Anunturi online!

Coreea de Sud

Asezare geografica Coreea de Sud ocupa partea sudica a peninsulei Coreea in Asia de Est. Ea imparte singura granita de pe uscat cu Coreea de Nord, cu care a fost unita politic intr-n singur stat pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Coreea are o istorie lunga si o cultura aproape identica cu cea chineza si japoneza. Numele de “Coreea" provine dela cuvantul “Koryo", dinastia care controla peninsula din 913 pana in 1392. In urma Razboiului Coreean (1950-1953), amandoua statele au inceput sa-si reconstruiasca economia:Coreea de Sud a privit inspre exterior pe cand Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate societati din lume, a concentrat o economie proprie, fara ajutor din strainatate.
Relief
Coreea de Sud ocupa o zona, predominant muntoasa, cu o latime in jur de de 320 km. Peninsula este inconjurata de Marea Galbena, la vest, si de Marea Japoniei la est; Coasta de vest si cea de sud sunt neregulate si sunt imprejmuite de peste 3.000 de insule, majoritatea mici si nelocuite. Cea mai mare este Insula Cheju(Quelpart), situata la sud de Stramtoarea Coreeana la o distanta de 120 km.
Doar 20% din suprafata peninsulei este ocupata de campii potrivite pentru asezari omenesti si agricultura dar majoritatea populatiei este concentrata de-a lungul tarmurilor si vailor din partea de vest.In est muntii formeaza un sir ingust cu putine zone locuite,pe cand in vest se gasesc cele mai bogate terenuri cultivate.Muntii T’aebaek formeaza “coloana vertebrala" a peninsulei Coreea, intinzandu-se de la Wonsan in Coreea de Nord pana aproape de Pusan in Coreea de Sud pe coasta sud-estica. In sud se afla sirul de munti Sobaek, care se extinde de la nord-est la sud-vest atingand inaltimea de 1.915 m-vf. Chii. Cel mai inalt varf din Coreea de Sud este Vf. Halla-san(1.950 m) pe Insula Cheju.
Clima
Climatul Coreei de Sud este continental dar si musonic.In timpul iernii,bat vanturi din interiorul Asiei.Coreea de Sud are ierni mai blande si mai scurte decat in nord, cu temperatura medie in luna ianuarie la Seul de –5ºC.In timpul verii bate musonul de sud.Temperatura medie in iulie este de 27ºC pe toata peninsula exceptand zonele muntoase.Precipitatiile medii anuale sunt mai mari in sud, adica 1.525 mm pe an.Cele mai mari precipitatii se inregistreaza in lunile verii.
Cultura
Mostenirea artistica si culturala a Coreei a fost puternic influentata de-a lungul veacurilor de contactul apropiat cu China.Budismul,care a dominat viata coreeana din secolul VII pana in secolul XII,a influentat artele. Multe temple budiste,manastiri,morminte sfinte,palate si alte opere de arta raman inca fiind martorii realizarilor din Epoca de Aur si fiind valorabile ajutand la dezvoltarea turismului Coreei de Sud.In timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de arta.Povestile populare,muzica,poezia si teatrul, toate fac parte din traditia budista si confuciana.
Turism
Coreea cu frumusetea ei pitoreasca si mostenirea culturala si istorica unica, are multe de oferit turistilor. Tara peninsulara cu patru anotimpuri distincte, ea se mandreste cu frumoasele ei plaje, munti si rauri. Exista o multime de vechi temple budiste, palate regale, statui, pagode, obiecte de interes arheologic, fortarete, sate cu traditii populare si muzee. In ultimele doua decenii, industria turismului s-a dezvoltat foarte rapid. Numarul turistilor straini a crescut de la 84216 in 1967 la 2340462 in 1988. Acest salt este o consecinta fireasca a cresterii excelente a tarii. Sursa: www.x-tremesubteam.forumer.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!