Anunturi online!

Chistul ovarian, cauze si tratament

Chistul ovarian este o formatiune asemanatoare unei pungi cu continut lichid, situata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Acestea sunt organe pereche, avand dimensiunea si forma unei migdale, localizate de fiecare parte a uterului. La nivelul ovarelor se formeaza si se dezvolta ovulele, care sunt eliberate in cicluri lunare, pe toata perioada reproductiva a femeii.
In fiecare luna, un ovul se formeaza intr-o structura aflata in interiorul ovarului, numita folicul. Continutul lichidian al foliculului are rolul de a proteja ovulul. Acesta se maturizeaza si este expulzat prin ruperea foliculului. Uneori insa, foliculul nu elibereaza ovulul, sau nu se micsoreaza dupa expulzarea ovulului, ci continua sa creasca pe masura ce se umple cu lichid. Astfel se formeaza un chist ovarian.
Numeroase femei prezinta chisturi ovariene intr-un moment al vietii. Majoritatea chisturilor nu provoaca probleme de sanatate si dispar fara tratament in cateva luni. Insa, atunci cand se rup, chisturile ovariene produc simptome grave care pot pune viata in pericol. Cea mai buna metoda de a proteja sanatatea este efectuarea de examinari pelvice cu regularitate. Este de asemenea importanta cunoasterea simptomelor si a tipurilor de chisturi ovariene care pot semnala o problema grava de sanatate.
Chisturile ovariene pot creste pana la 5 -6 cm si persista intre patru si sase saptamani. Chisturile se intalnesc frecvent, sunt in mod normal nedureroase si dispar de obicei fara tratament.
Semne si simptome
Prezenta unui chist ovarian poate fi responsabila pentru urmatoarele semne si simptome:
» tulburari menstruale
» durere pelvina – o durere surda, constanta sau intermitenta, ce poate iradia spre coloana vertebrala si membrele inferioare
» durere pelvina – imediat dupa inceperea menstruatiei sau imediat dupa incheierea ei
» durere in timpul contactelor sexuale (dispareunie)
» greturi, vomitaturi sau dureri mamare similare cu cele prezente in timpul sarcinii
» dureri abdominale
» senzatie de presiune pe rect sau vezica urinara – dificultati de golire completa a vezicii
Semnele si simptomele care necesita atentie medicala de urgenta sunt:
» durere pelvina severa, care survine brusc
» durere insotita de febra sau vomitaturi
» senzatie de frig, piele rece si umeda, respiratie accelerata, lesin, ameteala, slabiciune -semnele care indica un soc
De cele mai multe ori, femeile nu prezinta semne. Sau, atunci cand simptomele sunt prezente, ele sunt similare cu cele ale altor afectiuni, precum endometrioza, boala inflamatorie pelvina, sarcina extrauterina si cancerul ovarian. Chiar si apendicita si diverticulita pot determina simptome asemanatoare celor produse de ruperea unui chist ovarian.
Cauze
In mod normal, in ovar se dezvolta in fiecare luna structuri asemanatoare chisturilor numite foliculi – acestia produc estrogen si progesteron si elibereaza ovulul.
Uneori un folicul normal continua sa creasca si este numit chist functional, deoarece a aparut in timpul ciclului menstrual.
Un chist ovarian poate fi identificat in timpul unui examen pelvin, in cadrul caruia medicul palpeaza ovarele. Daca este descoperit un chist ovarian, medicul va recomanda examene complementare pentru a determina tipul, marimea si compozitia chistului. Aceste informatii permit luarea unei decizii in ceea ce priveste necesitatea unei interventii chirurgicale.
Pentru a identifica tipul de chist, sunt folosite urmatoarele proceduri:
Ecografia – se poate realiza pe cala abdominala sau vaginala (ecografie transvaginala) si utilizeaza ultrasunetele, permitand vizualizarea uterului si ovarelor. Ecografia permite confirmarea prezentei unui chist, precum si determinarea precisa a pozitiei, volumului si compozitiei sale (daca este solid, plin cu lichid sau mixt).
Laparoscopia – folosind un instrument subtire, prevazut cu o sursa luminoasa (laparoscop) si inserat in abdomen printr-o mica incizie, medicul poate vizualiza ovarele si chiar extirpa chistul (chistectomie).
Masurarea CA 125 (Cancer antigen 125). Nivelul proteinei CA 125 are valori ridicate la femeile cu cancer ovarian. Daca este identificat un chist ovarian partial solid, iar pacienta prezinta riscuri de cancer ovarian, medicul poate recomanda masurarea nivelului de CA 125 din sange pentru a stabili daca chistul este malign. Valorile ridicate ale proteinei CA 125 din sange pot indica si alte afectiuni necanceroase precum endometrioza, fibromul uterin si boala inflamatorie pelvina.
Complicatii
Un chist ovarian de dimensiuni mari poate cauza disconfort abdominal, apasand pe organele invecinate.
Torsiunea este cea mai frecventa complicatie si se traduce printr-o durere brusca si violenta. Este vorba despre o urgenta medicala ce necesita o interventie chirurgicala, deoarece niciun medicament analgezic nu poate reduce durerea. La examenul ecografic, se confirma prezenta unui chist ovarian, uneori alaturi de o hemoragie.
Hemoragia si ruptura unui chist se afla uneori la originea unui soc (imposibilitatea organelor de a asigura functia principala). Cel mai adesea, este vorba de un chist de corp luteal. Acestia apar in general dupa tratamentul pentru stimularea ovulatiei (tratament cu gonadotrofine) si la inceputul sarcinii.
Unele femei prezinta chisturi ovariene mai putin obisnuite care nu produc simptome si sunt descoperite in timpul unei examinari pelvine. Chisturile ovariene care se dezvolta post menopauza pot fi maligne (canceroase). Din acest motiv, examenele pelvice trebuie efectuate in mod periodic.
Urmatoarele tipuri de chisturi sunt mai putin obisnuite decat chisturile functionale:
Chist dermoid – acest tip de chist poate contine fire de par, piele si dinti deoarece se dezvolta din celulele care formeaza embrionul uman. Sunt rareori cancerosi dar pot creste foarte mult, cauzand torsiunea ovarului.
Chist endometriozic – este rezultatul unei endometrioze, o afectiune in care celulele mucoasei uterine (endometru) se intalnesc inafara uterului. O parte a acestui tesut se poate fixa pe un ovar, formand chisturi.
Chistadenom – acest tip de chist se poate dezvolta din tesutul ovarian si poate contine un lichid limpede, apos sau cu material solid. Ele se pot mari, ajungand pana la 30 cm in diametru si pot cauza torsiunea ovarului.
Prevenire
Desi nu exista o metoda de a preveni aparitia chisturilor ovariene, examenele pelvice frecvente sunt un mod de a se asigura ca toate modificarile ovarelor sunt diagnosticate cat mai curand.
In plus, femeile trebuie sa fie atente la modificarile ciclului menstrual, inclusiv la simptomele neobisnuite ce insotesc menstruatia si care persista timp de mai multe cicluri menstruale.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!