Anunturi online!

Frunza

Frunza este principalul organ vegetativ al plantei in care are loc prepararea hranei.
Alcatuirea externa.
La majoritatea plantelor frunza este simpla, formata din trei parti : limb, petiol, teaca.
- Limbul este partea latita a frunzei care are culoarea verde, deoarece celulele sale contin foarte multe cloroplaste. Frunzele isi pastreaza culoarea verde, daca plantele au lumina. Ţinute la intuneric mai mult timp, ele se ingalbenesc.
Limbul este strabatut de niste vinisoare numite nervuri. Acestea sunt fascicule libero – lemnoase care se continua din tulpina si se ramifica in frunza.
Forma limbului este diferita de la o planta la alta. El poate fi in forma de ac (la molid, brad si pin), linie(la grau si porumb), lance(la salcie), inima(la tei),oval(la par), sageata la (sageata – apei ).
La unele plante, limbul frunzei are marginea intreaga(la liliac);la altele este crestata sau dintata (la tei). La numeroase frunze aceste crestaturi se adancesc, formand lobi(stejar, vita de vie si artar). Cand crestaturile limbului sunt foarte adanci, fiecare lob are o conditie proprie. Aceste frunze sunt compuse (frunzele de mazare, canepa, salcam, castan)
- Petiolul este codita care sustine limbul si – l indeparteaza de tulpina. Astfel, frunzele pot sa primeasca cat mai multa lumina. Unele plante au frunzele lipsite de petiol(graul, porumbul)
- Teaca este partea inferioara a petiolului care se lateste si cu care frunza se prinde de tulpina.
La grau si porumb, unde petiolul lipseste, teaca este foarte dezvoltata si inconjoara tulpina de la un nod pana aproape de nodul urmator. Pe langa frunzele care au rol principal in prepararea hranei, exista frunze care au suferit modificari si indeplinesc alte functii. La dracila unele frunze s-au transformat in spini cu rol de aparare. La mazare, varfurile frunzelor s-au transformat in carcei cu rol de fixare. La ceapa, frunzele din bulb sunt organe de depozitare a unor substante de rezerva. La plantele numite carnivore, frunzele sunt adevarate capcane pentru prins insecte sau alte animale mici(la roua cerului si la planta numita Nepenthes).
Structura interna a frunzei
O sectiune transversala prin frunza scoate in evidenta urmatoarea structura :
- Doua epiderme una superioara si una inferioara
- Miezul frunzei sau mezofilul
Epiderma superioara este formata dintr–un strat de celule strans unite intre ele de culoare verde intens. Epiderma inferioara este formata dintr-un strat de celule strans unite intre ele de culoare verde deschis. La majoritatea plantelor pe epiderma inferioara se gasesc numerosi peri care impiedica transpiratia.
Pe ambele epiderme dar mai ales pe cea inferioara se gasesc celulele modificate numite stomate.
O stomata este formata din doua celule de forma bobului de fasole care stau fata-n fata lasand o deschidere numita osteola. Prin aceste stomate se realizeaza schimbul de gaze intre planta si mediu si de asemenea se elimina apa. Numarul de stomate difera de la o planta la alta in functie de conditiile de mediu. La plantele plutitoare stomatele se gasesc numai pe epiderma superioara. Mezofilul sau miezul frunzei este format din tesut fundamental cu celule distantate intre ele, spatiile fiind pline de aer. În tesutul fundamental din loc in loc se gaseste fascicule libero-lemnoase.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!