Anunturi online!

Borul

BORUL(Borum) – este un element chimic din grupa III a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numarul atomic 5 si masa atomica 10,82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) si B11 (81%). A fost obtinut de G. Ge-liosac si L. Tenar(1808). Borul se gaseste in natura numai sub forma de combinatii cu oxigenul(acid boric, borati) si in unii silicati. Compusii Borului se gasesc in cantitati foarte mici in fructe si in multe plante tehnice(bumbac). Borul se obtine prin: a) prin reducerea anhidridei borice cu magneziu sau sodiu; b) prin reducerea clorului de Bor in curent de hidrogen, folosindu-se arcul electric(1200-1400o). Borul e trivalent. În stare pura se prezinta sub forma de cristale negre-cenusii cu punctul de topire 2300o, punctul de fierbere 2550o. Exista in 2 modificatii alotropice: cristalizat(densitate:2,54) si amorf (densitate.2,45). Cristalele de Bor sint foarte dure (9,5). Borul este indiferent fata de apa si aer. La incalzire manifesta o activitate chimica inalta. Borul reactioneaza cu Clorul(la 4000), cu Bromul (la 7000) si cu Azotul (la peste 9000). Combinindu-se cu unele metale, Borul formeaza boruri(de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul – carbura de bor (B4C-substanta mai dura decit diamantul). Borul se foloseste la fabricarea otelurilor speciale(ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom, Siliciu. Borul este folosit in tehnica nucleara la detectarea neutronilor(pentru ca poseda o sectiune de absorbtie mare, a neutronilor), precum si la protectia contra acestora(deoarece in urma reactiei cu neutronii emite padiatii Y slabe). Compusii Borului sunt folositi la prepararea combustibililor pentru rachete, in industria sticlei si a ceramicii pentru producerea emailurilor si a glazurilor, la sudarea metalelor, la fabricarea hirtiei, la spalatul rufelor, la decolarea textilelor, pentru conservarea unor alimente(carne, peste s.a.), pentru prepararea unor produse anti-septice si in cosmetica. Borul poate fi considerat hormon anorganic al plantelor. În lipsa lui, plantele tehnice(sfecla-de-zahar, tutunul, vita-de-vie) se ofilesc Functionalitatea optima a organismului
uman este asigurata de un aport alimentar corespunzator din punct de vedere calitativ si cantitativ. Referitor la natura si continutul de microelemente din produsele alimentare, acestea sunt elemente care trebuie avute in vedere la stabilirea regimurilor alimentare in functie de starea organismului. In ceea ce priveste borul, "esentialitatea" sa, din punct de vedere nutritional, nu a fost ferm stabilita, deoarece nu a fost definita inca o functie biochimica pentru acest element. Insa, cercetari recente (dr.Forrest H. Nielsen si colectivele pe care le conduce in cadrul Grand Forks Human Nutrition Research Center, USA) atesta ca borul poate fi socotit un micronutrient esential pentru organismul uman, cu efecte asupra metabolismului calciului si magneziului, asupra sistemului osos, asupra functiilor mentale. In natura borul este omniprezent, concentratia acestuia in atmosfera fiind de aproximativ 0,5ng/m3 de aer, la suprafata apelor concentratia fiind mai mica decat 0,3mg/l, iar in apa potabila in medie de 0,03mg/l.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!