Anunturi online!

Covoare

Covoarele au fost dintotdeauna un subiect fascinant si pentru multi cumpararea unui astfel de obiect decorativ este o provocare, intr-o mai mare masura decat gasirea unei canapele potrivite sau a unei mese de sufragerie. Si aceasta datorita numarului imens de tipuri de covoare existente pe piata mondiala si a faptului ca cele mai frumoase si mai scumpe dintre ele sunt confectionate in indepartate colturi ale lumii, cunoscute doar catorva specialisti. Cu exceptia catorva tomuri de specialitate, s-au scris putine lucrari despre arta covoarelor accesibile publicului larg. In cartile despre istoria decoratiunilor interioare covoarele sunt aproape neglijate. Prezenta lor este mentionata in pasaje nesemnificative fata de mobilier, tesaturi si alte elemente.
Aceeasi situatie o intalnim in revistele de decoratiuni. si atunci ce sursa de informatii avem pentru a ne orienta in labirintul covoarelor?
Sa cumparam un covor tesut sau innodat, lucrat manual sau mecanic, oriental sau frantuzesc?
Si nu ne surprinde ca foarte multi recurg la solutia mai sigura a mochetei din perete in perete. Insa un covor bine ales poate da viata si personalitate unei camere, indiferent de marime sau stil.
De exemplu, un covor cu valoare artistica poate fi punctul de plecare in decorarea unei incaperi. Draperiile, perdelele si stofele pot fi ulterior asortate culorilor covorului. Sau invers, covorul poate fi ales ca element unificator al diferitelor culori asortate in decorarea incaperii.
Covoarele orientale au fost primele folosite in decorarea interioarelor europene si americane. Ele erau aduse din Orient de negutatori si in general folosirea lor in case era rezervata aristocratilor si celor bogati.
Multi nobili si-au comnadat portretele stand in picioare pe un frumos covor oriental.
Majoritatea covoarelor erau fie intinse pe podea, dar si folosite ca fata de masa, asa cum se poate vedea in multe picturi din secolele XVI-XVII.
Din secolul XVIII, in Europa s-a extins importul de covoare orientale si in consecinta s-a ajuns la folosirea lor de o patura sociala mai larga, incluzand negustorii prosperi si mica nobilime. Deasemenea s-au stabilit importante manufacturi de covoare in Spania, Anglia si Franta.
Spre deosebire de covoarele spaniole si englezesti care copiau sau se inspirau din motive orientale, francezii au dezvoltat un stil propriu ca forme si culori, in centrele Aubusson si Savonnerie.
Aceste covoare, foarte folosite de decoratori si astazi, reflecta stilul neoclasic Empire si motive florale.
Cum ne orientam in alegerea unui covor?
In primul rand e bine sa nu ne grabim. Mai intai trebuie luat in consideratie ce pret suntem pregatiti sa platim pentru un covor si in functie de asta, trebuie stabilit locul destinat covorului: intr-un hol cu trafic mai intens sau in dormitor? Urmatoarea intrebare pe care ar trebui pusa este daca ti se potriveste un covor in putine culori si motive decorative sau un elaborat covor oriental?
Un covor vechi sau un covor nou? In lume sunt peste 20 de regiuni unde se produc manual covoare, dar cele mai importante se pot clasifica in 6 grupuri: Persia, Turcia, Rusia, India, China si nordul Africii.
In Persia (Iranul de astazi) se produc peste 4.000 de tipuri diferite. Covoarele persane se bucura de cea mai buna reputatie fiind innodate sau tesute din materiale de cea mai inalta calitate (lana, bumbac, matase) si cu imbinari ingenioase si originale de motive (flori, pasari, frunze si copaci stilizati) si culori. Cele mai sofisticate si opulente interioare, mobile clasice, tablouri vechi, sunt excelent completate de imbinarile elaborate de culori si desene ale unui covor persan clasic.
Gama coloristica evolueaza de la delicate tonuri de bej si albastru deschis pana la intense nuante de rosu rubiniu ingenios combinate cu alte tonuri din paleta coloristica a maestrilor creatori persani.
In Afganistan, Rusia, Turkmenistan covoarele au culori mai adanci, mai sobre si modele geometrice. Ele pot fi asortate fie unui mobilier clasic, fie unor piese de design modern, pentru a contrabalansa simplitatea liniilor.
Toate covoarele orientale sunt si astazi obiecte originale de arta populara si poarta in fiecare motiv floral sau geometric o inimitabila si autentica traditie. Valoarea lor nu este numai decorativa.
Un covor oriental bine ales este o investitie, ca orice alt obiect de arta folosit in decorarea unei case. Pe piata europeana si americana exista o selectie vasta de covoare concepute de designeri moderni, in culori si desene contemporane, asemanatoare artei abstracte din pictura. Cei mai faimosi designeri folosesc ateliere din orient pentru a-si comanda propriile colectii de covoare innodate manual, dupa desenele si indicatiile lor coloristice.
Aceste covoare pot avea un pret mai ridicat decat un covor traditional oriental, dar pot satisface gustul oricarui iubitor de arta contemporana.
Armonizarea cu celelalte elemente decorative este deasemenea importanta, dar nu neaparat in sensul respectarii unor canoane impuse de altii. Daca indraznim, putem asorta stiluri foarte diferite si obtine un efect original si frapant.
Oricum monotonia cromatica si alaturarea de mobilier si accesorii "ca la carte" nu pot sa exprime decat lipsa imaginatiei.
Asa ca dupa incercarea de a va orienta in procesul alegerii unui covor, singura directie valabila este a gustului personal si pe cat posibil recomandarea de a achizitiona un covor de calitate.
Fie ca el va fi un vechi buhara sau o blana de animal, trebuie sa se asorteze nu numai mobilierului si culorilor folosite in decorarea incaperii ci si conceptiei noastre despre viata si ceea ce este frumos.
Arta covoarelor
"Acasa este un covor asezat pe nisipul desertului" afirmau candva tuaregii. Covoarele sunt unul din primele obiecte de uz casnic descoperite, chiar dinaintea mobilierului.
SISTEMUL WILTON este o metoda automatizata de tesut, ce utilizeaza razboiul de tesut; dispozitivul permite insertia si extractia firelor si de asemenea, stabileste dimensiunea acestora; se folosesc trei tesaturi si un fir, rezultatul fiind o structura rigida, ce sustine lana. Prin acest sistem de tesut se obtin covoarele cu bucle sau cu fir scurt.
SISTEMUL HAND TUFTED utilizeaza un dispozitiv gen pistol, care, atunci cand este activat, sectioneaza o bucata din lana, inserand-o intr-un tipar pentru a da modelul, unde este fixata cu latex. Permite obtinerea unor modele elaborate, dar nu si a unora cu curbe precise.
SISTEMUL HAND LOOMED se deosebeste de sistemul Wilton prin faptul ca foloseste un razboi de tesut activat manual. Permite obtinerea unui design simplu de covor.
SISTEMUL HAND KNOTTED consta in atasarea lanii de tipar printr-un nod, procedeu realizat manual. Covoarele vor fi individualizate, in functie de tipul si de numarul de noduri folosite. Se obtin toate tipurile de tesatura cu model complex. Sursa: www.renofrancimobel.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!