii importanti ai Romaniei, de toate varstele. Generatia mea a imbatranit, s-au prapadit foarte multi", marturisea maestrul Gheorghe Dinica in urma cu cativa ani. Memorabile raman intalnirile actorului cu regizori ca David Esrig (in Nepotul lui Rameau, Troilus si Cresida, Asteptandu-l pe Godot), Andrei Seban, Lucian Pintilie sau marile lui roluri din filme ca "Strainul", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", "Felix si Otilia", "Ilustrate cu flori de camp", "Zidul", "Prin cenusa imperiulu", "Concurs", "Bietul Ioanide", "Figurantii", "Cuibul de viespi", "De ce trag clopotele, Mitica?", "Crucea de piatra", "Patul conjugal", "Filantropica", "Dupa-amiaza unui tortionar" si multe altele. Întrebat despre cele mai dragi roluri, marele actor a subliniat faptul ca fiecare personaj a insemnat putin din el. "Cred ca mi-a placut foarte mult sa joc roluri de rai. De la Stanica Ratiu din "Felix si Otilia", Paraipan din "Un comisar acuza", Nae Gheorghidiu din "Patul lui Procust" pana la Aurica Fieraru din "Regina", toate rolurile mi-au fost dragi pentru ca fiecare personaj inseamna putin din mine".
Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). În 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). "Asta este misiunea mea – sa o duc si sa fac tot ce pot mai bine. Asta este obligatia mea fata de frumoasa meserie pe care mi-am ales-o si fata de spectatorii care mi-au dat toata dragostea si increderea lor. Pentru mine nu este nicio greutate pentru ca tot ce am facut de-a lungul vietii am facut din dragoste pentru profesie si pentru oameni. Şi acum, cand vad ca oamenii ma apreciaza, ma simt rasplatit din plin", spunea maestrul Dinica. Marele actor a cochetat si cu muzica, inregistrand melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii sai prieteni Ştefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. "Din tinerete ii ascultam pe marii nostri lautari si m-am indragostit de muzica. Şi sunt inca indragostit." A invatat de la Maria Tanase sa cante "cu sufletul", desi pana la filmul lui Şerban Marinescu, "Turnul din Pisa", cand a interpretat rolul unui lautar nu mai cantase. "Pe la un sprit mai mormaiam cu o voce mai joasa."
"Pentru ca e o tara dornica de ciudatenii, ce au zis: "opa!, asta canta, uite, are si voce!" Şi au inceput sa vina sa inregistreze. Cu Ploiesteanu, cu Iordache. S-a vandut tot, au mai cerut, am mai facut, acum a inceput sa-mi placa... Eu cantam in baie, pentru mine, si acum vreau sa scot un CD cu cele mai frumoase slagare dinainte de '89: Malineanu, Radu Şerban", povestea artistul intr-un interviu.
Maestrul Gheorghe Dinica spunea despre cantecele pe care le interpreta ca "vin din inima", insa dintre toate pisele dragi sufletului sau ("Sunt vagabondul vietii mele", "Mica serenada", "Casuta noastra"), iubea piesa "O strangere de mana". Din 1996 a fost casatorit cu Gabriela Georgeta despre care spunea ca "este o femeie care are o relatie clara cu viata si care a facut ordine in dezordinea existentei mele". Alaturi de ea, Gheorghe Dinica a fost un tanar casatorit, "doar ca ani de casnicie. "Un rol foarte important il are intelegerea pe care o avem unul pentru celalalt in afara de simpatiile reciproce fara de care nu ne-am fi adunat!" Sursa: www.realitatea.net
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!