Anunturi online!

Cehia

Descriere
Republica Ceha este o tara aflata in centrul Europei, cuprinzand regiunile istorice Bohemia si Moravia, si o parte din Silesia. O buna perioada din secolul al 20-lea, Republica Ceha a format alaturi de Slovacia o singura tara, insa in anul 1993 cele doua s-au separat. Orasul Praga este capitala Cehiei si este cel mai mare oras. Vecinii Republicii Cehe sunt urmatorii: Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est si Austria la sud. Boemia formeaza partea de vest a Cehiei si este o zona cu dealuri si campii marginite de munti, in timp ce Moravia formeaza partea estica.
Cehia este o tara cu o istorie si o cultura foarte bogata. Este o tara faimoasa pentru arhitectura sa, intalnind stilul gotic, renascentist si baroc, precum si multe influente moderne. Este o tara cu un peisaj pitoresc si cu sate si castele foarte vechi.
Dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si pana in 1989, Cehia a fost sub dominatie comunista, fiind condusa si controlata de URSS. Ca urmare a manifestarilor sociale anticomuniste, cunoscute sub denumirea de "Revolutia de Caifea", in anul 1989 conducatorii tarii au fost inlaturati de la conducerea tarii. La data de 1 ianuarie 1993, au fost create cele doua state nationale separate, Cehia si Slovacia. Primul presedinte al Cehiei a fost Václav Havel, scriitor si om intelectual care s-a bucurat de o apreciere unanima.
Republica Cehoslovacia a luat nastere in anul 1918, dupa prabusirea monarhiei austro-ungare. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, statul a fost considerat un model de democratie nationala. Incepand cu anul 1938 situatia statului a inceput sa se inrautateasca. O parte din teritoriile Cehiei au fost anexate de Polonia si Ungaria. Protectoratul Boemiei si Moraviei a fost infiintat in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, iar Slovacia a dobandit statutul de stat independent. Eliberarea celor doua tari de catre trupele sovietice, in anul 1945, a insemnat intemeierea Republicii Socialiste Cehoslovace."Primavara de la Praga" a fost inabusita in sange de armatele Pactului de la Varsovia, mai putin Romania. In anul 1989, Cehia a renuntat la socialism si si-a revendicat locul de drept in randul statelor democratice ale Europei.
Populatia: 10.241.138 locuitori
Capitala: Praga
Suprafata: 78.866 km²
Limba: ceha (limba oficiala), slovaca, poloneza, germana, ucraineana, maghiara
Religia: catolicism (26,8%), protestantism (2%)
Media de viata: la barbati 73 de ani, iar la femei 79 de ani
Moneda: coroana ceha
Principalele exporturi: echipamente de transport, substante chimice, combustibil brut
Internet: .cz
Cod telefon: ++420
Clima
Cehia are o clima continentala umeda, cu ierni racoroase si veri calde. Temperaturile medii, care se inregistreaza in Praga sunt cuprinse intre -5oC si 0oC in ianuarie si intre 12oC si 22oC in iulie. Temperaturile scad pe masura ce altitudinea creste. In Praga, cantitatea medie anuala de precipitatii este de 530 mm. Perioada cea mai ploioasa este perioada verii.
Vegetatie
Vegetatia Cehiei este o vegetatie perena. Principalii arbori care se intalnesc in aceasta tara sunt stejarul, fagul, mesteacanul, plopul si salcia. Dintre animale amintim iepurele, fazanul, caprioara si mistretul. Degradarea mediului incojurator a avut efect distrugator asupra vietii din salbaticie, afectand si o parte din padurile acestei tari.
Resurse
Cehia este dependenta de importurile de energie si materii prime. Depozite mari de lignit sunt intalnite in apropierea oraselor Chomutov, Most, Karlovy Vary, Teplice si Ceské Budejovice. Carbune se intalneste in apropierea oraselor Ostrava, Plzen si Kladno. Sunt intalnite si depozite de uraniu, mercur, antimoniu si staniu. In zona Boemiei sunt depozite de plumb, iar zinc si otel in apropierea capitalei. 34% din teritoriul tarii este impadurit, iar padurea Boemiei este o sursa importanta de materie prima pentru produse din lemn.
Transport
Caile ferate se intind pe 9.572 de km, iar soselele pe 127.204 km in totalitate pavate. In anul 2004, erau practicabili pentru navigat 664 de km (Elbe, Vlatva si Oder). Cehia dispunea de 121 de aeropurturi in anul 2006.
Teritoriu
Inceand cu anul 2000, Cehia este impartita in treisprezece regiuni. Praga, capitala republicii, are drepturi egale cu celelalte regiuni, nefiind considerata parte a uneia dintrea acestea. Fiecare regiune are propriul sau consiliu regional.
Puncte turistice
Praga (Podul Carol, Hradcany, orasul vechi, Strada Aurului, cartierul evreiesc, cimitirul sinagogii), Brno, Karlovy Vary, Ostrava, Plzen, Olomouc, Mariánské, Czeski Raj.
Repere
* Slavii au populat teritoriul de astazi al Cehiei in secolul al VII-lea, iar in secolul al IX-lea a fost infiintat Marele Cnezat al Moraviei.
* In anul 1348, a fost infiintata la Praga prima universitate din Europa Centrala si poarta in prezent numele de Univeritatea Carol.
* In anul 2004 Cehia a gazduit Campionatul Mondial de Hochei, iar gazdele, care au cucerit in anul 2001 titlul de campioni modial, nu au reusit decat sa ocupe pozitia a cincea
* Berea ceha se bucura de faima in intreaga Europa: sunt apreciate mai ales marcile Budweiser si Pilsner Urquell
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!