Anunturi online!

Carbunele

Carbunele de pamant este o roca foarte neobisnuita, din doua motive. În primul rand, este formata din materii organice – tesuturi odinioara vii – si, in al doilea rand, spre deosebire de alte roci, arde si degaja caldura.
Carbunele a reprezentat primul combustibil utilizat in timpul revolutiei industriale si a jucat un rol foarte insemnat in dezvoltarea marilor tari industrializate. Carbunele contine carbon, care-i confera acea culoare neagra, caracteristica, si gaze inflamabile cum ar fi hidrogen,, azot si oxigen.
Originea carbunelui
Cea mai mare parte a carbunelui s-a format in urma cu aproximativ 360-286 de milioane de ani intr-o perioada numita de geologi era carbonifera, tocmai datorita cantitatilor imense de carbune care s-au format atunci. Acesta a luat nastere din padurile tropicale preistorice, ce cresteau pe pamanturile mlastinoase. Padurile se compuneau din arbori foarte diferiti de cei care traiesc in zilele noastre. Cea mai mare parte a lor erau arbori-feriga giganti. Existau de asemenea, si arbori de coada-calului giganti, dar si multe alte plante mai mici. Dupa moarte, ferigile uriase si celelalte plante cadeau in apele mlastinoase. Aceste ape erau foarte sarace in oxigenul care favorizeaza actiunea bacteriei ce produce putrefactia, astfel incat arborii feriga au putrezit foarte incet si s-au transformat in turba, primul stadiu de formare al carbunelui. În timpul formarii turbei apare o degajare de gaz de mlastina, numit gaz metan.
Pentru a se transforma in carbune, turba trebuie sa fie presata. Un strat de turba cu o grosime intre 10 si 15 m va forma un strat de carbune de doar 1m grosime. Primul stadiu al comprimarii a avut loc in mlastinile primitive, o data cu depunerea unor straturi succesive de vegetatie intrata in putrefactie, comprimand straturile inferioare sub greutatea lor. În perioada carbonifera scoarta Pamantului a suferit o serie de transformari. În timpul uneia dintre aceste perioade, turba a fost acoperita cu nisip si mal. Stratul de pamant si turba au fost apoi ingropate sub mari pentru ca mai apoi sa revina din nou la suprafata. În timp se formau noi mlastini si noi straturi de turba. Acest proces, numit sedimentare ciclica, s-a produs de mai multe ori. În regiunile carbonifere exista un numar de zacaminte, situate unul deasupra celuilalt, cuprinse intre straturile de roca sedimentara. Unele straturi de carbune au o grosime de doar cativa milimetri, altele ating grosimi de cativa metri.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!