Anunturi online!

Agricultura Ecologica

În mod simplu, agricultura ecologica este un sistem agricol menit sa va furnizeze dumneavoastra, consumatorului, alimente proaspete, gustoase si autentice si care in acelasi timp respecta ciclul natural de viata al sistemelor. Principii Pentru a obtine acest lucru, agricultura ecologica se bazeaza pe un numar de obiective si principii, la fel ca si pe bunele practici create sa minimizeze impactul omului asupra mediului inconjurator, asigurandu-se in acelasi timp ca sistemul agricol opereaza pe cat de natural posibil.
Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind:
* Rotatia culturilor ca premisa a folosirii eficiente a resurselor fermei.
* Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice si a ingrasamintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari si a altor substante complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole
* Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic
* Valorificarea resurselor existente la fata locului, ca de pilda folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale si a furajelor produse la ferma
* Alegerea unor specii de plante si animale rezistente la boli si daunatori, adaptate conditiilor locale
* Cresterea animalelor in libertate si adaposturi deschise si hranirea acestora cu furaje ecologice
* Folosirea unor practici de crestere a animalelor adaptate fiecarei rase in parte
Lant de distributie
Productia agricola ecologica este, de asemenea, o parte a unui lant mai larg, care cuprinde procesarea alimentelor, sectoarele de distributie si vanzare si in final, pe dumneavoastra, consumatorul. Fiecare veriga in acest lant este menita sa joace un rol important in realizarea beneficiilor legate de productia unor alimente ecologice, intr-o serie variata de domenii, detaliate intr-o alta sectiune a acestui site, incluzand:
* Protectia mediului
* Bunastarea animalelor
* Încrederea consumatorilor
* Societatea si economia
Prin urmare, de cate ori cumparati un mar ecologic de la supermarketul local, sau alegeti din meniul restaurantului preferat, un vin obtinut din struguri ecologici, puteti fi siguri ca acestea au fost produse conform unor regulil stricte, care respecta mediul inconjurator si animalele.
Reguli
În UE, aceste reguli sunt stabilite prin Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului privind metoda de productie agricola ecologica si indicarea acesteia pe produsele agricole si alimentare.
O revizuire detaliata a prezentei reglementari a dat nastere la doua propuneri din partea Comisiei Europene in Decembrie 2005, pentru o serie de reguli simplificate si imbunatatite privind importul produselor ecologice pe de o parte si productia ecologica si etichetarea pe de alta parte. Aceste doua propuneri au fost adoptate de Consiliul Europen. Prima dintre acestea, Regulamentulasupra importului si anume Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1991/2006 din 21 Decembrie 2006 care modifica Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului privind metoda de productie agricola ecologica si indicarea acesteia pe produsele agricole si alimentare (en) a intrat in vigoare in Ianuarie 2007.
Cealalt regulament , si anume Noul Regulament al Consiliului (EC Nr. 834/2007) din iunie 2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice defineste productia ecologica, sigla si sistemul de etichetare a fost adoptat de catre Consiliul Uniunii Europene pe 28 Iunie 2007 si se asteapta sa intre in vigoare la 1 Ianuarie 2009.
Reglementarile actuale UE privind productia ecologica stabilesc modul de administrare al culturilor agricole si efectivelor de animale si modul de procesare al alimentelor si nutreturilor, pentru ca acestea sa poata fi etichetate ca ecologice. Conformitatea cu Reglementarile UE privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele care vor purta sigla UE pentru agricultura ecologica. Este, de asemenea, obligatorie mentionarea pe eticheta si a codului organismului de inspectie care inspecteaza operatorii din domeniul agriculturii si certifica si produsele ecologice.
Acest regim de etichetare are scopul de va asigura pe dumneavoastra si pe alti consumatori din Statele Membre ale Uniunii Europene,de natura ecologica a produselor pe care le cumparati. Sigla UE este creata pentru a mari gradul de recunoastere al produselor ecologice in randul consumatorilor si actioneaza la fel ca si siglele nationale pe care le puteti observa pe produsele din tara dumneavoastra. În prezent, nu este obligatoriu ca produsele conforme cu Regulamentul UE privind productia agricola ecologica sa poarte sigla europeana, dar acest lucru va deveni obligatoriu cand noul Regulament va intra in vigoare.
Fapte
Statisticile arata ca multi consumatori UE, ca si dumneavoastra, cauta produse care poarta aceste etichete si sigle ecologice atunci cand cumpara legume sau isi aleg un fel de mancare la restaurant sau cantina.
Studiile estimeaza ca piata produselor ecologice creste cu 10-15% pe an. Sursa: www.agricultura-romania.ro
Comenteaza pe Facebook
Adauga anunt nou

Stiri noi
De ultima ora
© 2003 - 2018 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!