Anunturi online!
22 septembrie 2008

Compania de Autostrazi cere Guvernului sa rezilieze contractul cu Bechtel

Stire arhivata
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a propus Guvernului rezilierea contractului cu firma americana Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania. "Am cerut Guvernului ruperea partiala a contractului, astfel incat Bechtel sa construiasca 30% din autostrada cu 2,2 miliarde de euro, si celelalte tronsoane sa fie scoase la licitatie. Daca nu reziliem contractul cu Bechtel, autostrada Transilvania va costa 20 miliarde de euro. Autostrada se poate construi mult mai repede si la jumatatea pretului cerut de Bechtel", au recunoscut oficiali din CNADNR. Printr-o scrisoare semnata de zeci de muncitori romani care lucreaza pe santierul autostrazii Bechtel, acestia denunta marsaviile la care sunt supusi de angajatii turci ai companiei americane.
Potrivit unei scrisori semnate de zeci de muncitori romani de la Bechtel, aflata in posesia ziarului "Gardianul", lucrarile companiei americane reprezinta "pericol public" pentru siguranta circulatiei. Totodata, la sfarsitul lunii iulie, angajatii romani au anuntat conducerea CNADNR ca muncitorii turci primesc salarii de mii de euro care nu sunt impozitate. Reprezentanti ai CNADNR ne-au declarat ca scrisoarea muncitorilor romani de la Bechtel a fost trimisa la DNA. "Managerul lucrarii este compania americana Bechtel, care a subcontractat lucrarile firmei turcesti Enka Insaat. Turcii achizitioneaza materialele de constructie si se ocupa de lucrari. Pe tot santierul autostrazii Transilvania sunt aproximativ zece angajati ai companiei Bechtel. Responsabilitatea constructiei autostrazii Transilvania este de fapt a turcilor de la Enka. Bechtel coordoneaza partea macro si Enka negociaza achizitia materialelor de constructie si se ocupa de constructie", ne-au explicat reprezentantii CNADNR.
Acestia  au recunoscut ca au primit, la sfarsitul lunii iulie, aceasta sesizare a  muncitorilor romani angajati de Bechtel. "Muncitorii romani nu mai suporta sa fie umiliti de turci. Noi am primit o sesizare de la angajatii romani si am transmis, de 30 de zile, toate documentele la Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Muncii si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Nici pana in prezent nu am primit un raspuns", ne-au mai declarat sursele citate. Potrivit scrisorii, "muncitorii romani calificati castiga maximum 280-300 de euro pe luna, in timp ce salariile muncitorilor turci necalificati sunt de minimum 800 de euro. Translatorii romano-turci au salarii mult mai mari decat angajatii romani(...) fara a avea cunostinte in domeniu, si nu pot explica si da detalii tehnice(...). Se creeaza dificultati in asigurarea normelor de rezistenta, structura, calitate si productivitate. Se face mare risipa de materiale si bani publici, ca atare de aceea se tot solicita bani peste conventie (...), bani care sunt din buzunarul romanilor", se arata in documentul citat.

Sursa informatie: Gardianul
Autor: Stefan Etves
Comenteaza stirea pe Facebook
Adauga anunt nou
© 2003 - 2017 Interactiuni.RO

Inregistrare cu Facebook
Sau inregistreaza-te in site
Oferta speciala
Te inregistrezi, adaugi anunt si noi te promovam gratuit 100%!
Autentificare cu Facebook
Sau conecteaza-te in site:
Am uitat parola
Nu ai cont? Creeaza cont gratuit!