Anunturi online!

America Centrala

Din punct de vedere geografic, America Centrala reprezinta un istm ingust al sudului Americii de Nord, intinzandu-se de la Istmul lui Tehuantepec din Mexic catre sud-est spre Istmul Panama unde se intalneste cu Campiile Pacificului din Columbia in nord-vestul Americii de Sud. Avand o suprafata de circa 523 000 km², regiunea include portiunea din Mexic aflata la est de Istmul lui Tehuantepec — respectiv statele mexicane Campeche, Chiapas, Quintana Roo, Tabasco, si Yucatán. Oceanul Pacific de Nord se afla la sud-vest, Marea Caraibelor se afla la nord-est iar Golful Mexicului se afla la nord.
Cea mai mare parte a Americii Centrale se afla pe Placa Caraibelor. Regiunea este activa din punct de vedere geologic, avand loc uneori eruptii vulcanice si cutremure. În 1931 si 1972 doua cutremure au devastat Managua, capitala statului Nicaragua. Solurile vulcanice fertile au permis existenta populatiilor dense in zone deluroase producitve din punct de vedere agricol.
Canalul Panama, cu o lungime de 77 km, taie Istmul Panama, legand Marea Caraibelor (o mare marginala a Oceanului Atlantic de Oceanul Pacific. Desi din punct de vedere fiziografic Panama este o natiune transcontinentala, ea este considerata ca facand in intregime parte din America de Nord.
A existat o natiune a Americii Centrale in prima jumatate a secolului XIX, formata din statele actuale Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua si Costa Rica (si o parte a statului mexican modern Chiapas). Aceasta tara era cunoscuta sub numele de Provinciile Unite ale Americii Centrale sau Statele Unite ale Americii Centrale.
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!