Anunturi online!

Epoca de piatra

Preistoria si epoca bronzului la romani
Preistoria si epoca bronzului la romani - Acestea seamana cu cele din Spania si Franta aratandu-ne universul religios al vanatorului din paleoliticul de acum 40000 i. Chr. – 10000 i. Chr. În perioada 10000 i. Chr. – 5000 i. Chr. Cand marile calote de ghetari se topesc in zona Portilor de Fier se gasesc urme ale culturii "Schela Cladovei" cu un cuptor de piatra, vase decorate cu picturi si altele. Tot acum apare si cultura "Carcea". Preistoria si epoca bronzului la romani - Aceasta e caracterizata de vase rosii cu decoratii albe in forme de spirala. Amuleta gasita la Mitoc – Dealul Galben demonstreaza ca populatia din locurile acestea cunostea spirala, unghiul si liniile paralele. Pe un alt obiect descoperit de aceasta data la Dorohoi care dateaza din 16000 i. Chr. descoperim ca oamenii de aici aveau si notiunea cercului. Amuleta este ornata cu patru cercuri care inconjoara piatra printr-o sculptura care dovedeste deosebita maiestrie a sculptorului local. Este interesant ca in aceasta zona s-au gasit si incercari de alcatuire ale unui eventual alfabet cum ar fi cele de la Tartaria si de la Orhei.
Desigur ca ramane o posibilitate reala ca tablele gasite sa nu fie altceva decat obiecte de ornament, fragmente dintr-o eventuala fresca de exemplu. Însa exista unii specialisti care considera ca detaliile ar putea fi o dovada sigura si clara asupra ipotezei. Printre simboluri se poate observa si svastica. Simbol preluat mai tarziu de catre nazisti care au transformat-o intr-un simbol cu totul diferit fata de semnificatia initiala.
Popoarele din aceste parti au realizat foarte multe sculpturi si modelari sub forma de "Madone" si "Ganditori". Un astfel de exemplu este cea de la Bodesti – Frumusica. Aceasta este impodobita cu motive geometrice remarcabila prin acuratetea lor care distinge cultura din aceste parti de culturile inconjuratoare. Se poate observa aparitia liniilor paralele din nou si simetria figurii care se apropie de perfectiune, grija pentru detalii fiind un alt element distinctiv.
O relicva foarte interesanta a artei din aceasta perioada este cea gasita la Draguseni. Ea a fost numita "Coloanele Cerului". Este o dovada ca artistii din zona nu incercau doar sa copieze modelele din natura. Ei incercau sa atribuie semnificatii si reprezentari lumii care-i inconjura.
O alta madona foarte pretioasa a tezaurului nostru folcloric este cea de la Golovita, Şi aici putem deosebi atentia deosebita pe care o da sculptorul detaliilor geometrice. Pana acum s-a putut cu siguranta deosebi stilul simbolic in care artistul antic si-a facut reprezentarile. Arta sa se apropie mai mult de sculptura marelui Brancusi decat de cea a Romei sau a Greciei Antice.
Remarcabila de asemenea este si "Hora" descoperita la Bodesti – Frumusica. Artistul a incercat sa imortalizeze momentul horei, care se pare ca dateaza din acele vechi timpuri. Arta sa a ramas o dovada a vietii din acele vremuri, o imagine pastrata mai bine decat multe descrieri grecesti ori romane si mult mai vechi decat acestea. Sursa: www.studentie.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!